Kunsten til César Manrique

Kanarisk kunst og natur

César Manrique er målestokken for moderne kanarisk kunst. En verdensmann, men Lanzarote som var hans fødeby, var uten tvil stedet som mest påvirket hans måte å tolke kunst på, og der han selv satte sitt største preg.

En pioner innen økologi, hans ekstraordinære visjon om forholdet mellom natur og menneske gjennomsyrer det store flertall av arbeidene hans. På alle øyene er det synlig hvordan kunsten hans er en hyllest til Kanariøyene og hans hjemland. Små bortgjemte steder som taler for seg selv, og som kan besøkes for å oppnå dyp kontakt med naturen.

Contenido

César Manrique (1919-1992) ble født i Arrecife, Lanzarote. Maler, skulptør, arkitekt og tverrfaglig kunstner. Han studerte i Madrid, og etter flere år med utstillinger rundt omkring i verden, flyttet han til New York, kunstens mekka på sekstitallet. I samme tiår vendte han tilbake til Lanzarote for å bosette seg permanent på sin hjemsteds øy. Det var da han startet sitt mest personlige og ambisiøse prosjekt – å bruke selve øya som et natur-lerret. Kjærligheten som han hadde for jorda, gjenspeiles i verkene hans, en respekt for naturen og for den lokale arkitektoniske tradisjonen. I 1978 ble han tildelt verdensprisen for økologi og turisme.

Contenido

Det kunstneriske arbeidet til César Manrique fulgte strømningene i hans tid, men hans intervensjoner på det kanariske territoriet for å utforske nye praksiser, er de som skiller seg ut. I dem alle søker Manrique en ekstremt respektfull dialog og integrasjon med de naturlige omgivelsene. Utsiktspunkter, hager, kyst-arbeider, kulturhus... Listen er lang og skiller seg ut for sin originalitet og tidløse modernitet. Verkene til Manrique kan beundres spesielt på Lanzarote, med også på Fuerteventura, Tenerife, La Gomera og El Hierro. 

Contenido

Dette var det første senteret for kunst, kultur og turisme skapt av César Manrique. Det er også et av de tydeligste eksemplene på harmoni mellom kunst og natur. Kunstneren utnyttet en del av det indre av den vulkanske tunnelen for å skape et naturlig auditorium med ekstraordinær skjønnhet. Ved siden av, en palmehage med en kunstig innsjø og Casa de los Volcanes, et senter for vulkanologi av vitenskapelig og kulturell interesse. 

Contenido

Det sterke engasjementet til César Manrique for arbeidet hans og hans økologiske visjon, førte til at han formet et sett med vulkanske steiner for sitt eget hjem, der han bodde i flere år. I dag er dette huset, der også andre personligheter og kunstnere har overnattet, en stiftlese som bærer navnet hans. Et besøk i rommene der, dekorert med kunstverk av Manrique og hans private samling, er den beste måten å komme nærmere sinnet og talentet til denne makeløse kunstneren. 

Contenido

Martiánez-sjøen ligger ved kysten og er et praktfullt eksempel på arkitektur mot det åpne havet. Med en overflate på 33 000 m2 er denne lagunen formet som en gigantisk smaragd.  I den innerste delen byr fem øyer de besøkende på restauranter, griller og festsaler. Terrassene og hagene med lokal flora bidrar til å skape en eksotisk atmosfære. Og hele komplekset, som har flere skulpturer av kunstneren, tilpasser seg perfekt til den tradisjonelle kanariske arkitekturen.

Contenido

Andre verk av kunstneren som kan besøkes på Kanariøyene