Miljøvern er fremtiden, også i paradis

Vi snakket med Paloma Nuche, lege i økologi og leder for kampanjer for Greenpeace, om hovedutfordringene for et naturparadis som Kanariøyene.

Contenido

Kanariøyene er et naturlig paradis av vulkansk opprinnelse som tiltrekker seg millioner av besøkende hvert år takket være sine mange attraksjoner. Det viktige biologiske mangfoldet og den store variasjonen av naturrom, mange av dem beskyttet av forskjellige lover og tildelt av internasjonale organisasjoner som UNESCO (verdensarvsteder og biosfærereservater), gjør disse atlantiske øyene til et sted velsignet av naturen. Uten tvil inviterer denne enorme naturarven – som også inkluderer den reneste og klareste himmelen i Europa, med tre Starlight Reserves i La Palma, Tenerife og Fuerteventura – oss til å bli klar over behovet for å jobbe sammen for bedre miljøhelse. Kanariøyene står derfor overfor en rekke utfordringer knyttet til bærekraft, hvis mål er ingen andre enn å garantere at de nye generasjonene kan fortsette å nyte landskap i mange år som "i motsetning til hva som skjer i andre turistområder, ennå ikke er urbanisert i overflødig”, med ordene til Paloma Nuche, MD i økologi og leder av Greenpeace kystkampanjen. Dette er de viktigste:

Contenido

Kanariøyene har et nettverk av 146 beskyttede naturrom som okkuperer omtrent 40 % av øyenes territorium, inkludert de fire nasjonalparkene: Timanfaya på Lanzarote, Mount Teide på Tenerife, Caldera de Taburiente i La Palma og Garajonay. i La Gomera. Verdifulle arter av flora og fauna lever i dem, mange unike i verden og i noen tilfeller utdødd fra det meste av planeten, for eksempel den eksepsjonelle laurbærskogen. Gitt denne rikdommen, er det ikke overraskende at disse områdene utgjør "en av hovedattraksjonene på øyene, med fantastiske økosystemer, som blir aktivt forvaltet av myndighetene," sier Nuche, gjennom initiativer av alle slag, fra bevissthetskampanjer til politikk. å fremme økoturisme.

Contenido

For Nuche, når det gjelder Kanariøyene, er det viktig å satse mer og mer på økoturisme. "At økonomisk utvikling og naturvern går hånd i hånd er essensielt overalt, men spesielt på et sted som Kanariøyene, som har naturen som hovedarv." Slik sett fortsetter arbeidet med å fremme ulike initiativer i de ulike vernede naturområdene for å fremme en modell for turisme knyttet til naturen og med respekt for miljøet.

Contenido

Siden innvielsen av Gorona del Viento vannkraftverk er El Hierro den første øya på vei til å bli helt selvforsynt med fornybare energikilder. El Hierro-modellen er erklært et biosfærereservat av UNESCO, og er et eksempel til etterfølgelse, et overbevisende eksempel på at det er mulig å fremme bærekraft gjennom endringer i modellen som er mer respektfull for miljøet.

Contenido

Nuche forklarer at "de marine vannet på Kanariøyene er preget av å være oligotrofe, med lavt næringsinnhold, gjennomsiktige og fantastiske, veldig følsomme for utslipp", så det er tilrådelig å bevare tilstanden deres, noe som gir opphav til et marint økosystem som få andre. For dette er det avgjørende å redusere utslippene så mye som mulig og igjen bevisstgjøre badegjestene på at de må overholde visse grunnleggende regler: respektere marin flora og fauna, forbedre avfallspolitikken og unngå unødvendig vannforbruk. «Det er viktig å ha i bakhodet at i en øysituasjon som den på Kanariøyene, er vannressursen begrenset, og enda mer med tanke på at i enkelte sesonger av året multipliseres befolkningen, noe som også innebærer en stor innsats på nivået på kloakk. for eksempel vannrensing”, forklarer Nuche.

Contenido

"I en nylig rangering av urbaniserte autonome samfunn i Spania utarbeidet av Greenpeace, ble Kanariøyene rangert som 7. av 10", forklarer Nuche, en figur som plasserer den blant de minst urbaniserte og som det er nødvendig å opprettholde hvis vi kjemper for bærekraft. Bare "hvis naturrom respekteres og kysturbanisering knyttet til boligturismesektoren bremses", vil Kanariøyene fortsette å opprettholde den unike personligheten og skilte med noen særegne trekk som utgjør forskjellen: Biosfærereservater, Naturlige verdensarvsteder , Starlight Reserver og andre anerkjennelser.

Contenido

– Det er essensielt å bevisstgjøre både lokalbefolkningen og turister, men det er nok spesielt besøkende, at vi må ta vare på stedene vi reiser til som om de var vårt hjem, sier Nuche. Eksperten forklarer at det er en viss tendens til avfall når vi reiser, noe som, selv om vi kanskje ikke er klar over det, direkte påvirker forringelsen av miljøet. Små bevegelser som «kjøpe mye mer emballasje eller fylle badekaret hver dag, noe vi ikke ville gjort hjemme, har mer miljøpåvirkning enn vi tror, og mer på turiststeder hvor denne påvirkningen er mangedoblet».