Jul i solen

Annerledes feiring i verdens beste klima

Noe som overrasker besøkende på Kanariøyene når de kommer for å tilbringe julen, er det varme klimaet med svært milde temperaturer og knapt noe regn. For bare fire timer med fly fra de fleste europeiske byer, er det mulig å bade på stranda og sole seg gjennom hele vinteren, samt oppleve noen av øyenes interessante og vakre juletradisjoner, i førsteperson.

Contenido

Når du ankommer øyene i desember, skal du vite at Gran Canaria ønsker julen velkommen med en spektakulær julekrybbe i sand. Flere internasjonale kunstnere har sammen formet denne på den fantastiske stranden Las Canteras. Dette er et unikt eksempel på flyktig kunst ved havet, som når mer enn fem meter i høyden. Ikke så prangende, men dypt forankret – det er los Ranchos de Pasqua som fortsatt feires på Lanzarote, til rytmen av tamburiner og kastanjetter fra forskjellige grupper mennesker som går gjennom gatene og synger sanger som minnes de avdøde. En vakker tradisjon med fire århundrer med historie som tar deg med tilbake til fortiden.  

Contenido

De fleste som er glad i stranden, kan ikke la være å starte det nye året på stranden, spesielt på Kanariøyene hvor strandliv er mulig både sommer og vinter. Det er ikke det at dette er en offisiell tradisjon, men mange kanarier sier farvel til det gamle året på strender som Las Canteras, på Gran Canaria – hvor de også ønsker velkommen til det nye. Hver 1. januar bestemmer mange seg for å ta en forfriskende dukkert i hovedstaden på Gran Canaria, for å starte det nye året med den rette foten og alle gode intensjoner. 

Contenido

Hvis du er på Kanariøyene den 5. januar, kan du oppleve en tradisjon som er dypt forankret i Spania, nemlig kavalkaden til de Hellige Tre Konger fra Østen. Melkior, Kaspar og Baltasar vandrer gjennom gatene i de viktigste byene og tettstedene på øyene, før de deler ut gaver til barna. Dette er en begivenhet som er full av farger, fiktive karakterer, musikkorps og dansegrupper, rettet mot de minste. Barna venter spent på at Deres Majesteter neste dag skal gi dem det de har ønsket deg, for at de har oppført seg bra. Litt mer seriøs, men med en høytidelig skjønnhet, er los Autos de Reyes, fortellingen om kongenes reise til Betlehem, som settes i scene samme kveld i byer som for eksempel Agüimes på Gran Canaria, El Sauzal og Tejina på Tenerife og Garafía på La Palma. 

Contenido

Julen på Kanariøyenene er utvilsomt varm, men det betyr ikke at den ikke er like søt som las truchas, den typiske kanariske juledesserten som ikke kan mangle på et fristende julebord på julaften. Søtpoteter og englehår, de mest typiske, samt mandel, egg og sitron, oppskriften på denne typen søte og knasende empanadas har gått fra generasjon til generasjon uten å miste sin egenart. I noen byer er det vanlig å se gateboder der du kan kjøpe dem, slik at du kan nyte dem mens du er underveis.