Informasjon om Teno landsbygdpark
En perfekt dag i Teno landsbygdpark begynner i Los Pedregales besøkssenter. Senteret ligger i hjertet av den vakre El Palmar-dalen, ved en avkjørsel fra landevei TF-436, i et stort og flott hus med keramiske takstein og patio med overbygg. Det hjelpsomme personalet i parken kan organisere en perfekt rute for dagen. Tavler og video med informasjon hjelper de besøkende å få mest mulig ut av besøket og verdsette den vakre naturen som venter dem i området.
De som liker å gå kan benytte anledningen til å bestille plass i en tur med guide. Ellers kan man kjøpe lokale produkter som honning eller safran fra Teno. Knappe en kilometer fra senteret ligger et tilrettelagt friluftsområde med campingmuligheter. Det er det perfekte stedet for en piknik eller overnatting i telt. Og hvis besøket foregår på en søndag, bør man ta turen innom bondemarkedet i bygningen som ligger vegg i vegg med besøkssenteret.
Gamle hus ved kanten av et juv i Teno
Masca er uten tvil det mest kjente og besøkte tettstedet i Teno landsbygdpark. Knapt 100 personer holder til i de få husene, som ligger i V-form ved kanten av et dypt juv høyt oppe i Teno-fjellene, vest på øyen Tenerife. De store klippene som rager over husklyngen får de besøkende til å føle seg veldig langt unna travle, bråkete bygater.
Arkitekturen i husene i Masca er enkel og praktfull: saltak og valmtak med buede takstein i tegl, tykke murer av basalt og mørtel, og dører av edle tresorter. Det er verdt å besøke det lille kapellet fra det 18. århundre i La Piedra og restaurantene med lokal mat som man finner der. Husgruppen markerer også slutten på den tunge fotturen opp Masca-juvet, med en høydeforskjell på 726 meter og en lengde på 4,5 kilometer.
Husgruppe av stein høyt oppe i en landsbygdpark
Teno Alto er en husgruppe høyt oppe i fjellene helt vest på Tenerife, i Teno landsbygdpark. Etter bilturen opp fra landsbyen El Palmar kan besøkende beundre den flotte klyngen av gamle hus med takstein av tegl og kalkede hvite og sennepsfargede steinmurer. Husgruppen ligger mellom grønne åsrygger med terrasser med dyrket mark, der man fremdeles ser flokker av geiter og sauer som gjetes av lokalbefolkningen.
En fin alternativ rute opp til husgruppen er stien Callejón de Teno, som starter et sted like i nærheten av besøkssenteret Los Pedregales i El Palmar, og går fem kilometer oppover en steinlagt sti. Når man kommer til stedet som kalles Los Bailaderos kan man få tilbake kreftene med deilig geitekjøtt, ost og lokal vin, eller kjøpe en pose med Kanariøyenes egne næringsrike ristede og malte kornprodukt: gofio.
Flora og fauna i fjellene på Tenerife
Teno landsbygdpark er dekket av et grønt teppe med enorm biologisk rikdom. Dette dekket som strekker seg fra kysten til toppen av denne fjellrike halvøyen på Tenerifes vestkyst, byr på en interessant sammensetning av vegetasjon: kratt med planter formet som store, flerarmede lysestaker tilpasset et ørkenaktig klima, fuktige urskoger med laurbærtrær, opptil 15 meter høye lyngplanter og loddrette hager av planter som trives i klippeveggene.
Denne interessante mosaikken av planter er tilholdssted for et virkelig fascinerende dyreliv. Det finnes blant annet sjeldne arter som fiskeørn, Tenos kjempeøgle og et enormt mangfold av virvelløse dyr, som skinnende og fargerike biller, hvorav mange bare finnes nettopp i dette lille hjørnet av planeten. Og så må man ikke glemme at havet utenfor parken er hjemstedet til bestander av lekne delfiner og elegante grindhvaler.
En av Tenerifes beste laurbærskoger
For millioner av år siden førte dannelsen av isbreer og andre dramatiske klimaendringer til at det meste av laurbærskogene som dekket store deler av planeten forsvant. Øyen Tenerife slapp imidlertid unna. Derfor har Teno landsbygdpark på vestsiden av Tenerife i dag en fabelaktig flott skog med eviggrønn skog dekket av bregner og lianer som minner mest om et opptakssted for en film om forhistoriske dyr. Det vi snakker om, er Agua-fjellet.
Denne frodige, fuktige og myteomspunne skogen ligger innimellom de høyeste toppene i fjellmassivet Teno, og man må ta beina fatt for å komme dit. Den 2,5 kilometer lange stien PR-TF 52 mellom tettstedene Las Portelas og Erjos er en av de beste stiene for å utforske området. Det finnes en guidebok om Kanariøyenes natur som hjelper deg å identifisere trær som laurbærarten Persea indica og kanarikristtorn, eller se forskjell på laurbærduer og kanariduer.
Vannsport ved klippeveggen Los Gigantes
Anaga landsbygdpark omfatter strengt tatt ikke vannet som omgir den, men den har likevel et av Kanariøyenes mest spektakulære landemerker: klippeveggen Los Gigantes. Dette naturlige amfiteateret med en diameter på 2,5 kilometer, med loddrette, 600 meter høye vegger av vulkansk stein, markerer parkens sørlige grense, og ligger helt vest på øyen Tenerife. Når man driver vannsport med dette landskapet som bakteppe, har man grunn til å føle seg privilegert.
Fra lystbåthavnen i turiststedet like ved Los Gigantes går det guidede turer med havkajakk eller padlebrett. Det arrangeres også dykketurer. Dermed ligger alt til rette for å utforske det blå vannet utenfor klippeveggen. Grindhvaler og tumlere holder til her året rundt, og andre hvalarter som spekkhogger og blåhval kommer innom på sine vandringer. Fra marinaen ved Los Gigantes går det dessuten seilbåter og motorbåter som følger kysten og tar besøkende med til den avsidesliggende og fine Masca-stranden, hvis været tillater det.
Utforske kulturen i landbyene i Teno
Fjellene og dalene i landsbygdparken Teno bevarer fortsatt mange tradisjoner med flere århundrers historie som har gitt folket i dette området mat, arbeid og ly. Alle som besøker landsbyene og tar seg tid til å handle på markedene og snakke med de lokale som driver butikkene, vil lære mye om deres enkle livsstil i nærkontakt med naturen og med dype røtter i landet.
Når det gjelder mat, er Teno berømt for sine poteter og gofio (et kanarisk form for mel av ristet korn). Andre populære produkter er safran, ost av melk fra geit og sau, og ikke minst de utsøkte tradisjonelle søtsakene. En underlig men imponerende kulturskatt er såkalt gjeterhopp, en teknikk som brukes for å ta seg frem trygt og raskt i det kuperte landskapet. Musikkstilen tajaraste fra Teno Alto byr på andre, mer rytmiske bevegelser. Den spilles og danses av grupper i fargerike tradisjonelle drakter fra området.
Overnattingssteder i Teno landsbygdpark
Teno landsbygdpark er verdt å besøke mer enn én dag, slik at du virkelig blir kjent med naturen, landskapet og tradisjonene. To glimrende overnattingsmuligheter på denne halvøyen vest på Tenerife er de mange private leiehusene som ligger spredt rundt i parken og Tenerifes øyråds flotte turisthytte, som kalles Bolico herberge.
Hvis du ønsker privatliv, fred og ro, anbefales det å bestille et leiehus. Mange av dem er gamle boliger av tradisjonelle byggematerialer som vulkansk stein, tegl og edle tresorter, som ligger midt ute på landsbygden eller i fjellet. Hvis du har lyst til å treffe andre mennesker, bør du velge Bolico herberge. Det ligger i utkanten av Las Portelas, like ved laurbærskogen. Der tilbys det både egne rom og sovesal, og i resepsjonen kan man bestille kulturaktiviteter med guide.
Fotturisme i Teno landsbygdpark
Det behagelige klimaet og flotte landskapet i Teno landsbygdpark innbyr til snøre på seg fjellstøvlene, ta sekken på ryggen og traske rundt i dette fjellmassivet vest på øyen Tenerife. Få andre naturområder på øyen har et så godt skiltet og vedlikeholdt nettverk av stier. Det finnes 10 ordinære stier, to spesielt tilrettelagte og én kunnskapsrute. Los Pedregales besøkssenter er et godt sted å informere seg om disse stiene.
Hovedåren i nettverket av stier er PR-TF 51, som går fra tettstedet San José de Los Llanos til det ytterste punktet på Teno (det vestligste punktet på Tenerife). Den er 14 kilometer lang, krysser parken fra øst til vest, og følger ryggen av den sentrale fjellkjeden. En annen populær sti er den tilrettelagte PR-TF 53, som forbinder tettstedene Erjos og Los Silos. Den har en spektakulær nedstigning med utsikt over distriktet Isla Baja på nordsiden, en stor kystslette beplantet med bananplanter.
- Kast aldri fra deg avfall av noe slag i naturen, inkludert sigarettsneiper. Matrester bidrar til spredning av gnagere og villkatter som utgjør en alvorlig trussel for dyrelivet.
- Respekter dyrene, ikke forstyrr dem og ikke mat dem. Hvis du oppdager et skadet dyr, gi beskjed på nødnummer 112. Heller ikke må du plukke blomster og planter.
- Samle ikke på steiner og ta ikke med deg noen andre ting fra naturen. Gjør heller ikke endringer i naturen ved å stable steiner for å lage de dessverre berømte «tårnene».
- Gå ikke på steder som ikke er tillatt, og respekter skiltene til stiene. Å forlate de anviste veiene medfører skade på naturen og kan være farlig for deg og de som følger deg.
- Tenn ikke bål utenfor de tillatte områdene og vær spesielt forsiktig i sommermånedene.
- Legg vekt på å ikke forstyrre roen i naturen med overdreven støy (høy musikk, roping...).