Demningruten

En rute der du ser Gran Canarias demninger og furuskoger

Et lite stykke fra kysten på Gran Canaria ligger byen Mogán, og i nærheten av denne finner du en fotturrute som går gjennom landsbygdparken Nublo og naturparken Pilancones. Ruten er 12,2 kilometer lang og går over både bar mark, stier og asfalt. Den er laget som en rundtur og er forbeholdt fotturister med noe erfaring. Ruten begynner i Degollada de Cruz Grande og går derfra gjennom en flott furuskog før den når Soria-demningen, som er øyas største. Du får også se en rekke imponerende vulkanske formasjoner i området rundt Cañada del Almácigo.

En hyggelig fottur og huleboliger

Hvis du går denne ruten, kommer du forbi de tradisjonelle huleboligene som fremdeles finnes på Gran Canaria. Det er også verdt å nevne at det ligger et herberge som er dedikert til bygdeturisme, i nærheten av Chira-demningen. Ettersom dette er en lang rute, bør du ta med deg godt med vann for å holde deg hydrert samt mat, varme klær og beskyttelse mot solen.

Lengde
12,2 km
Public transport
Localidad
San Bartolome de Tirajana
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Ruta de las Presas
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Rute de la Plata på Gran Canaria
Título
Degollada de Cruz Grande

Degollada de Cruz Grande, som kan oversettes som Storkorsskaret, er den naturlige forbindelsen mellom Tirajana-dalstrøket og dalstrøkene på vestsiden av øyen, og Chira- og Soria-juvene. Vi tar turen opp en skogsvei som tar av fra landeveien litt før den når skaret hvis vi kommer fra Las Tirajanas. Her kommer vi til en plass med et kors der vi finner starten på stien. Den får oppover mot en åsrygg med formidabel utsikt over Tirajana-dalstrøket og Chira- og Soria-juvene med deres respektive store demninger.

Imagen
Subtítulo
Rute de la Plata på Gran Canaria
Título
Degollada del Dinero

denne Degollada er det punktet hvor vi forlot skogs sporet vi har startet reisen fra i La Cruz Grande. Vi er helt på toppen av Barranco de Pilancones og kan se hvordan dette sporet på denne isolerende øvre delen av praktfulel kanariske furutrær der vi går.

Imagen
Subtítulo
Rute de la Plata på Gran Canaria
Título
Degollada de Cho Benito

Denne degollada forandrer endres fra hvor vi er, til ravinen av Pilancones til den av Chira, og vi ser at sistnevnte er mer menneskelig, med boliger og forsvinning av furuskog. Ruten vil fortsetter langs ryggen for å la oss se litt under for å se vannhalen til Chira dammen.

Imagen
Subtítulo
Rute de la Plata på Gran Canaria
Título
Presa de Chira

Denne dammen dateres tilbake til 1964, med en høyde på over 32 meter over elveleiet og en mur med lengde på 230 meter, som vi vil besøke på vår rute. Det som fanger vår oppmerksomhet om dette reservoaret er mengden vann som er lagret og eksistensen av den nærliggende byen Araña, som gjør at dammen ser ut som en innsjø, om vi ser den fra reservoarets støttemurer.

Imagen
Subtítulo
Rute de la Plata på Gran Canaria
Título
Tomadero de La Palma

Vi går fra reservoaret, langs kanten på kanalen som tar oss til et uvanlig Tomadero før stigningen til baksiden av La Palma, mellom raviner av Chira og Soria Det er hydraulisk arbeid som viser ønsket om vannet på denne øya,  da det tillater at fangsten av avrenning fra de bare ryggene, hvor vi fortsetter vår rute.

Imagen
Subtítulo
Rute de la Plata på Gran Canaria
Título
Las Casas

Etter å ha reist på baksiden av La Palma, begynner nedstigningen langs en liten by, Las Casas, som tillater oss å se overlevelsen av grotte husene på øya, Innfødtes arv holdt tidligere til i distriktene og ved rygger som dette. En liten dam ved bygda gir oss en anelse om hvorfor det finnes menneskelig bosetning ved et fjerntliggende sted

Imagen
Subtítulo
Rute de la Plata på Gran Canaria
Título
Cañada del Almácigo

Dette er den mest interessante delen av del to av stien, som er nedstigningen fra husene til demningen av Soria. Fjellformasjoner er med oss, spesielt de spektakulære Risco del Agujero, som vi omgår ved cañada del Almácigo, som minner oss om eksistensen av en varmekrevende skog som i dag er knapt merkbar, når vi går ned den bratte skråningen.

Herfra kan du se over til demningen av Cueva de Las Niñas, som ligger over reservoaret til Soria, og den store Caidero av Soria hvor det er et spektakulært fossefall når det regner.

Imagen
Subtítulo
Rute de la Plata på Gran Canaria
Título
Det store reservoaret av Soria

Denne dammen er den største av Kanariøyene, som eies av Samveldet av Aguas La Lumbre. Den har en vibrerende 120 meters høy betongvegg og demningens kapasitet er 32 kubikk hectometres, som er åtte ganger så stor som Chira reservoaret som vi har gått forbi tidligere.  Dammen er i øvre midtre delen av Barranco de Arguineguín, og kalles Soria øvre vanndam av reservoaret. Vi avslutter vår tur ved å krysse dammen i landsbyen Soria.

Bærekraft
Sostenibilidad
- Kast aldri fra deg avfall av noe slag i naturen, inkludert sigarettsneiper. Matrester bidrar til spredning av gnagere og villkatter som utgjør en alvorlig trussel for dyrelivet.
- Respekter dyrene, ikke forstyrr dem og ikke mat dem. Hvis du oppdager et skadet dyr, gi beskjed på nødnummer 112. Heller ikke må du plukke blomster og planter.
- Samle ikke på steiner og ta ikke med deg noen andre ting fra naturen. Gjør heller ikke endringer i naturen ved å stable steiner for å lage de dessverre berømte «tårnene».
- Gå ikke på steder som ikke er tillatt, og respekter skiltene til stiene. Å forlate de anviste veiene medfører skade på naturen og kan være farlig for deg og de som følger deg.
- Det er tryggere å holde kjæledyret i bånd.
- Legg vekt på å ikke forstyrre roen i naturen med overdreven støy (høy musikk, roping...).
2
54784
10 13
262
10045