Hver og en av de åtte øyene i øygruppen har sin egen identitet og særpreg. Når vi snakker om den kanariske kulturarven, er det derfor naturlig å bruke ord som mangfold og rikdom, kulturblanding og impulser utenfra. En viktig side av kulturen er livet til de første menneskene som slo seg ned her, berømte monumenter, historiske bygninger eller innflytelsesrike kunstverk, men hvis du vil komme inn under huden på kanarisk kultur, bør du også oppleve folkefestene og bli kjent med de mest rotfestede tradisjonene som ligger til grunn for den kanariske væremåten. Den typiske kanarieren er vennlig og åpen, sindig og tillitsfull, og lar deg ikke dra din vei igjen før du føler deg som hjemme her.


Øyer med mye å fortelle
Når du reiser til Kanariøyene, kan du samtidig reise i tiden. Ta deg tid til å bli kjent med øygruppens kulturarv, så vil du skjønne hvor rik historie de enkelte øyene har.
Blant de arkeologiske funnene og historiske bygningssamlingene er det to som utmerker seg ved at de står på UNESCOs verdensarvliste: Risco Caído y las Montañas Sagradas (Gran Canaria) og gamlebyen i La Laguna (Tenerife).
Dessuten har vi immateriell kulturarv som også er anerkjent av UNESCO: plystrespråket silbo gomero, som brukes til å kommunisere i fjellene på La Gomera.
I tillegg finnes det mange andre steder på øyene der du kommer i nærkontakt med historien. Noen eksempler er landsbyen Betancuria (Fuerteventura), arkeologiparkene Cueva Pintada og Cenobio Valerón (Gran Canaria), Torre del Conde og det arkeologiske funnstedet Belmaco (La Palma) og El Julan kulturpark (El Hierro).
Store deler av denne kulturarven er samlet på museer, som Museo de la Seda (La Palma), Fundación César Manrique (Lanzarote) og MUNA (Tenerife), der det finnes en interessant samling av mumier fra urfolket los guanches.
Kanariøyenes kunst
I tillegg til musikere med internasjonal berømmelse – som den store tenoren Alfredo Kraus, en av de beste lyriske tenorer i det tyvende århundret, og komponisten Teobaldo Power – har Kanariøyenes kunst sine egne navn med internasjonal berømmelse som er like viktige, som Lanzarote-kunstneren César Manrique, en visjonær og pioner innen økologi, malerne Óscar Domínguez og Néstor Martín-Fernández de la Torre samt skulptøren Martín Chirino.


Karnevalfesten
Karnevalet er en av de mest populære og berømte folkefestene på Kanariøyene. Mye mer enn en feiring er karnevalet på Kanariøyene en fortreffelig festival. Gatene oversvømmes av en eksplosjon av glede og farger, rytme og bevegelse. Den beste måten du kan nyte dette på, er å male ansiktet og blande deg med mengden i takt med trommer og latinsk musikk, om det så er dag eller natt. Det må finnes en grunn til at karnevalene på spesielt Tenerife og Gran Canaria er blant de beste i verden, de tiltrekker seg tusenvis av turister hvert år.
Kanariske tradisjoner
I tillegg til Kanariøyenes pilegrimsreiser og karnevaler feires det andre store festivaler hvert femte år, las bajadas, store religiøse folkefester som feieres med stor entusiasme. Eksempler er la Virgen de los Reyes på El Hierro, la Virgen de Guadalupe på La Gomera, la Virgen de Las Nieves på La Palma, med sin berømte og intime dans av dvergene. Disse er like magiske og unike som de fargede sandteppene som pryder gatene i Villa de La Orotava, i anledning feiringen av Corpus Christi, Kristi Himmelfartsdag. Autentiske, forbigående kunstverk som er verdt å oppleve.


Den kanariske rytmen
Hver øy har sin musikk. Slik forstås den kanariske folkloren til parrandas, isas, malagueñas, seguidillas og folías som følger med på hver pilegrimsreise, kalt romerías, de populære folkefestene som feires i hver eneste by på Kanariøyene. Og til disse rytmene, som gjenskapes på instrumenter som også er kanariske – som strengeinstrumentet timple samt chácaras, en type kastanjetter fra La Gomera – danses det. Iført vakre tradisjonelle, håndbroderte og fargerike drakter danser kanarierne tango fra El Hierro, tajaraste fra La Gomera og sirinoque fra La Palma.
For å lære mer om påvirkningene som kanarisk musikk er farget av, fins det ingenting bedre enn å besøke Timple-museet som ligger i Teguise (Lanzarote), eller museet Néstor Álamo, på Gran Canaria.