De beste seilrutene på Kanariøyene

Åtte forskjellige øyer, et stort antall lystbåthavner spredt rundt i hele øygruppen og et klima som er perfekt for seiling året rundt. Kanariøyene er et av de beste stedene for å nyte livet på en seilbåt. De er også perfekte for spennende seilruter med uforglemmelige opplevelser på grensen til havseiling. Et ideelt reisemål for ekte seilentusiaster.

Contenido

Kanariøyene har over 30 havner og marinaer spredt omkring på alle øyene. Dermed er det ganske enkelt å planlegge en fin seilrute, siden strekningene mellom de ulike havnene kan tilbakelegges på under en dag. Alt ligger altså til rette for seilaser og opphold der du kan nyte fantastisk landskap og spennende sjøbunn som utmerker seg med stort biologisk mangfold.

Det finnes nærmest ubegrensede muligheter når du skal bestemme deg for en rute. Du kan for eksempel planlegge en rundreise rundt en av de åtte øyene, besøke to eller flere øyer over flere seildager, eller legge opp et mer ambisiøst prosjekt der du seiler til alle øyene i øygruppen. Alt avhenger av hvor lang tid du har til disposisjon, de meteorologiske forholdene og mannskapets ferdigheter. Kryssingene mellom Kanariøyene krever nemlig en viss erfaring i navigering på åpent hav.

Contenido

Været i øygruppen domineres av Azorhøytrykket og passatvinden. I praksis betyr det at vinden vanligvis blåser fra nord og nordøst. Alt som innebærer å seile nordover eller nordøstover, medfører altså å seile bidevind, noe som alltid stiller visse krav til seilere i åpent farvann.

Når man skal planlegge en reise i seilbåt, uavhengig av hvor mange dager man skal seile eller hvilke øyer man skal besøke, må man alltid ta hensyn til hvilken tid på året prosjektet skal gjennomføres. Man kan reise på slike seilaser året rundt, men siden det er godt klima året rundt, anbefales det spesielt å legge turen til vintersesongen.

Den beste tiden er fra november til februar. På denne tiden løyer passatvinden, og forholdene er roligere. Juni, juli og august er de mest intense månedene når passatvinden blåser sterkest, mens september og oktober kan by på havblikk og svært svak vind.

Resten av månedene dominerer passatvinden i større eller mindre grad, med varierende styrke og retning. Det hender også at man opplever ukevis med vind fra sør eller vest. Så uansett når på året man velger å gjennomføre seilruten, anbefales det altså å studere vind- og bølgevarslene nøye på apper beregnet nettopp på seiling.

Contenido

En annen konsekvens av passatvindene som blåser mot Kanariøyene, er at vinden akselerer i enkelte kyststrøk. Øygruppen består av åtte øyer, i tillegg til en del småøyer og holmer, som det meste av året får passatvinden fra nord eller nordøst.

Når vinden treffer øyene, akselererer den enkelte steder slik at den kommer opp i 25 knop (46 kilometer i timen). Disse vindkastene kan gjøre seilingen komplisert hvis man ikke er kjent i farvannet eller seilene ikke trimmes og mannskapet er uforberedt. Disse områdene ligger hovedsakelig på øst- eller sørøstsiden av flere av øyene, som ved Arrecife (Lanzarote), sør for Puerto del Rosario og Jandía-halvøyen (Fuerteventura) eller sørøst på Gran Canaria og Tenerife.

Contenido

Å besøke Gran Canaria, Lanzarote og Fuerteventura er en perfekt plan for en seiltur på mellom 10 og 15 dager. Hvis man setter av 7 dager til seiletappene, kan man bruke resten av tiden til å slappe av i marinaene og utforske de ulike øyenes fantastiske landskap, sjøbunn, matkultur og fritidstilbud. Det er en unik opplevelse som gir de besøkende sjansen til å bli kjent med øyene fra sjøsiden.

Contenido

Fra Gran Canaria er det ganske enkelt å komme til Fuerteventura, så lenge vinden ikke blåser fra øst. Ruten til Morro Jable, på øyens sørspiss, gjøres unna på en dag med seiling. Hvis vinden blåser fra nord eller nordøst, seiler man på halvvind. Da tar det omkring 8 timer å tilbakelegge de 57 nautiske milene (105 kilometer) mellom havnene.

Fra Morro Jable er det best å seile i le av Fuerteventura og følge østkysten, med mulighet til å legge til kai i Gran Tarajal, Caleta de Fuste eller Puerto del Rosario, til man kommer til Corralejo, nord på øyen. Disse havnene ligger ganske nær hverandre, så valg av stoppested avhenger av hvor langt oppover kysten i retning Lanzarote man vil seile. Et alternativ for de som liker seg best på åpnere hav, er å seile rett fra Morro Jable til Corralejo, en seilas på omkring 60 nautiske mil som fint lar seg gjøre unna på en dag.

Contenido

Ut fra Corralejo anbefales det å følge kysten i le av Lanzarote. Her har vi igjen to muligheter. Vi kan dra rett til øyen La Graciosa med en etappe på 50 nautiske mil (92 kilometer) eller legge inn et stopp på en av de mange lystbåthavnene langs denne kysten: Puerto Calero, Puerto del Carmen eller Marina de Arrecife. Marina Rubicón, helt sør på øyen, hopper vi over i denne omgang. Den får vente til returen i retning Gran Canaria.

La Graciosa, den minste av Kanariøyene, ligger nord for Lanzarote og utmerker seg ved at den har Europas største marine verneområde. Det er et sted man absolutt bør ta seg tid til å besøke for å virkelig slappe av på strender med krystallklart vann.

Playa Francesa gir god beskyttelse og er det beste stedet å forankre. Havbunnen består av sand, uten steiner, og dybden er 8 meter ved flo sjø og 4 meter ved fjære. For å forankre her må man ha autorisasjon. Dette søker man om fra miljøetaten under Cabildo de Lanzarote.

Contenido

Når man legger ut fra La Graciosa, etter å ha slappet av og nytt den fredelige øyen, går tilbaketuren til Gran Canaria langs vestkysten eller til lovart av øyene Lanzarote og Fuerteventura. Første del av ferden kan legges til Marina Rubicón, sør på Lanzarote. Det er en dag med ukomplisert seiling med vinden aktenfra, med en distanse på 36 nautiske mil (67 kilometer) som kan gjøres unna på 5 timer.

Avslutningsetappen på denne seilturen mellom de østlige øyene går tilbake til Gran Canaria, direkte fra Marina Rubicón til Marina Las Palmas. Selv om det er den lengste overfarten i dette turforslaget, er det fullt mulig å tilbakelegge de 95 nautiske milene (175 kilometer) på en dag, så lenge man kaster loss i grålysningen. Man må regne med minst 12 timers sammenhengende seiling.

En annen mulighet er å legge inne et nytt besøk i Morro Jable, sør på Fuerteventura. Da kan man overnatte der før overfarten tilbake til Gran Canaria, som innebærer omkring 8 timers seiling. Man bør huske på at returen til Gran Canaria fra Lanzarote og Fuerteventura vanligvis foregår med vinden på tvers eller på platt lens.

Contenido

En annen utrolig flott seiltur på Kanariøyene er å besøke de vestlige øyene. Dette eventyret kan starte i hvilken som helst av marinaene på Tenerife, før man tar turen til La Palma, La Gomera og El Hierro. En seilas i denne delen av øygruppen er en kombinasjon av utforsking av enorme, vakre klipper og adrenalinkicket ved å takle krevende seiling. Å velge riktig årstid og følge godt med på varsler om vær, vind og bølger er en nødvendighet for at det skal bli en uforglemmelig, positiv opplevelse.

Hvis man for eksempel starter turen i Santa Cruz de Tenerife, har man to muligheter for å gjennomføre denne ruten mellom de vestlige øyene. Den første er å starte med en lang overfart til La Palma, og deretter sette kursen mot La Gomera og El Hierro. Tilbaketuren til Tenerife går til sørsiden av øyen. Det andre alternativet er å først følge kysten til sørspissen av Tenerife, besøke El Hierro, deretter La Gomera og avslutte på La Palma. Returen til Tenerife blir da til øyens nordside. Valget av plan vil i stor grad avhenge av vindretningen og bølgeforholdene.

Contenido

Hvis valget faller på å besøke La Palma først, må båten og mannskapet være forberedt på en lang seilas. Avstanden mellom Santa Cruz de Tenerife og Santa Cruz de La Palma er vel 110 nautiske mil (203 kilometer), noe som betyr 14 timers uavbrutt seiling.

Første oppgave er å runde den nordøstlige delen av Tenerife for å komme til Roques de Anaga. Denne delen av turen byr sannsynligvis på seiling i bidevind. Det vil være den mest kompliserte etappen. Heldigvis etterfølges den av en lang og behagelig kryssing der man kan falle av og seile lavere med vinden på tvers.

Contenido

Når man har kommet til Santa Cruz de La Palma, er neste stopp La Gomera. Denne turen er ganske kort og kan gjøres unna med en halv dags seiling. På La Gomera kan man velge mellom Marina La Gomera på østkysten, Playa Santiago i sør og Valle Gran Rey i vest. Alle fungerer greit som utgangspunkt for turen videre til neste øy: El Hierro.

Contenido

Når man legger ut fra La Gomera, avhengig av hvilken havn man har valgt å hvile ut i, er det som oftest mest fornuftig å sette kurs mot havnen La Estaca på østkysten av El Hierro. En annen mulighet er å dra til sørsiden av øyen og legge til kai i havnen i La Restinga, nær et av de mest imponerende marine verneområdene på Kanariøyene.

Selv om dette er en nokså liten havn som tradisjonelt er mer forbundet med fiskeri, tilbyr La Restinga i dag tjenester for lystbåter som kommer til El Hierro. Det er få kaiplasser, men god plass til å forankre. Også denne etappen kan tilbakelegges på en halv dag.

Contenido

Etter å ha besøkt La Palma, La Gomera og El Hierro er det tid for å returnere til Tenerife og dermed fullføre ruten mellom de vestlige øyene i øygruppen. Et stopp i Marina San Miguel, sør på Tenerife, etter en seiletappe på 70 mil, er det beste alternativet for å samle krefter før man tar fatt på den siste dagen til sjøs.

For å avslutte rundturen og komme tilbake til Santa Cruz de Tenerife må man seile opp langs østkysten av øyen. Dette er en etappe med kystseiling, og det er viktig å være forberedt på frisk seiling siden vinden akselererer i enkelte områder.

For å besøke de vestlige øyene bør man uten tvil sette av minst 10 dager. Da får man tid til 5 dagers seiling, samtidig som man kan hvile ut og nyte tilværelsen på øyene, ikke bare til sjøs, men også på landjorden. Alle øyene har nemlig flotte attraksjoner.

Contenido

Det finnes andre muligheter i tillegg til de nevnte forslagene. Kanariøyene byr på åtte ruter for seilere, én per øy, som er kortere og foregår i kystnære farvann. Og de lar seg gjennomføre takket være de mange lystbåthavnene man finner spredt rundt i øygruppen.

Ved å seile rundt en av de åtte øyene i seilbåt får du muligheten til å oppdage landskap som er utilgjengelige fra land. I tillegg kan du utforske sjøbunnen og det mangfoldige livet i sjøen. Med disse alternativene slipper du dessuten lange seildager eller overfarter på åpent hav når forholdene ikke er de beste.

Avhengig av hvilken øy det dreier seg om, kan rundturen gjennomføres med 3 til 5 seildager. Det er et alternativ som absolutt er å anbefale, og som kombinerer den magiske opplevelsen om bord på en båt med avkobling, moro og eventyr i havnene du besøker.