Roque Nublo

Et naturmonument med historisk viktighet

Roque Nublo ligger i den sentrale kommunen Tejeda på Gran Canaria og regnes som ett av de største naturlige klippefremspringene i verden. Dette fremspringet av vulkans opprinnelse er spesielt viktig for øyboerne. Det er 80 meter høyt og strekker seg 1 813 meter over havnivå. I oldtiden var dette et hellig sted for urfolket. Det ble erklært som et vernet naturområde i 1987, og som en provinsiell park sju år senere. Den store høyden overgås bare av Pico de las Nieves (Snøtoppen), som med sine 1 949 meter er den høyeste fjelltoppen på Gran Canaria.

Vandring med utsikt til fjelltoppene på Gran Canaria

Roque Nublo-ruten starter fra hovedveien. Derfra går du 1,5 kilometer til du nærmer deg et annet lignende naturmonument, Roque de la Rana. Før du kommer dit, passerer du enda et naturmonument, El Roque de El Fraile. Denne ruten er fem kilometer lang, og du får se de store dammene i Las Niñas, Chira og Soria samt byene Artenara og Acusa. Utsikten fra Caldera de Tejeda, Llanos de la Pez og Pozo de las Nieves er vel verdt innsatsen som kreves for å gå ruten.

Lengde
4,5 km
Localidad
Tejeda
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Roque Nublo
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Roque Nublo på Gran Canaria
Título
Utsiktspunktet La Goleta

Ruten starter ved utsiktspunktet La Goleta. Ved landeveien fra Llanos de la Pez til Ayacata. Fra utsiktspunktet har vi spektakulær utsikt over La Culata-juvet i øvre del av den store senkningen Tejada. Like etter starten på stien finnes det en tilrettelagt botanisk løype som hjelper oss å bli kjent med de viktigste stedegne plantene langs ruten.

Imagen
Subtítulo
Roque Nublo på Gran Canaria
Título
Roque del Fraile

Denne klippeblokken står i 1713 meters høyde, og viser effekten av erosjonsforskjeller. Det er den første klippeblokken vi støter på langs ruten. Navnet betyr Munkeklippen, og skyldes likheten med en munk. Man ser likheten tydeligst fra en viss avstand, da klippen viser en profil som minner om en munkehette.

Imagen
Subtítulo
Roque Nublo på Gran Canaria
Título
Øvre del av Tejeda-dalstrøket

I det første skiltede stiskillet tar vi til høyre for å gå rundt foten av Tablón del Nublo, og fortsetter gjennom den gjenplantede furuskogen som omgir den store monolitten til vi kommer til Degollada Blanca. På vår høyre side vil vi få utsikt over landsbyen Tejeda og de dyrkede terrassene omkring, som blant lokalbefolkningen kalles "bocaos".

Imagen
Subtítulo
Roque Nublo på Gran Canaria
Título
Enfilada del Bentayga

"Enfilada" er et begrep fra sjøfarten som viser til den hellige statusen både Bentayga og Nublo hadde for urinnvånerne på Kanariøyene. De to er de mest iøynefallende elementene i Tejada-dalstrøket. Man går ut fra at den såkalte "almogarén" i Bentayga var et hellig sted med en eller annen slags tilknytning til Nublo, ettersom den ligger på den siden av Bentayga som er vendt mot Nublo.

Imagen
Subtítulo
Roque Nublo på Gran Canaria
Título
Degollada del Nublo

Dette er punktet der vi går opp på Tablón del Nublo og vår vandring rundt foten av monolitten ender. Vi vil legge merke til kontrasten mellom furuskogen vi har gått gjennom og det nakne landskapet vi er på vei opp til. Herfra har erosjonen avdekket grunnfjellet, og det finnes nesten ikke jord som vegetasjon kan vokse i.

Imagen
Subtítulo
Roque Nublo på Gran Canaria
Título
Roque Nublo, kolossen på toppen

Den nakne flaten der Roque Nublo og La Rana befinner seg, kalles Tablón, som betyr "planken". Det er nemlig et langstrakt, nesten flatt område med minimal helning og bortimot rektangulær form. Det dreier seg om en plattform med svært bratte kanter langs sidene, som vi har sett langs turen rundt den, der La Rana og spesielt Roque Nublo dominerer landskapet. Sistnevnte er restene av en gammel skorstein fra en stor vulkan.

Bærekraft
Sostenibilidad
- Kast aldri fra deg avfall av noe slag i naturen, inkludert sigarettsneiper. Matrester bidrar til spredning av gnagere og villkatter som utgjør en alvorlig trussel for dyrelivet.
- Respekter dyrene, ikke forstyrr dem og ikke mat dem. Hvis du oppdager et skadet dyr, gi beskjed på nødnummer 112. Heller ikke må du plukke blomster og planter.
- Samle ikke på steiner og ta ikke med deg noen andre ting fra naturen. Gjør heller ikke endringer i naturen ved å stable steiner for å lage de dessverre berømte «tårnene».
- Gå ikke på steder som ikke er tillatt, og respekter skiltene til stiene. Å forlate de anviste veiene medfører skade på naturen og kan være farlig for deg og de som følger deg.
- Det er tryggere å holde kjæledyret i bånd.
- Legg vekt på å ikke forstyrre roen i naturen med overdreven støy (høy musikk, roping...).
2
54784
10 13
262
10045