Caldera de Taburiente

Kupert vandring midt på La Palma
Nasjonalparken Caldera de Taburiente ligger midt på La Palma og har flere muligheter for turgåere. I tillegg til utflukten i parken som fører deg ut langs ravinen Las Angustias, inneholder området i nærheten også ruter gjennom naboen Pino de la Virgen (Furujomfruen). Disse går langs fritidsområdet Cumbrecita og helt opp til fjelltoppen Bejenado, der du kan nyte den unike utsikten ned i krateret.
En sti som passer for alle aldre
Stien til inngangen av Caldera de Taburiente er lang og ganske tøff. Det er imidlertid mulig å forkorte turen ved å ta ruten fra Los Brecitos og bare besøke inngangen og utgangen av det store fritidsområdet langs ravinen Las Angustias. Uansett hvilken rute du velger, må du huske egnede klær og sko, solkrem, mat og kald drikke. Ved utgangen kan du nyte tapas og lette forfriskninger på utsiktspunktet Lomo de Los Caballos før returen til Los Llanos de Aridane.
Length
12,5 km
Localidad
El Paso
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
La Caldera de Taburiente
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Caldera de Taburiente på La Palma
Título
Los Brecitos utsiktspunkt

Stien begynner i veiskulderen der man kan sette fra seg kjøretøyet, og slynger seg opp gjennom fjellsiden med furuskog, pors, trelyng og andre busker som solrosearten amagante. Ruten vil gå gjennom en rekke juv. Det første av disse heter Ciempiés, og har alltid vannføring

Imagen
Subtítulo
Caldera de Taburiente på La Palma
Título
Minner etter jordbruk i Lomo de Tenerra

Denne ryggen inni kalderaen minner oss om gårdsdriften med jordbruk og fe i parken.  På disse åkrene dyrket man inntil ganske nylig tobakk, og man kan fremdeles se rester etter åkerterrasene. Panoramautsikten fra Los Agujeritos er et høydepunkt. Stedet består av en rekke sagtannformede topper som danner et landskap med loddrette vegger.

Imagen
Subtítulo
Caldera de Taburiente på La Palma
Título
Roca de Traves

Like etter at vi har lagt bak oss Lomo de Tenerra, legger vi merke til en kolossal stein i Barranco de Traves. Den ligger midt i elveleiet, og minner oss om erosjonen som har skapt kalderaen, samtidig som den er et utstillingsvindu for de vegetasjonstypene som spesialiserer seg på å vokse på kampesteiner og loddrette vegger, slik som forskjellige arter fra slektene Aeonium eller Greenovia. i bergknappfamilien.

Imagen
Subtítulo
Caldera de Taburiente på La Palma
Título
Et juv med steiner utenom det vanlige

Erosjonsprosessene forårsaker jevnlige steinras i kalderaen. Dette juvet er et godt eksempel. Det kalles de runde steiners juv, og vi ser fort hvorfor. Når vi ser oppover mot de øvre delene av veggene, skjønner vi hvordan denne spektakulære smale elvedalen oppsto. Det er funnet arkeologiske rester i dette området som viser at urinnvånerne på La Palma brukte disse kampesteinene som tilfluktssteder.

Imagen
Subtítulo
Caldera de Taburiente på La Palma
Título
Utsiktspunktet ved Tagasaste

Her har vi spektakulær utsikt over kalderaen. Når vi ser til venstre, ser vi en samling klippeblokker av sedimentært opphav som stikker seg ut i landskapet. På høyre side har vi en fjellside med en flekk av vegetasjon som røper hvor vi finner Viñátigo-kilden, som i gamle dager ble brukt til dyrking av yams.

Imagen
Subtítulo
Caldera de Taburiente på La Palma
Título
Barranco Bombas de Agua

Dette juvets navn kan oversettes som Vannpumpejuvet. Det er ganske typisk for de indre delene av parken, med klare tegn til erosjonsprosesser, i likhet med nabojuvet Risco Liso. De to juvene flankerer en åsrygg der det til 1980-tallet ble drevet jordbruk, og der det nå foregår gjenplanting av skog. I øvre del av disse juvene finnes det flere kilder og underjordiske ganger der parkens viktige vannressurser kommer fra

Imagen
Subtítulo
Caldera de Taburiente på La Palma
Título
En strand i innlandet

Disse steinryggene i juvet er kjent som Playa de Taburiente, et navn som skyldes at mange av innbyggerne på La Palma kom hit for å bade.  Den lille skogen langs elveleiet består av piletrær, og er den fineste av sitt slag i parken. Pilelundene er generelt i tilbakegang på grunn av utnyttelsen av vannressursene, som har ført til redusert vannføring i elvene. Dette gjør disse pilelundene i parken enda mer verdifulle, og det er fattet tiltak for å hjelpe dem å spre seg

Ved Playa de Taburiente ligger det et serviceanlegg med campingområde, en liten utstilling, toaletter og en førstehjelpsstasjon.

Imagen
Subtítulo
Caldera de Taburiente på La Palma
Título
Den enorme høydeforskjellen i Reventón

Når vi har gått forbi serviceanlegget skifter vi dalside og går ned Almendro Amargo-juvet. Dette området kalles El Reventón, Den store revnen. Det dreier seg om en nedstigning med store høydeforskjeller og et utløp som ligger flere hundre meter lenger nede. På vei nedover vil vi se Roque Idafe, en klippeblokk som rager over møtet mellom to juv.  Det er en spektakulær monolitt som er knyttet til den magiske religiøse verdenen til benahorittene, urinnvånerne på La Palma.

Imagen
Subtítulo
Caldera de Taburiente på La Palma
Título
Gult vann og en fargerik foss

Nedenfor Roque Idafe møtes juvene Almendro Amargo, som vi har gått ned, og Limonero eller Rivaceras. Sistnevntes vann har en eiendommelig gulfarge som skyldes jerninnhold. 10 minutters gangen nedover elven befinner den fargerike fossen Cascada de Colores seg. Det er en liten naturlig foss der kombinasjonen av gult vann og mose skaper en flott visuell forestilling.

Imagen
Subtítulo
Caldera de Taburiente på La Palma
Título
To vannveier

Vannet fra juvene Taburiente og Almendro Amargo blandes her, og renner videre mot kalderaens utløp gjennom Las Angustias-juvet.  I siden av juvet ser vi en sementstruktur. Det er et inntak som leder vannet til steder der det blir brukt til jordbruk. Inntaket har et sinnrikt system som fjerner de faste stoffene som vannet fører med seg, og som gjør at det må renses med jevne mellomrom.

Imagen
Subtítulo
Caldera de Taburiente på La Palma
Título
Barranco de Las Angustias

De siste fem kilometerne går ned juvet og stier langs sidene i de mest kompliserte sonene. Vegetasjonen endrer seg litt etter litt, fra furuskog til krattskog i den siste delen med balsamvortemelk, mens vi kan se flotte geologiske former i veggene langs elveleiet.

Imagen
Subtítulo
Caldera de Taburiente på La Palma
Título
La Palmas fundament

Spesielt interessant i den siste delen av turen er det såkalte basalkomplekset. Dette er steiner som oppsto under undersjøiske utbrudd under øyens dannelsesprosess, og som kommer til syne i de midtre nedre delene av elvedalen Barranco de Las Angustias. Dette er et geologisk fenomen som på Kanariøyene ellers bare kan ses i et område på Fuerteventura. Vi kjenner igjen disse steinene på den grønnlige fargen og bikakemønsteret, med celler som vanligvis er skilt av en linje med stein av en annen farge

Bærekraft
Sostenibilidad
- Kast aldri fra deg avfall av noe slag i naturen, inkludert sigarettsneiper. Matrester bidrar til spredning av gnagere og villkatter som utgjør en alvorlig trussel for dyrelivet.
- Respekter dyrene, ikke forstyrr dem og ikke mat dem. Hvis du oppdager et skadet dyr, gi beskjed på nødnummer 112. Heller ikke må du plukke blomster og planter.
- Samle ikke på steiner og ta ikke med deg noen andre ting fra naturen. Gjør heller ikke endringer i naturen ved å stable steiner for å lage de dessverre berømte «tårnene».
- Gå ikke på steder som ikke er tillatt, og respekter skiltene til stiene. Å forlate de anviste veiene medfører skade på naturen og kan være farlig for deg og de som følger deg.
- Det er tryggere å holde kjæledyret i bånd.
- Legg vekt på å ikke forstyrre roen i naturen med overdreven støy (høy musikk, roping...).
5
54784
10 13
262
10045