En guide til La Palma for deg som liker søtsaker

Det har alltid blitt sagt, og det med rette, at kanarierne har en søt karakter fordi de er så vennlige og blide. Derfor er minnet etter et besøk på en av kanariøyene et svært godt minne. Den uforglemmelige opplevelsen avrundes av et klima som er klassifisert som det beste i verden (det regner nesten ikke, og den årlige gjennomsnittstemperaturen ligger på rundt 24 ºC), og et landskap som tar pusten fra en med sin skjønnhet og spektakulære natur. Vi må heller ikke glemme en annen grunn til å komme: gastronomien. Og når det gjelder konfekt, er La Palma den søte øya og en destinasjon man bare må besøke.

Contenido

Hvorfor har La Palma en så rik konditortradisjon? For å forstå det må vi se på historien og huske den blandingen av kulturer som Kanariøyene som helhet har opplevd i århundrer. Blandingen av opprinnelig kanarisk gastronomi med spansk, portugisisk, engelsk og til og med amerikansk mat har skapt en variert og omfattende oppskriftsbok som er basert på øyas produkter – for eksempel øyas verdsatte mandler, søtpoteter, myk geitost, sukker og sukkerrørshonning. Noen av dessertene har århundrelange tradisjoner, som marquesotes, svampkaker som er laget av hvetemel, egg og sukker og formet som en rombe. De var populære da Pius IX besøkte øya i 1823 før han ble pave. Da han ble pave, ble de kalt piononos fordi navnet Pius IX uttales «Pio Nono» på italiensk). Andre oppskrifter er mer moderne, men alle utstråler en unik personlighet.
 

Contenido

Matilde Arroyo, den ledende konditoren på La Palma og oppfinneren av to ikoniske søte bakverk fra La Palma, bienmesabe og Príncipe Alberto. Det var ikke forgjeves at hun ble tildelt Kanariøyenes gullmedalje i 2009 for sitt arbeid med å spre konditortradisjonen på La Isla Bonita i andre halvdel av 1900-tallet. Bakeriet hennes, som nå er i døtrenes hender, ligger i Los Llanos de Aridane. Príncipe Alberto lages med sjokolade, mandler og sukkerbrød. Kaken tilsettes pisket krem, noe som forsterker smaken. 

Bienmesabe er både lokalbefolkningens og de tilreisendes favorittdessert. Bienmesabe er en tradisjonell Palm Island-delikatesse som lages av malte mandler, sukkerbrød, sukker, sitronskall og egg. Den spises vanligvis med en kule vaniljeis.
 

Contenido

Arroyo er bare toppen av isfjellet når det gjelder nivået og mangfoldet av desserter som lages på øya, og som har et velfortjent rykte på hele Kanariøyene. Quesadillo, Príncipe Alberto og benmesabe finnes på de fleste av øyas restauranter og kan bestilles med eller uten fløte (de to førstnevnte) og med eller uten vaniljeis (sistnevnte). Noen spises til og med bare ved spesielle anledninger, som sopas de miel (honningsupper), som lages til karneval, til ære for urinnvånerne. Bestemødrene har overlevert oppskriften fra generasjon til generasjon, både for å lage den hjemme og servere den til besøkende. Denne desserten stammer fra arbeiderne på de gamle sukkerrørsmarkene på øya. De dyppet brødet i «suppen» av sukkerrørsirup. I dag tilberedes den med den samme sirupen, eller man kan bruke honning og knuste mandler. Det er én søtsak som er et must på julebordet i Palmas, spesielt til frokost på nyttårsdag og trettendedagen: pan de manteca eller roscas som den også kalles av «palmeros».

 

Contenido

De fleste av dessertene har ingen holdbarhetsdato. Rapadura, med sin karakteristiske kjegleform, består av sukkerrørshonning, gofio, sukker, mandler, kanel og sitron (det finnes varianter med melk, sjokolade, kokos eller egg). Mandelost med egg, sitronskall og kanel er en annen typisk dessert fra La Palma som vi anbefaler å få servert sammen med et glass mistela.

Vi må heller ikke glemme almendrados (små pannekaker av mandelmasse med sukker og egg bakt i ovnen), som er ideelle sammen med et glass Malvasía-vin; pan de leche, laget av mel og surmelk, sukker, egg, kanel og sitronskall; mantecados; gofio-ballen med mandler og honning; suspiros palmeros (marengs). Kort sagt finner du et uuttømmelig univers av søtsaker som enhver som er søtsugen, gjerne vil gå inn i og aldri forlate.