La Palma - en øy full av legender

En reise inn i mysteriene som skjuler seg på Isla Bonita (den vakre øya).

La Palma er en øy full av mysterier. Salto del Enamorado, Robertos mur eller tvillingdragetrærne er bare noen av legendene som lever videre på leppene og i hjertene til innbyggerne på La Palma. Historier som har gått i arv fra far til sønn siden øya ble kolonisert i 1492, og som gjerne fortelles rundt et bål eller på en av øyas populære festivaler.

La Palma er anerkjent av UNESCO som biosfærereservat og erklært som Starlight-reservat og -destinasjon, og legendene på La Palma har sine røtter i den førspanske perioden, da omrisset av fjellene eller de tette skogene på denne øya badet i lyset fra stjernene og var den perfekte rammen for å la fantasien løpe løpsk.

Contenido

Legenden om El Salto del Enamorado, som regnes som en av de mest populære historiene på øya, utspiller seg i området La Galga, som i dag er Puntallana kommune. Ifølge myten bodde det to elskende der. Hun var klok og vakker, og han var modig og ærlig. Men den unge kvinnen var også lunefull, så hun ba sin elskede, som en betingelse for at de skulle gifte seg, om å hoppe tre ganger over avgrunnen, støttet på gjeterstaven sin, for å vise henne hvor høyt han elsket henne. Den unge mannen seiret i de to første forsøkene, men falt i avgrunnen i det tredje hoppet og gikk inn i øyas historie for alltid. I dag kan du besøke skulpturen av den elskende ved Mirador del Salto del Enamorado, et av de mest spektakulære utsiktspunktene på øya, som også fungerer som astronomisk utsiktspunkt.

Mellom utsiktspunktet Mirador de Los Andenes og El Roque de Los Muchachos finnes det også et punkt som har inspirert til mange refleksjoner og historier. Det er en naturlig vegg som en gang i tiden avbrøt passasjen for vandrere. De kaller den La Pared de Roberto (Robertos mur). Legenden sier at djevelen satte den opp for å hindre kjærligheten mellom to unge mennesker fra hver sin side av øya. Det sies også at Roberto, som var desperat etter å se henne, ba Satan om å la ham passere i bytte mot sjelen sin. Satan oppfylte ønsket, men gutten ankom innpakket i flammer for å omfavne henne for siste gang.

I Breña Alta kan du se de legendariske tvillingdragetrærne; tvillingbrødrene som kjempet til døden for en ung jentes kjærlighet. Det fortelles at hun i sin fortvilelse lette over hele øya etter frø fra dragetreet og plantet to på samme sted, og at disse trærne vokste opp med stammene og til og med grenene flettet sammen.

Imagen
Mirador del Time
Mirador del Time
Contenido

El Time som på pre-spansk eller benahorittisk språk betyr “høy klippe”, markerer den nordlige kanten og grensen til Aridane-dalen. Ved dens fot, i bunnen av den dype og avgrunnsdype kløften, i en smal stripe land, ligger en liten helligdom viet til Nuestra Señora de las Angustias, i et bilde av jomfruen som ser ømt på sin døde sønn og kjærtegner ham. En trebro - uten rekkverk - ved siden av eremitasjen og vannmøllen førte over ravinen til den andre bredden, for så å klatre opp igjen via en annen bratt sti som førte til dalen.

Det fortelles at en annen desperat mor en fjern måneløs natt gikk til kongeveien Amagar, som forbinder Tijarafe med Los Llanos de Aridane, forbi helligdommen Las Angustias, på jakt etter helse til sin lille sønn som var mer død enn levende. Da hun nådde toppen, blåste vinden og regnet ut lykten hun bar på. Etter å ha falt på ansiktet mot et furutre som hadde form som et kors, rev hun det i stykker og lagde en fakkel som ga det klareste og mest utrolige lyset for en vandrer.

Da sønnen ble helbredet noen dager senere, tok moren med seg et nytt, tungt kors og satte det på plass der det gamle hadde blitt revet ned. Mens hun utførte oppdraget sitt, ble hun blendet av et lys i form av et kors som fikk henne til å falle på kne, mens en søt, nær og øm stemme sa til henne: "Kvinne, jeg kjenner din sorg og din synd; sønnen din sørger over ditt fravær, gå sammen med ham. Ditt løfte er oppfylt".

Fra denne fjerne tiden fortelles det at man begynte å se en glød i Amagars skråninger som de kalte "Tidens lys", som vandret rundt og ventet på å tjene som veiviser for vandrere... og legenden fortsatte.

Disse legendene om La Palma er ikke bare fortsatt levende på øya, men hver og en av dem opprettholder minnet om et edelt folk som den dag i dag lever videre med prinsippene om kjærlighet og beskyttelse for dem som besøker dem med gode hensikter.