Internasjonale regattaer på Kanariøyene som du ikke bør gå glipp av

Utøvere på toppnivå deltar årlig på internasjonale regattaer på Kanariøyene. Med glimrende kaianlegg og reparasjonsfasiliteter er øyene en perfekt base for både kystregattaer og transatlantiske regattaer. Disse omfatter alt fra solodemonstrasjoner av mot og ferdigheter som Mini-Transat, til atlanterhavskryssinger med 100-fots høyteknologiske konkurransebåter, og klassikere med hundre års historie.

Imagen
Centro náutico - Vela. Gran Canaria
Centro náutico - Vela. Gran Canaria
Contenido

I de siste 15 årene har det skjedd en stor økning i antallet og kvaliteten på arrangementene som seilentusiaster kan glede seg over på Kanariøyene. I tillegg til tradisjonsrike havseilerkonkurransen som Regata Internacional de San Ginés og lokale kanariske kappseilinger, kan besøkende seilfolk menge seg med regattaseilere som har deltatt i OL, Copa América og Vendée Globe, overvære startskuddet for havregattaer og se spennende internasjonale kappseilinger for entypeklasser.

Contenido

Kanariøyene byr på stabile meteorologiske forhold, noe som er spesielt viktig med for deltakere i de transatlantiske regattaene, som har begrensede kommunikasjonsmuligheter under overfartene. Øyene har dessuten trygge kaiplasser hvor flåtene kan holde seg samlet under oppholdet, og i tillegg finnes det et stort tilbud innen sport og fritid, pluss maritime tekniske tjenester.

Contenido

Denne helt spesielle internasjonale soloregattaen for havseilere innledet sitt forhold til Kanariøyene i 1977, da den besøkte Tenerife for første gang. Over 80 båter med en lengde på 6,5 meter seiler omkring 4000 nautiske mil over Atlanterhavet, fra Frankrike til Karibia, med en måneds opphold i en basehavn mellom etappene. Under oppholdet på øygruppen kan regattadeltakerne inspisere utstyret eller gjennomføre nødvendige reparasjoner før de tar fatt på neste etappe.
 
Mini-Transat er et sted hvor man kan møte nye seilertalenter og se nyskapende båtkonstruksjoner. De fargerike båtene og den hektiske aktiviteten i marinaene tiltrekker seg mange besøkende. Under oppholdene får lokale barn og andre fremmøtte komme om bord for å ta en runde om bord i de spektakulære båtene, som har en helt spesiell design.

Regattaen har vært på besøk på flere øyer i øygruppen, som Tenerife, Lanzarote og Gran Canaria. Det mest minneverdige av dem var likevel året da den besøkte La Palma samtidig som vulkanen Cumbre Vieja hadde utbrudd. Ved den anledningen satte flåten kursen mot Marina La Palma i Santa Cruz de La Palma for å vise sin støtte til lokalbefolkningen. Det tradisjonelle barnetoget ble arrangert som vanlig, og deltakerne hjalp til med å fjerne vulkanaske fra skoleplassene.

Contenido

Siden 2015 har RORC Transatlantic Race, startet i Lanzarote. Det er en internasjonal konkurranse hvor havseilere av alle slag kommer for å forberede seg i Marina Lanzarote og Puerto Calero før overfarten til den karibiske øyen Granada. Flåten består av alt fra MOD70-er til vakre klassiske båter, som legger ut fra Arrecife by for å krysse Atlanteren.
 
"Kanariøyene, og spesielt Lanzarote, er et glimrende sted for å gjøre forberedelsene til RORC Transatlantic Race. Med passe varmt klima og konstant passatvind er det et ideelt sted å besøke med havseiler. Flyforbindelsene til og fra Lanzarote er gode og raske, og Kanariøyene et veldig praktisk sted for å ta et stopp mellom Middelhavet og Karibia", forklarer Tim Thubron, underdirektør for regattaer i Royal Ocean Racing Club, som organiserer arrangementet. "De gode anleggene i havnene og slippene i Calero Marinas skaper en perfekt base for båter som ligger i trening og gjør seg klar til kryssingene", oppsummerer Thubron.

Contenido

De fleste øyene har perfekte regattaområder for kappseilinger over flere dager i kystnære strøk. Det finnes flere kjente nasjonale kappseilinger for større seilbåter som arrangeres årlig og tiltrekker seg erfarne mannskap. Det første av dem er Trofeo César Manrique, som finner sted i august i Arrecife. I september holdes Trofeo Princesa de Asturias i Las Palmas de Gran Canaria, mens Trofeo Infantas de España i Santa Cruz de Tenerife avslutter sesongen i oktober.

Blant de viktigste konkurransene som arrangeres på Kanariøyene, finner vi 44Cup, også kjent som regattaenes svar på Formel 1.

Contenido

Dette arrangementet, i regi av RC44 Class i samarbeid med Caleros Marinas, har blitt holdt på Lanzarote siden 2008. I denne prestisjefylte konkurransen deltar mer enn 100 mannskap fra 15 forskjellige land. Foruten Lanzarote seiles det i farvannene ved Portugal, Sverige, Slovenia og Oman.

Når det skal velges ut nye arrangementssteder for prestisjefylte 44Cup, er det enkelte nøkkelfaktorer som må være på plass: under 25 % sannsynlighet for avlysning av regattadager (på grunn av for mye eller for lite vind), maritim infrastruktur (marinaer og slipper) av høy kvalitet og kompetent teknisk personale. Lanzarote oppfyller alle disse kravene. I tillegg har ledelsen for 44-klassen valgt å komme tilbake til Lanzarote gjentatte ganger på grunn av kvaliteten på regattaene, gleden ved å seile i varmt klima om vinteren, gode flyforbindelser og fordelen ved å være i samme tidssone som London.

"Deltakerne stiller høye krav, og etterhvert har vi gjennomført over 10 arrangementer i Calero Marinas, men det profesjonelle nivået til personalet i marinaen og teamet i Real Club Náutico de Arrecife gjør det alltid er en glede å komme hit", forteller Bertrand Favre, direktør for 44-klassen.

Contenido

For seilere som krysser Atlanterhavet for første gang, eller for de som foretrekker å gjøre overfarten i et format som ikke mindre konkurransepreget, eller bare vil ha en stor opplevelse av å seile på havet, finnes det andre, mindre krevende konkurranser som besøker Kanariøyene.

Contenido

Atlantic Rally for Cruisers, også kalt ARC, er verdens største havkryssingsarrangement. Marina Las Palmas, i Las Palmas de Gran Canaria, har vært "basehavn" for ARC siden den første utgaven av rallyet, i 1986. I våre dager foregår arrangementet i form av tre internasjonale flåter som legger ut fra hovedstaden på Gran Canaria hvert år, med oppunder 400 båter og mer enn 2000 deltakere. Det gjør Las Palmas de Gran Canaria til Kanariøyenes ledende senter for seiltjenester. I november starter både deltakerne i den tradisjonelle ARC, som går fra Gran Canaria til den karibiske øyen Santa Lucía, og deltakerne i ARC Plus, som besøker San Vicente (Kapp Verde) på vei til sitt endelige mål, den karibiske øyen Granada. Og i januar gjennomfører båtene i ARC January sin overfart.

ARC, som ble startet av havseilingens nestor, Jimmy Cornell, er fortsatt den mest populære regattaen for å krysse Atlanterhavet i selskap med andre båter. Det finnes imidlertid alternativer, som Viking Explorers Rally, en mindre flåte som også bruker Marina Las Palmas som startsted.

Contenido

Viking Explorers ble satt i gang i 2018 som en vennskapelig kappseiling der hovedmålet er å hjelpe seilere å krysse Atlanteren. Filosofien bak seilasen går ut på at deltakerne skal få topp service og kvalitet i en relativt liten, eksklusiv flåte på maksimalt 25 båter.
 
Viking Explorers Rally har utviklet et unikt format innenfor havseillingskonkurranser, og posisjonerer seg som et attraktivt alternativ for å krysse Atlanteren. Organisatorene arbeider med kontinuerlig forbindelse mellom deltakerne ved hjelp av kommunikasjon over nettet 24 timer i døgnet, 7 dager i uken, i tillegg til kommunikasjonskontroll og satellittkontroll, seminarer, konferanser og fester.

Contenido

I 2017 organiserte Cofradía Europea de la Vela den første utgaven av havseilasen Discoveries Race til minne om de store portugisiske og spanske oppdagerne i seilskutetiden. Regattaen starter i A Coruña (Galicia) og ender i Las Palmas de Gran Canaria.

Organisatorene tilbyr to varianter: Man kan enten tilbakelegge de 1200 nautiske milene i etapper, med stopp i de portugisiske byene Portosín, Oporto, Sines y Funchal (Madeira), eller gjøre unna hele seilasen i ett strekk. Dermed kan deltakerne selv velge hvor krevende regattaen skal være. Ved å dele opp seilingen i etapper kan mannskap med mindre erfaring delta og få en smak av skikkelig havseiling.

Tanken var å arrangere seilasen annethvert år fra og med den debuten i 2017. På grunn av koronapandemien måtte regattaen i 2021 utsettes et år, slik at den til slutt gikk av stabelen i 2022. Neste utgave vil bli arrangert i neste partallsår, og slik vil det fortsette.

Contenido

Regata Internacional Canarias-Funchal er at av de eldste seilarrangementene på Kanariøyene. Det har knyttet sammen de to atlantiske øysamfunnene siden 1978. Båtene tilbakelegger 290 nautiske mil, og arrangementet holdes annethvert år. Ulike kanariske havner bytter på rollen som startsted.

Seilasen foregår i september, nå passatvinden løyer og forholdene egner seg til denne typen seilaser. Dermed ligger forholdene godt til rette for turen opp til Madeira, og man unngår de kraftige vindkastene som passatvinden ofte bringer med seg til øygruppen i juni, juli og august. Muligheten til å legge inn et stopp på Selvagensøyene og utfordringen med en havkryssing på flere dager gir denne regattaen et visst preg av spenning og eventyr. Det er noe folk som liker havseiling, virkelig setter pris på.