Santa Cruz de La Palma - en historisk hovedstad

En guide til fem århundrer med historie i episenteret på Isla Bonita

Hovedstaden på La Palma har en legendarisk historie som er en roman verdig. I de brosteinsbelagte gatene, de staselige herskapshusene og kirkene kan besøkende følge sporene etter pirater, korsarer og familier fra Flandern og Irland som i 500 år gjorde byen til et av de viktigste handelssentrene i det spanske imperiet. En fortid som fortsatt er til stede i byens monumenter og bygninger gjør enhver spasertur langs Calle Real, byens hovedåre, til en reise i historien.

Imagen
Castillo de Santa Catalina
Castillo de Santa Catalina
Contenido

"Den svært edle og lojale byen Santa Cruz de La Palma". Dette skiltet på Calle Real minner den besøkende om hvor viktig La Palmas hovedstad var på 1500-tallet.

På den tiden var Santa Cruz de La Palma en pulserende, velstående og multikulturell by, noe som i en periode gjorde den til et mål for de fryktede piratene. Et av de mest kjente angrepene fant sted 21. juli 1553, da korsaren François Le Clerc, kjent som Pata de Palo, beleiret og plyndret byen med flåten sin i mer enn ti dager.

I noen år har denne hendelsen blitt gjenskapt under den såkalte korsardagen, som vanligvis feires i august. I løpet av denne dagen setter ungdommer fra øya opp dramatiserte forestillinger om angrepet, og om kvelden er det musikalske innslag.

For å se restene etter slaget, som førte til at bymurene ble forsterket, kan du besøke Santa Catalina-slottet, som ble erklært som et historisk-kunstnerisk monument på 1950-tallet, og som ligger på Avenida Marítima. Til slutt kan du se Santa María-skipet, som står storslått ved den nordlige utgangen av byen, og som vitner om det intense forholdet mellom Isla Bonita og Amerika.

Contenido

Men det var ikke bare pirater som ble tiltrukket av rikdommen i denne byen, som ble grunnlagt av Alonso Fernández i 1493. Den rike handelshavnen tiltrakk seg snart kjøpmenn fra ulike deler av verden, som også satte sitt preg på hovedstaden. Mange av disse kjøpmennene bygde noen av byens mest ikoniske bygninger, som Salazar-palasset fra 1600-tallet, et av de fineste eksemplene på adelig arkitektur.

Øya klarte å lokke til seg en rekke familier fra Flandern, som gjennom ekteskap allierte seg med de mektigste familiene i Santa Cruz de La Palma. For å følge dette flamske sporet kan besøkende besøke kirken El Salvador, som huser viktige flamske utskjæringer, eller kirken Santo Domingo, der en viktig samling av flamske malerier fra Kanariøyene er bevart. Treskjæringen "Santa Ana, jomfruen og barnet" i kirken San Francisco er også et godt eksempel på flamlendernes makt på øya takket være dyrkingen og kommersialiseringen av sukker.

Mange av innbyggerne i Santa Cruz de La Palma har også irsk blod i årene. Dionisio O'Daly, den irske kjøpmannen som tok initiativ til det første demokratiske valget i Spania i 1773, er å finne i gaten som bærer hans etternavn, men også i atriet og hovedtrappen med kassettak i rådhuset i Santa Cruz de La Palma.

Contenido

Plaza de España, som av kritikere regnes som det beste renessanseanlegget på Kanariøyene, med et torg, en fontene og rådhuset foran.

Plaza de la Alameda og Placeta del Borrero er to andre eksempler på sjarmerende torg i hovedstaden La Palma, for ikke å snakke om Plaza de San Francisco med den vakre kirken med samme navn og museet i det ene hjørnet.

Santa Cruz de La Palma er et monument i seg selv, med palasser, murer, brosteinsbelagte gater og moderne kunst i alle kapellene og kirkene som vil glede historieelskere. Det er ikke for ingenting at byen i sin helhet er erklært å være av kulturell interesse i kategorien historisk-kunstnerisk monument. En spasertur gjennom byen er en morsom reise tilbake i tid for alle aldre.