Easkey Britton: "Vi må gjenopprette den åndelige forbindelsen med havene"

Irsk surfer Easkey Britton har noe å si om omsorg for våre hav på Kanariøyene og utover.

Contenido

"Noe som ikke er elsket, kan ikke bry seg om." Dette er ordene til den irske surferen og aktivisten for helsen til havene, Easkey Britton, medgründer av NGO Waves of Freedom , som bruker kraften til surfing som et middel for sosial endring, og står i spissen for den første globale Surf for Social Good Summit på Bali, Indonesia. "Min fasett som aktivist fokuserer fremfor alt på gjenoppkobling, på å gjenopprette mennesker med havet, siden de fleste lever og tenker at det ikke eksisterer," forklarte Britton på en konferanse i rammen av Fixing the Future, som fant sted på senteret for Contemporary Culture of Barcelona (CCCB). "Bare når du har en dyp tilknytning til et sted vil du ha ansvar for å handle: det er nettopp mangelen på koblinger mellom mennesker og natur som er hovedårsaken til miljøkrisen." Surf for Social Good Summit globalt mesterskap på Bali (Indonesia). «Min fasett som aktivist er først og fremst fokusert på gjenoppkobling, på å gjenopprette mennesker med havet.

Contenido

Dette er tesene som i store trekk oppsummerer filosofien til denne iherdige og modige kvinnen, som har reist halve verden og surfet – inkludert Kanariøyene – og nå er dedikert til å fremme gjennom aktivisme behovet for å beskytte et miljø som så mange lykken har gitt ham. Et miljø, havet, som imidlertid i dag rommer mer enn 8 millioner tonn plast, et tall som, hvis det ikke reverseres, vil gi opphav til et scenario som kan være irreversibelt i år 2050: havet vil inneholde det samme volumet av plast enn fisk. Det var nettopp disse dataene, i tillegg til de som var relatert til overfiske og forsvinningen av marine arter i store sprang, som førte til at Britton begynte å jobbe med oppgaven med å utdanne befolkningen til å "gjenopprette den åndelige forbindelsen med havene", noe som på steder som Kanariøyene, med nesten 30 000 km2 hav mot 7 000 av landoverflaten, er spesielt nødvendig .

Contenido

Vinner i fem år på rad av Irish National Surfing Championship, Britton var den første irske kvinnen som ble nominert til Billabong XXL Awards for å være den første til å surfe på Mullaghmore, den store surfe-enklaven i Irland med gigantiske bølger, favoritten til profesjonelle. Også kjent for å ha vært en av de første kvinnene som surfet på den store bølgen Aill na Serrach of the Cliffs of Moher , i 2007, har alltid skilt seg ut for sin aktivisme i både miljø- og kjønnsspørsmål, som hun har kombinert med en upåklagelig idrettskarriere på høyeste nivå . Han samarbeider for tiden med SOPHIE (Seas, Ocean & Public Health in Europe), et forskningsprogram som tar sikte på å beskytte havene og forbedre deres helsegevinster. "Du er ikke en dråpe av havet, du er havet i en dråpe", sier Britton for å referere til "den uforlignelige følelsen av å føle seg isolert, koblet til miljøet, i live ... Kort sagt, å føle oss selv, som bare oppnås i havet».

"Utover bevisstgjøringskampanjer og miljøopplæring er åndelig arbeid nødvendig angående havet: slutt å leve med ryggen til og føl at det er noe vårt er den eneste måten for oss å ta vare på det."

Contenido

Søster til longboarderen Becky-Finn Britton, surferen er klar over å være en kvinne i en verden av menn, og husker alltid at "havet diskriminerer aldri, det er menneskene som gjør det." Dette kallet førte til at hun blant annet ledet et prosjekt i Iran i 2010 sammen med regissøren og kameraet Marion Poizeau, den iranske surferen Mona og dykkeren Shalha for å introdusere surfing i Iran og fordømme den obligatoriske bruken av hijab på strendene . Britton minner om den erfaringen og uttaler at "havet er renhet, ærlighet. Han er tøff og heftig, ja, men alltid ærlig." Det er derfor feministisk, "det skiller oss aldri, men tvert imot: havet forbinder oss" , avslutter Britton.

Contenido

"Utover opplysningskampanjer og miljøopplæring er åndelig arbeid nødvendig angående havet: slutt å leve med ryggen til og føl det som noe vårt er den eneste måten for oss å ta vare på det," sier surferen, som inviterer befolkningen. å utføre små bevegelser som å «bruke noen minutter på å huske de følelsene vi har hatt i kontakt med vannet: hvordan havet slapper av oss, reduserer hjertefrekvensen og transporterer oss til et multisensorisk miljø som fører oss til en forbindelse som går utover det fysiske. I tillegg oppfordrer Britton brukere til å gjøre små bevegelser for å gradvis endre forholdet til havene. "Når du kommer til stranden, bruk bare et par minutter på å se på skyene og konsentrere deg om luften vi puster inn, i tillegg til å rense sanden som omgir oss: dette er små detaljer som kan forandre verden".