Nascientes de Marcos y Cordero

En tur på jakt etter vannets utgangspunkt
Denne stien ligger i den nordlige delen av La Palma og går parallelt med kanalen som samler vann fra vannkildene og deretter strømmer langs det store krateret i Marcos y Cordero. Den går gjennom disse ravinene og ender opp i Agua-ravinen. Landskapet er fullt av kanarisk furu og naturlig hjemmehørende vegetasjon, og man kan se en rekke store loddrette fjellvegger som er vanlige nord på øyen, og som fører til nasjonalparken Caldera de Taburiente.
En rundtur på en sti blant furu og laurbær
Marcos y Cordero-ruten dekker sju kilometer av kommunen San Andrés y Sauces, og den er en rundtur som er nesten helt uten hellinger. Dette betyr at den kan gjennomføres på tre timer. Start- og sluttpunktet er Casa del Monte, og turen går gjennom et unikt landskap med planter som frodige furutrær og spor av laurbærskog. Etter fullført tur serveres en deilig hvetestuing på fjellrestauranten.
Length
7 km
Localidad
San Andres y Sauces
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Nacientes Marcos y Cordero
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Los Nacientes de Marcos og Cordero, La Palma
Título
Casa del Monte N 28 29 726 // W 017 50 699

La Casa del Monte er en liten bygning med en veranda med tak og tre, som ligger rett ved starten av veien som fører til kildene til Marcos og Cordero. Den ble bygget for å støtte arbeiderne som bygde tunneler og kanalen. Den har en liten sittegruppe og et piknik område.

Imagen
Subtítulo
Los Nacientes de Marcos og Cordero, La Palma
Título
Fra tunnelering i tunnelen, langs vannet N 2846 268 // W017 55 011

Siden begynnelsen av det tjuende århundre begynte de å kanalisere vann fra de Marcos og Cordero å dra nytte av sitt energi potensial. På 30-tallet fullførte han utgravningen av de 13 tunnelene gjennom hvor vannet fra kilder kanaliseres og vi vil gå gjennom den lengste på 400 meter. 25 år senere, i 1955, begynte Central Hidroeléctrica fra Mulato å fungere i den nedre delen av ravinen.

Imagen
Subtítulo
Los Nacientes de Marcos og Cordero, La Palma
Título
En demning over veggen N28 37 850 // W 017 42 270

Mellom fjerde og femte tunnel, kan vi observere en trappeavsats på stien, hvor vi ser veggen av en demning av store dimensjoner.  Dikene er påtrengende vulkanske formasjoner, som er dannet av rask avkjøling for å passe i sprekkene i berggrunnen. Vanligvis har de en tabellform, dvs. rektangulært utseende.  Ofte er de forbundet med underjordiske vannførende lag men også som tette lag. Dette er elementer av stor naturlig makt, som da innfører en åpenbar del av mangfoldet som vi ser her

Imagen
Subtítulo
Los Nacientes de Marcos og Cordero, La Palma
Título
En besparende ravine 5 N28 45 712 // W 017 49 316

Vi hopper over en vakker ravine ca 30 meter, hvor vi passerer en liten bro med tregjerder. Slike hopp i La Palma  kalles navnet cabocos, assosiert med den hydrauliske teknologien for vindmøller og fosser som blir tvunget fra toppen til bunnen for å bevege mekanismen.

Imagen
Subtítulo
Los Nacientes de Marcos og Cordero, La Palma
Título
Lyden av livet N 2845 688 // W017 49 339

Når vi går inn i tunnel 9 og 10 på stien, gjør vi et kort stopp for å høre lyden av det stigende, fallende vannet. Det er det første punktet hvor vi tydelig hører lyden av vann, selv om vi ikke kan se det fra begynnelsen, men det har fulgt oss permanent gjennom kanalen.

Imagen
Subtítulo
Los Nacientes de Marcos og Cordero, La Palma
Título
Begrenser vannet N 28 45 798 // W017 49 629

Kort tid før vi går inn i begynnelsen av Marcos, har vi funnet en tanquilla i sement, beregnet på å styre kapasiteten av vannet som passerer gjennom kanalen til enhver tid (en time).  Målet for dette systemet er å avlede vannet i tilfelle  det stiger og gi mer kanalkapasitet, for om man ser her er høyden større enn den som har fulgt oss

Imagen
Subtítulo
Los Nacientes de Marcos og Cordero, La Palma
Título
Stigningen av Marcos N28 45 743 // W017 49 840

La oss først se på skjønnheten i stedet: vannet går etter godt fra jorden; vann som strømmer ned langs veggen som går gjennom den siste tunnelen, og kanalen er gravd inn i bergarten som samler vann fra veggen. Stigningen av Marcos, den mest tallrike av de to, vises her fordi det er et metningspunkt av bergarten akvifer; en akvifer som er i stor grad på grunn av konstant lading av horisontale regn som forlot passatvindene.

Imagen
Subtítulo
Los Nacientes de Marcos og Cordero, La Palma
Título
Stigningen av Cordero N 28 45 996 // W017 49985

Det roligere resulterer i stigningen av Cordero; erhengende akvifer som består av tre fosser som faller inn i en kanal, og mindre imponerende enn den av Marcos, men for strømmen og sin beliggenhet, er det mer egnet til hvile før du starter på tilbaketuren.

Bærekraft
Sostenibilidad
- Kast aldri fra deg avfall av noe slag i naturen, inkludert sigarettsneiper. Matrester bidrar til spredning av gnagere og villkatter som utgjør en alvorlig trussel for dyrelivet.
- Respekter dyrene, ikke forstyrr dem og ikke mat dem. Hvis du oppdager et skadet dyr, gi beskjed på nødnummer 112. Heller ikke må du plukke blomster og planter.
- Samle ikke på steiner og ta ikke med deg noen andre ting fra naturen. Gjør heller ikke endringer i naturen ved å stable steiner for å lage de dessverre berømte «tårnene».
- Gå ikke på steder som ikke er tillatt, og respekter skiltene til stiene. Å forlate de anviste veiene medfører skade på naturen og kan være farlig for deg og de som følger deg.
- Det er tryggere å holde kjæledyret i bånd.
- Legg vekt på å ikke forstyrre roen i naturen med overdreven støy (høy musikk, roping...).
5
54784
10 13
262
10045