Passatvinden, Kanariøyenes motor

Takket være den geografiske beliggenheten og det gode klimaet har Kanariøyene særdeles gode forhold for seiling året rundt. Det karakteristiske klimaet, inkludert vindforholdene, skyldes påvirkning fra passatvinden, som sender en konstant bris inn over øyene og skaper ideelle forhold for seiling året rundt.

Contenido

Kanariøyene har et av verdens beste klima, med temperaturer som er milde i vintermånedene og ikke altfor høye om sommeren. Når vi snakker om seiling, er det imidlertid like viktig med gode vindforhold som med lange dager med sol og behagelig temperatur. Mens man i mange europeiske land må fire seilene og legge båten i opplag deler av året på grunn av lave temperaturer eller mangel på vind, kan man seile 365 dager i året i øygruppen takket være passatvinden.

Det er nettopp denne vinden og Azorhøytrykket som preger klimaet på Kanariøyene. Kombinasjonen av disse to meteorologiske fenomenene skaper et klima som karakteriseres av klar, skyfri himmel, lite nedbør og moderate temperaturer både om sommeren og vinteren, takket være den friske og fuktige luften vinden bringer med seg. Den jevne vinden er ideell for seiling, og åpner for både rolige seilaser med familien og mer ekstrem seiling hvor man virkelig kommer opp i fart. Det skyldes at passatvindens intensitet varierer ettersom hvor i øygruppen man befinner seg.

Contenido

Ordet "passat" betyr noe sånt som passerende, gjennomgående, og det som kjennetegner denne vinden er nettopp at den blåser konstant, jevnt og forutsigbart. Disse luftstrømmene finnes over hele planeten, ikke bare på Kanariøyene. Det dreier seg om kjølig og fuktig vind som beveger seg over verdenshavene, og blåser jevnt fra øst mot vest fra subtropiske høytrykk mot lavtrykk ved ekvator. På den nordlige halvkulen beveger vinden seg fra nordøst mot sørvest, og på den sørlige halvkulen fra sørøst mot nordvest.

På 1400-tallet var disse vindene avgjørende for oppdagelsesferdene med seilskip på verdenshavene og opprettelsen av handelsruter. Portugiserne, som var dyktige sjøfolk og aktive erobrere, utnyttet passatvinden for å gjennomføre seilrutene sine, både nord og sør i Atlanterhavet. For å reise tilbake fra Vest-Afrika til Europa utnyttet de passatvinden ved å seile langt ut på Atlanterhavet og deretter å sette kursen nordover mot Azorene og videre til Europa.

Kristoffer Columbus var en annen oppdagelsesreisende som ville utnytte passatvinden da han satte seg fore å åpne en ny rute mot India over Atlanterhavet uten å måtte seile rundt Afrika. Denne vinden brakte ham til Kanariøyene, der han etablerte en base før han la ut på det store eventyret som skulle føre til "oppdagelsen" av Amerika.

Contenido

Selv om passatvinden gjør det mulig å seile på Kanariøyene praktisk talt året rundt, er det ingen tvil om at den har størst innflytelse i sommermånedene. De dominerende luftstrømmene blåser med en jevn hastighet på omkring 20 km/t, noe som passer for alle slags seilaktiviteter. Her ligger alt til rette for mye moro på sjøen, om det så er med jolle, havseiler, seilbrett eller kitebrett.

En annen faktor som har mye å si for passatvindens påvirkning, er at øygruppen består av flere øyer. Når vinden treffer øyene, akselererer den i enkelte områder. Dette fenomenet oppstår på nesten alle øyene, men skaper spesielt attraktive forhold for ekstrem seiling øst for Gran Canaria og Lanzarote, og sørøst for Fuerteventura.

Disse tre områdene er verdenskjente for sine ekstreme vindforhold i sommermånedene juni, juli og august. Naturlig nok organiseres det viktige internasjonale regattaer og mesterskap der.{ Når det gjelder Gran Canaria, har stranden ved Pozo Izquierdo gjennom over tretti år vært arena for en av de viktigste rundene i verdenscupen i brettseiling, organisert av PWA. Også Fuerteventura har et verdenskjent arrangement i PWA-touren. Det har blitt holdt årlig i nesten 40 år ved Sotavento-stranden.

Contenido

Passatvinden legger alt til rette for å krysse Atlanterhavet fra Europa i båt. Og Kanariøyene er det naturlige utgangspunktet for overfarten. Fra hvilket som helst punkt i øygruppen kan man legge ut og utnytte drivkraften fra passatvinden for å nå den andre siden av havet. Men det er ikke alle årstider det anbefales å gjennomføre slike ekspedisjoner. Den ideelle tiden på året for å krysse Atlanteren, er mellom november og januar, da man unngår månedene med stormer og orkaner i Karibia.

Passatvinden er forøvrig også "motoren" som driver båter som vil tilbake til Europa fra Karibia. I dette tilfellet bør man legge turen til månedene fra april til juni. Den vanligste ruten er å seile innom Bermuda, så Azorene og derfra videre til havnene på kontinentet.