La Llanía

Én av de mest populære stiene på El Hierro

En lett tur på to timer passer best hvis du vil se de fantastiske kontrastene El Hierro kan by på. La Llanía-stien, som er én av de mest populære på øyen, starter i Valverde i nord-øst og går deretter inn i nesten fortryllende landskap. Den tette og fuktige skogen El Brezal fører deg til stier som er fulle av bregner. Disse fører igjen til mykere bart land og den svarte sanden fra ett av de best bevarte kraterne på øyen, som er et utmerket eksempel på det majestetiske landskapet i El Golfo. Dette er en sju kilometer lang rundtur full av skjønnhet og magi.

Se brønnen i La Llanía og El Golfo-dalen

Denne XL-versjonen av ruten, som du helst bør gå iført gode fjellstøvler, starter ved brønnen i La Llanía. Du forlater den imponerende lyngen, de uvanlige lavartene, laurbærskogen og fuktigheten når du krysser La Hoya del Morcillo. Når du har passert brønnen i El Lomo, krysser du et nedbrent område som nå befolkes på nytt, før du kommer til den fantastiske utsikten over det spektakulære krateret i La Hoya de Fireba. Denne ruten avsluttes på fantastisk vis i El Golfo-dalen, med de enorme klippene og Roques de Salmor. Du må ikke gå glipp av dansegulvet Las Brujas (Heksene).

Lengde
7 km
Localidad
Valverde
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Ruta de la Llanía
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Rute: La Llanía på El Hierro
Título
El brezal N 27 44 163 // W 017 59 827

Stien går inn i skogen El Brezal, hvor paradoksalt, skog av pors og trelyng er de mest dominante artene. Store mengder med nedbør har ført til at det er den mest regnfulle delen av øya, som har ført til stor spredning av skogen. Først kommer vi til en lysning i skogen, som har navnet La Chapa Pablo. I første delen av ruten vil du gå gjennom en fuktig laurbærskog, med rikelig forekomst av lav og moser.

To høye kanariske furutrær vil skille seg ut, noe som minner oss på skogen av pors og trelyng fortsetter å være unik i dette sørlige skråningen, fordi den eksisterer bare fordi det stiger skyer fulle av fuktighet opp fra El Golfo skrenten.

Imagen
Subtítulo
Rute: La Llanía på El Hierro
Título
Paseo de Los Helechos N 27 44 033 // W 017 59 985

Stien svinger mot sør, som følger kanalen av en liten begynnende kløft. Siden El Hierro geologisk fortsatt er ganske ung, er ikke nettverket av raviner høyt utviklet. Bregner som vokser langs stien vil fange din oppmerksomhet. Den vanlige arten av bregne, er også kallet ørne bregne.

Det er en av de vanligste bregneartene på øya, og bladene kan bli opp til to meter. Det er en bregne som tåler lys og noe varme, og er derfor funnet i de mindre fuktige områdene i skogen.

Imagen
Subtítulo
Rute: La Llanía på El Hierro
Título
Curva de las paredes N 27 43 872 // W 017 59 730

Når vi krysser veien kommer vi til Hoya del Morcillo, den viktigste delen av skogens friluftsområde på øya. Du fortsetter gjennom skogen, selv om vegetasjonen forandres drastisk. Lavere luftfuktighet fører til at lyngtrær erstatter skog av pors og trelyng, da de krever mindre fuktighet og er mer resistent mot sol og trekk.

Imagen
Subtítulo
Rute: La Llanía på El Hierro
Título
Tablada Montaña La Fuente N 27 43 957 // W 017 59 651

Denne betydelig lysere området ligger ved foten av Montaña de la Fuente.  Tablada er et begrep forbundet med kvegopprett og fremhever betydningen av denne aktiviteten på El Hierro, som er et begrep knyttet til beitelandskapet. Tablada er et sted hvor husdyrene er samlet, når du er nær en befolkning som er knyttet til slakterier, og var et begrep som brukes i Andalucía.

Imagen
Subtítulo
Rute: La Llanía på El Hierro
Título
Fuente del Lomo N 27 11 142 // W 017 59 522

Denne glemte kilden i skogen er en del av øyas historie gjennom en av de hardeste epokene, den spanske borgerkrigen. Den ble bygget på 40-tallet under det økonomiske mandat for kanariøyene, for å skape et vannhull for husdyr. I tillegg ble det bygget en sisterne, som separerte bruken til menneskene og dyrene hver for seg. Dette var ikke så lenge siden, og de eldre husker fortsatt tiden da vannet ville bli brakt fra sisterner til boliger i tankskip eller en måtte gå til kilden for å hente vann, ofte måtte de vente i en lang kø for å få tilgang til det lille vannet som kom fra kilden.

Imagen
Subtítulo
Rute: La Llanía på El Hierro
Título
Det forbrente området N 27 44 241 // W 017 59 347

I september 2006, brant en forferdelig brann ned 1.400 hektar skog fra berget herreño. Denne strekningen av La Llania krysser et område som ble hardt rammet av denne brannen, som ble kontrollert i dette området etter å ha steget fra El Pinar. Det er interessant hvordan vegetasjonen utvikler seg, noen utvunnede unge kanariske furutrær og skog av pors og trelyng som sakte bygger seg opp igjen.

Imagen
Subtítulo
Rute: La Llanía på El Hierro
Título
Hoya de Fireba N 27 44 145 // W 017 59 158

La Hoya de Fireba er et spektakulært krater som ble skapt av en vulkansk eksplosjon fra mellomperioden til øyas vulkanske historie. Det er også det best bevarte krateret på øya, når man vet at det bare finnes tre sånne typer. Krateret ligger i midten av toppunktet av de tre forhøyningene, som skaper en uregelmessig form av en stjerne på øya. Dette spektakulære krateret har en intern diameter på 259 meter og er 110 meter dyp. Den flate bakken består av vulkansk aske.

Å komme inn i området er et magisk øyeblikk, da innsiden av krateret opprettholder en aura av letthet og stillhet, som bare avbrytes av fuglene som flyr. Sørsiden av krateret har en skog av pors og trelyng der hvor passatvindene som gjør forkastninger forbi El Golfo, mens den nordlige delen er nesten uten vegetasjon. I bunnen på krateret, finnes det et lite område med tørt land som ble brukt til dyrking av poteter ,som nå kan nås takket være en sti som er blitt rehabilitert.

Imagen
Subtítulo
Rute: La Llanía på El Hierro
Título
Utkikksposten Hoya de Fireba N 27 44 565 // W 017 59161

Denne utkikksposten befinner seg på den mest sørlige kanten av krateret, like over det området der vulkansk aske ble kastet ut av vulkanen, lapilli, kjent på øyene som picón.  Til venstre for utkikksposten har du Pico de Fireba, som skaper en særegen kontrast av farger på en fuktig dag. På klare dager, kan du nyte et fantastisk syn av de andre øyene som La Gomera og Tenerife. Det er akkurat langs denne sørlige kanten på krateret hvor utkikksposten er, passerer også Camino de la Virgen, den lange stien mellom La Dehesa og Valverde.  Hoya de Fireba ligger mellom La Llania og La Mareta, hvor skytsengelen er overlevert fra en landsby til en annen. I La LLanía, El Golfo gir skytsengelen over til El Pinar, for å igjen motta statuen fra Isora i La Mareta.

Imagen
Subtítulo
Rute: La Llanía på El Hierro
Título
El bailadero de las Brujas N 27 44 578 // W 017 59 193

Denne lille flate strekken som tidligere var en lysning i skogen før det ble beplantet, har blitt linket til den populære troen på hekser. Tradisjonelt ble det sagt at trær ikke vokste i dette området fordi hekser danset der. Magi og dens ritualer hadde dype røtter  i underbevisstheten til innbyggerne fra los herreños og Kanariøyene generelt. Områdene hvor det ble påstått heksene danset ble kallet bailaderos.

Disse bailaderos områdene fines på alle øyene, men det var også navnet som var gitt til områdene hvor innbyggerne forlot sine dyreflokker uten fôr, som offer til gudene med ønske om regn.

Dette er hvor navnet baladero kommer fra og dette ble blandet med heksekunster, som førte til “bailadero”.

Imagen
Subtítulo
Rute: La Llanía på El Hierro
Título
Utkikksposten La Llanía N 27 44 534 // W 017 59 270

Denne utkikksposten er en utmerket naturlig balkong hvor man ser utover El Golfo. Først, vil du legge merke til laurbær ved fotenden som lener seg til veggene som en sklie, som ble skapt av et ras som tok med seg en stor del av øya til havets bunn. El Golfo er produktet av en gravitasjons demontering, da overdreven høyde på øya forårsaket en ustabilitet som endte med et stort brak. Dette har ført til at de store klippene,hvor de noen steder nesten er vertikale som Tibataje, som har sin fortsettelse ned i havet ved los Roques de Salmor.

Til venstre ser vi et område som er mindre bratt, hvor vulkanen Tanganasoga, en av dem som bidro til å lage trykket som resulterte i sklien og laget det nedre området til El Golfo.

Imagen
Subtítulo
Rute: La Llanía på El Hierro
Título
Brezo de la Llanía N 27 44 341 // W 017 59 464

Dette lyng treet viser hvor viktig det er med horisontalt regn, hvor resultatene fra fanget fuktighet i skyene er båret av passatvindene. Som det som skjer med Garoé, fuktig kondens på greinene og løvet fører til nedbør. Betongkonstruksjonen under hindrer at vannet siver ned i bakken og i stedet fyller en sisterne som ligger ved foten av treet.

Vannet som er så genialt fanget mater Fuente de La Llanía, som er poenget med ankomst og nå denne ruten i nord kanten av platået Nisdafe. Til tross for sin lille størrelse, har den med vann hele året til "ny kilde" av Llania, til det punktet hvor det er naboer som bærer det på flasker til sine hjem.

Bærekraft
Sostenibilidad
- Kast aldri fra deg avfall av noe slag i naturen, inkludert sigarettsneiper. Matrester bidrar til spredning av gnagere og villkatter som utgjør en alvorlig trussel for dyrelivet.
- Respekter dyrene, ikke forstyrr dem og ikke mat dem. Hvis du oppdager et skadet dyr, gi beskjed på nødnummer 112. Heller ikke må du plukke blomster og planter.
- Samle ikke på steiner og ta ikke med deg noen andre ting fra naturen. Gjør heller ikke endringer i naturen ved å stable steiner for å lage de dessverre berømte «tårnene».
- Gå ikke på steder som ikke er tillatt, og respekter skiltene til stiene. Å forlate de anviste veiene medfører skade på naturen og kan være farlig for deg og de som følger deg.
- Det er tryggere å holde kjæledyret i bånd.
- Legg vekt på å ikke forstyrre roen i naturen med overdreven støy (høy musikk, roping...).
7
54784
10 13
262
10045