La Palma opprinnelige verden

Viktige ruter for å oppdage levningene etter de første innbyggerne på Isla Bonita

Helleristninger, arkeologiske utgravninger, museer - arven etter de såkalte benahoarittene, de første innbyggerne på La Palma, er fortsatt til stede på denne øya, den siste til å bli erobret av kongeriket Castilla i 1492.

Selv om La Palma var en av de første Kanariøyene som ble forsøkt erobret, var det orografien og innbyggernes tapperhet som gjorde at øya var den siste som ble tatt. En bragd som i stor grad skyldes benahoarittene, som levde i fullstendig harmoni med naturen. Faktisk ble hjertet av Isla Bonita, der nasjonalparken Caldera de Taburiente ligger, kalt Aceró, som på benahoaritta-språket betyr "sterkt sted".

Dette er en guide til å følge sporet av benahoarittene på deres eget opphavssted.

Contenido

De arkeologiske funnstedene La Fajana og El Verde i El Paso er to av de viktigste helleristningsstedene på øya. Derfor har kommunen et formidlingssenter for helleristninger kalt "Benehauno".Der kan du beundre den arkeologiske rikdommen i Aridane-dalen, som er svært variert. Her finner du omfattende hule- og hytteboplasser og imponerende levninger av magisk-religiøs art; templer,systemer av små kanaler og groper i fjellet, samt steinhauger.

Senteret har også et hundretalls helleristningsfelt med geometriske motiver, hovedsakelig konsentrert i Pico de Benjenao, med fremragende eksempler som Lomo de Tamarahoya og Lomo Gordo. Fra senteret går det guidede turer til helleristningsfeltene, og man kan lære om både huleforskning og "gjetersprang". Sistnevnte var en svært vanlig aktivitet blant benahoarittene for å komme seg raskt ned i øyas meget høye raviner. I dag er dette en typisk sport på La Palma.

I Villa de Mazo ligger det arkeologiske senteret knyttet til Belmaco-grotten som inneholder helleristninger og levninger etter benahoarittene. Dette funnstedet, som ble oppdaget på 1700-tallet, var det første stedet på Kanariøyene der man fant helleristninger.

Med ti naturlige grotter med helleristninger har dette arkeologiske området fått status som historisk-kunstnerisk monument. For å komme dit anbefales det å la bilen stå på parkeringsplassen og utforske de ulike stedene til fots.

Contenido

Hulemaleriene på veggene i Barranco de La Zarza-kløften i Garafía, i området kjent som Caboco de La Zarza og dets sideelv, Barranquillo de La Zarcita, er et av de beste eksemplene på bergkunst på La Palma, både på grunn av størrelsen på den graverte overflaten og på grunn av motivenes kompleksitet og utvikling.

La Zarcita inneholder to paneler med form av en spiral.Spiralenes meandere orienterer seg mot solnedgangene til henholdsvis sommer- og vintersolverv. Slyngende motiver og spiraler dominerer også i denne gruppen. Det er totalt 20 paneler, hvorav 15 er orientert mot soloppgangen for sommersolverv, og 5 mot soloppgangen for vintersolverv.

Litt lenger nede, på venstre bredd av La Zarza-kløften, ligger det to andre felt, kjent som Llano de La Zarza, med en meander orientert mot vintersolvervets soloppgang.

Besøket i senteret kan Parque Cultural La Zarza kombineres med en av øyas vakreste fotturer: PR LP 9.2, som tar deg til Caldera del Agua, også kjent som naturens sixtinske kapell.

Contenido

Benahoarita-museet, som burde interessere både turister og forskere, har en omfattende samling av arkeologiske gjenstander som er oppdaget på perfekt katalogiserte funnsteder på La Palma. Museet har også en permanent utstilling om benahoarittene, innbyggerne på øya før den ble erobret og innlemmet i Castilla. Deres habitater, boliger, industrier og kultur skildresgjennom elementer og gjenstander som representerer dem. Museet har fremstillinger av dem i form av skulpturer i naturlig størrelse og kan besøkes fra mandag til lørdag.

La Palmas opprinnelige verden er svært tilstedeværende i livet til innbyggerne på Isla Bonita, som hedrer sine forfedre gjennom sportslige aktiviteter som kanarisk bryting eller gjetersprang, eller med folkelige feiringer med gastronomi arvet fra benahoarittene, som gofio. Det lages også kunstverk som hyller dem, slik som veggmaleriet dedikert til Tanausú i Casa de la Cultura Braulio Martín i El Paso.

Etter besøket på museet kan du spasere videre gjennom gatene i Los Llanos de Aridane og kjenne på den kosmopolitiske ånden og beundre det historiske sentrum og gatemuseet.

Til sluttfinner du besøkssenteret Tendal i San Andrés y Sauces. Også her kan du studere benahoarittene, de gamle innbyggerne på La Palma, og lære mer om deres skikker, tro og opprinnelse.