Hvordan er vulkanen på La Palma

OPPRINNELSEN TIL SPANIAS YNGSTE LANDOMRÅDE

La Palmas ligger nordvest i øygruppen og er den femte største og mest folkerike av Kanariøyene. Den kalles også La Isla Bonita og La Isla Corazón, og har øygruppens nest høyeste fjelltopp, Roque de los Muchachos, som rager 2426 meter over havet. La Palma oppsto som følge av vulkansk aktivitet, og man regner med at den steg opp av Atlanterhavet for mellom tre og fire millioner år siden.

Imagen
Erupción volcánica Cumbre Vieja. La Palma.
Erupción volcánica Cumbre Vieja. La Palma.
Contenido

19. september 2021, i området rundt Cumbre Vieja, startet den vulkanske aktiviteten igjen. Det var begynnelsen på et utbrudd som varte i 85 dager, og dermed satte rekord som det lengste utbruddet øyen noensinne hadde opplevd. Aktiviteten startet i Cumbre Vieja naturpark, som er den vulkanske fjellryggen sør på La Palma.

Contenido

Den nye vulkanen på La Palma, fortsatt uten offisielt navn, utmerket seg med stadige endringer og nye utviklinger. Derfor har forskere omtalt det som et hybridutbrudd av lang varighet. Da utbruddet var på sitt kraftigste, nådde hovedkjeglen en høyde på nesten 200 meter over den tidligere overflaten, hvilket betyr 1200 meter over havet. Senere skiftet formasjonen form flere ganger fordi den vulkanske aktiviteten fikk fjellformasjonen til å rase sammen.

Contenido

Denne typen vulkan klassifiseres som et strombolisk utbrudd. Slike utbrudd kjennetegnes ved utstøting av basaltlava med vulkansk eksplosivitetsindeks på tre på en skala til åtte, og der den største høyden til utbruddssøylen ikke overgår 10 000 metros, samtidig som lavaens temperatur ligger mellom 1200 og 1000 °C.

Lavaen varierte også i stor grad gjennom utbruddet. Strømmene av blokklava, som kalles 'A'a på fagspråk, beveget seg med en gjennomsnittsfart på 400 meter i timer. I sonene med strømmer av pahoehoe-type – hvor lavaen er mer flytende – kom hastigheten opp i over 40 kilometer i timen.

Contenido

På øyen kan man se to hovedområder med vulkansk aktivitet. Det eldste ligger i den nordlige tredjedelen av øyen. Dette området er inaktivt, og har en avrundet form som forbinder Taburiente-strukturen med en buet fjellrygg i retning Cumbre Nueva.

I sør finner vi Dorsal de Cumbre Vieja, en fjellrygg skapt av nyere vulkansk aktivitet. Dette området er mindre og lavere. Sistnevnte har overtatt den vulkanske aktiviteten de siste 125 000 årene, med andre ord siden sein pleistocen til våre dager. Det er et av de mest aktive vulkanske punktene i hele den kanariske øygruppen. Det er her, på Dorsal de Cumbre Vieja, at man har registrert de sju utbruddene som har skjedd på øyen i løpet av de siste 500 årene. Nå kan vi legge til et nytt, som skjedde i 2021 og påvirket 10 % av La Palmas areal, og som forårsaket skader på eiendommer, bedrifter og lokal infrastruktur.

Contenido

Den beste måten å bli kjent med landskapet omkring Cumbre Vieja på, er å følge vulkanruten. Det er en tur med en lengde på 22 kilometer og høydeforskjell på 1200 meter. På sitt høyeste punkt på fjellryggen når den nesten 2000 meter, og den byr på enestående utsikt over begge sidene av øyen.

Contenido

Det er en tur på middels til krevende nivå og en varighet på åtte og en halv time, som er godt tilrettelagt for vandrere. For tiden er den en av de mest populære og folksomme rutene på øyen. Ruten starter i campingområdet ved Refugio del Pilar, og de viktigste vulkanene den er innom, er Birigoyo, krateret til Hoyo Negro, El Duraznero, La Deseada, El Charco, Martín de Tigalate, San Antonio og til slutt Teneguía. Hvis du har krefter igjen og lyst på mer, kan ruten forlenges til fyrtårnet og saltbassengene ved Fuencaliente, hvor man kan studere vegetasjonen, inkludert planter som kun finnes her, med vakkert landskap som bakgrunn.

Contenido

Takk til dr. Juana Vegas Salamanca, koordinator for Grupo de Investigación en Patrimonio y Geodiversidad del Instituto Geológico y Minero de España (Consejo Superior de Investigaciones Científicas), som bidro med informasjon til denne artikkelen.