Populære folkefester på Kanariøyene

Det finnes fester i tillegg til karnevalet

Kanariøyene er verdenskjente for sine karnevaler, med gater kledd for fest og underholdning. Men det finner også sted et stort antall populære feiringer på øyene, til tross for at de ikke er så kjent internasjonalt. Tradisjoner med dype røtter har holdt seg uendret gjennom flere år. Og enkelte gjennom århundrer.

Contenido

Besøkende og turister som kommer til Kanariøyene, er i økende grad interessert i de populære folkefestene. Å delta i disse, bli kjent med gløden ved de religiøse feiringene eller bevege seg i takt med deres tradisjonelle rytmer og danser, er en annerledes måte å oppdage den lokale kulturen på og lære litt mer om den autentiske kanariske karakteren. En vennlig og rolig karakter. 

Contenido

El Hierro
Den første lørdagen i juli, hvert fjerde år, feires folkefesten par excellence på El Hierro. Dette er en folkefest der skytshelgenen til øya, Virgen de los Reyes, bæres i en prosesjon fra sitt lille kapell til hovedstaden Valverde. En rute på nesten 28 kilometer livner opp med dusinvis av dansere kledd i hvitt og med flerfargede hatter, der de beveger seg etter rytmen av chácaras og trommer.
 

Contenido

La Palma
Denne lystige folkefesten er blitt erklært å være av nasjonal interesse innenfor turismen og er blitt feiret siden 1680. Den gjør Santa Cruz de La Palma til et senter for feiringer som varer nesten i to måneder. Når jomfruens image kommer fram til prestegjeldet El Salvador på Plaza de España, begynner begivenheten som tiltrekker tusenvis av mennesker. De kommer til øya for å oppleve konserter, danser, pilegrimsreiser og spesielt magien som stjernenummeret bringer med seg – dvergenes dans. Hele natten danser de gjennom gatene til rytmene av en livlig polka, til de like før daggry ankommer båten til Jomfruen.

Contenido

La Gomera
Denne feires hvert femte år og er en typisk religiøs feiring for Virgen de Guadalupe, skytshelgenen for øya La Gomera. En mengde fiskebåter ledsager Jomfruen fra hennes sanktuarium i Puntallana til hovedstaden, San Sebastián. En imponerende maritim prosesjon, farget av inderlighet og tradisjon.

Contenido

Tenerife
Gatene i La Orotava, nord på øya, kommer til live med tusenvis av mennesker som spaserer gjennom de fargerike gatene, dekket av spektakulære tepper, laget av blomster, frø og sand i flere farger. Utenfor rådhuset, på Plaza del Ayuntamiento, ønskes alle besøkende velkommen med et majestetisk teppe som er laget med naturlig sand fra Teide nasjonalpark.

Contenido

Gran Canaria
Selv om den 5 august er hovedfestivalen til ære for Jomfruen Agaete, feires Fiesta de la Rama dagen før. I 1972 ble denne erklært å ha nasjonal interesse innenfor turismen. Denne er blitt til et av hovedsymbolene for identiteten til Gran Canaria. Den tiltrekker tusenvis av mennesker som samles for å danse og be om regn mens de vifter med greiner. Danserne beveger seg framover i en interessant dans ledet av «papahuevos» som er store hoder laget av pappmasjé, til de når sanktuariet til Virgen de las Nieves der de gjør sine ofringer.

Contenido

Lanzarote
Øya Lanzarote kler seg opp for å feire pilegrimsreisen til ære for Jomfru Maria sine sorger, Virgen de Los Dolores. Hun er også populært kalt Vulkanenes Jomfru, Virgen de los Volcanes. Tidlig om morgenen drar folk avgårde fra landsbyene, akkompagnert av gitarer og strengeinstrumentet timple, til de når hennes sanktuarium der de tilbyr Jomfruen jordbruksprodukter og blomster. Den 31. juli er også datoen for La Fiesta del Fuego de Mancha Blanca. Ifølge legenden skal Jomfruen ha stoppet lavaen fra Timanfaya i 1824, etter å ha etterkommet bønnene til sine troende.

Contenido

Fuerteventura
Dette er en av de eldste religiøse folkefestene på Kanariøyene og den viktigste på Fuerteventura. Hovedhandlingen er pilegrimsreisen, la romería, som utføres til ære for La Peñita, et kjærlig kallenavn som innbyggerne på Fuerteventura bruker om sin skytshelgen. De kler henne opp og ledsager henne gjennom prosesjonen med musikk og lokale jordbruksprodukter til de når sanktuariet. Det mangler ikke på festivaler, musikalske forestillinger, kamper og andre kulturelle aktiviteter.

Contenido

Gran Canaria
Denne begivenheten er erklært å være av nasjonal interesse innenfor turismen og finner sted den 12. august hvert år i nabolaget Lomo Magullo i Telde. Mer en 15 000 mennesker samles for å ha det gøy og kjøle seg ned i sommerens hete, med vann som de henter i bøtter fra kanaler og fontener og heller over seg til rytmer av musikk. Dette er en massiv festlighet som stadig får flere følgere.
 

Contenido

La Palma
En av de mest unike begivenhetene som feires på Kanariøyene, er indianernes tilbakekomst til Santa Cruz de la Palma. Dette er en morsom rekreasjon, typisk som karnevalet på La Palma, som minnes og karikerer kanarierne som kom tilbake fra Las Indias, spesielt fra Cuba. Folk kler seg helt i hvitt og deltar i en mektig kamp med talkum, mens de danser til lyden av cubansk musikk.