Fjelltur på Teide

En tur til toppen av Kanariøyene

Nasjonalparken Teide ligger midt på Tenerife og kan besøkes via én av de mange stiene, inkludert den som fører deg til toppen av vulkanen. Utgangspunktet er Montaña Blanca, og denne turen er svært tøff på grunn av den kontinuerlige høydestigningen (fra 1 367 til 3 715 meter). Det tar ca. seks timer å nå fjellhytten Altavista. Du kan overnatte hvis du får tillatelse og vente til neste morgen med å takle den siste etappen av stigningen til selve krateret på Teide.

En krevende, men unik vandrerrute

På en god og tydelig vandrersti kombinerer denne ruten kjerreveier og stier på en ni kilometer lang tur og går gjennom steder med stor geologisk interesse, for eksempel Montaña Rajada, Mina de Pómez, Huevos del Teide, Estancia de los Ingleses og La Rambleta. Den siste etappen går langs stien Telesforo Bravo, som fører deg langs lavakanaler og til vulkanens krater. Ha på deg egnede klær og sko, og ta med mat og kald drikke. Det er lurt på ta med en jakke som varmer i kulden tidlig om morgenen.

Lengde
9 km
Public transport
Localidad
Santiago del Teide
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Subida al Teide
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
El Teide på Tenerife
Título
Montaña Blanca

Vi begynner oppturen på dette fjellet av pimpstein, som i gamle dager ble brukt både til industrielle formål og jordbruk. Pimpstein er skapt av eksplosive utbrudd som fylte magmaen med gass. Da den nådde overflaten skjedde et fenomen som tilsvarer det som skjer når korken på en champagneflaske spretter ut. Skummet som oppsto er det vi i dag kjenner som pimpstein.

Imagen
Subtítulo
El Teide på Tenerife
Título
Montaña Rajada

Dette fjellet ligger på vår høyre side på vei oppover. Det er en typisk vulkankuppel, det beste eksempelet i Las Cañadas. Formen på dette fjellet skyldes utbrudd med svært tyktflytende lava som størknet før den kunne flyte utover. Dermed samlet den seg opp i en kuppelform.

Imagen
Subtítulo
El Teide på Tenerife
Título
Pimpsteingruven

Pimpstein er svært nyttig innen jordbruk og til industriell bruk, og ble derfor utvunnet i Teide før området fikk status som nasjonalpark. Naturen ved disse gamle gruvene er restaurert, men vi kan likevel se hvor pimpsteinen ble hentet ut fordi berget er lysere enn området rundt.

Imagen
Subtítulo
El Teide på Tenerife
Título
Teides egg

Store steiner ligger spredt langs den siste delen av veien. Det dreier seg om lavakuler som rullet ned fra strømmen av svart lava som stoppet i fjellsidene under Teide. De ble dannet akkurat som snøballer. Da de løsnet fra lavaarmen begynte de å rulle og balle på seg nye lag med lava til de stoppet nedenfor lavastrømmen.

Imagen
Subtítulo
El Teide på Tenerife
Título
Engelskmennenes oppholdssted

Dette spesielle navnet skyldes at dette var det siste stedet det var mulig å få fatt i ved på veien opp til Teide. Derfor stoppet reisende og eventyrere på vei til topps her for å overnatte før den siste etappen opp til vulkanen. Vi befinner oss 2982 meter over havet.

En av de store steinene som ligger her, har et hulrom som ble brukt som naturlig overnattingssted.

Imagen
Subtítulo
El Teide på Tenerife
Título
På vei opp "Gamle Teide"

Oppstigningen til turisthytten Altavista foregår blant armer av svart lava, på såkalte Gamle Teide, i sikksakk oppover en kraftig stigning. Vi beveger oss oppover på materiale som er minst 32 000 år gammelt. I generell geologisk sammenheng er det knapt et øyeblikk, men ikke på Teide, som har hatt vulkansk aktivitet helt opp til historisk tid.

Imagen
Subtítulo
El Teide på Tenerife
Título
Turisthytten Altavista

Turisthytten ligger på en flate omgitt av imponerende lavaarmer som er så høye at vi knapt kan skimte toppen. Dette er det høyestliggende overnattingsstedet i Spania, og det perfekte sted å sove før oppstigningen til Teide i morgengry. Nattehimmelen er virkelig et gripende syn herfra. Allerede en drøy halvtime etter solnedgang kan man se zodiakallyset og melkeveien.

Imagen
Subtítulo
El Teide på Tenerife
Título
La Rambleta

På dette punktet ender stien fra Altavista som har brakt oss gjennom vidstrakt, goldt landskap. Her kan vi ta fatt på oppstigningen til selve toppen, hvis vi har innhentet den nødvendige tillatelsen. På denne lille høysletten står i våre dager øvre stasjon for taubanen, og det er her oppstigningen til selve krateret begynner.

Imagen
Subtítulo
El Teide på Tenerife
Título
Lavakanalen

Oppstigningen til krateret begynner ved en vegg av en stor lavakanal, som strekker seg nedover helt fra toppen av krateret.  Vi legger merke til at deler av veggen er nesten helt glatte. Disse delene består av lava som var mer flytende. I andre deler kan vi se hvordan kanalen ble dannet av lag på lag med lava.

Imagen
Subtítulo
El Teide på Tenerife
Título
vía Telésforo Bravo

Denne siste etappen av oppstigningen er oppkalt etter den store kanariske geologen som pekte dette ut som den ideelle veien opp til krateret. Veien går i sikksakk, nær kanten av kanalen i fjellsiden der vi kan se lag på lag med lava.  Vi kan også se en og annen rykende fumarole, men ikke av samme format som i krateret.

Imagen
Subtítulo
El Teide på Tenerife
Título
Krateret

Slutten på oppstigningen byr på to imponerende syn: panoramautsikten og selve krateret. Det er lett å få øye på svovelrøyken fra fumarolene og avsetninger av svovel nede i krateret der det i sin tid ble utvunnet svovel kommersielt. Vi har ikke lov til å gå ned i krateret.

Det anbefales ikke å sette seg ned, og vær forsiktig hvis du gjør det. Du kan nemlig få flekker på klærne av svovelsyren som dannes når svovelutslippene og vanndamp møtes.

Bærekraft
Sostenibilidad
- Kast aldri fra deg avfall av noe slag i naturen, inkludert sigarettsneiper. Matrester bidrar til spredning av gnagere og villkatter som utgjør en alvorlig trussel for dyrelivet.
- Respekter dyrene, ikke forstyrr dem og ikke mat dem. Hvis du oppdager et skadet dyr, gi beskjed på nødnummer 112. Heller ikke må du plukke blomster og planter.
- Samle ikke på steiner og ta ikke med deg noen andre ting fra naturen. Gjør heller ikke endringer i naturen ved å stable steiner for å lage de dessverre berømte «tårnene».
- Gå ikke på steder som ikke er tillatt, og respekter skiltene til stiene. Å forlate de anviste veiene medfører skade på naturen og kan være farlig for deg og de som følger deg.
- Det er tryggere å holde kjæledyret i bånd.
- Legg vekt på å ikke forstyrre roen i naturen med overdreven støy (høy musikk, roping...).
1
54784
10 13
262
10045