Néstor og kanarisk modernisme

Den viktigste europeiske kunstneren av symbolistisk og modernistisk malerkunst

Néstor Martín-Fernández de la Torre, Néstor for kunstelskere, er en av de viktigste representantene for symbolistisk og modernistisk malerkunst i Europa. Som kunstner prøvde han alltid å fremheve storheten i naturen på Kanariøyene, og hans arbeid regnes som en opphøyelse av den kanariske personligheten og dens tradisjoner. Mange eksperter har betraktet arbeidet hans som en grunnleggende del av forståelsen av de europeiske kunstneriske bevegelsene på begynnelsen av de tjuende århundre.

Contenido

Derfor er det ikke overraskende at mange av de besøkende på Kanariøyene benytter seg av oppholdet til å bli kjent med arbeidet hans på nært hold. Dette fordi hans spesielle syn på verden, og med en hyllest til lyset og naturen på øyene, er av stor kunstnerisk verdi.

Contenido

Néstor Martín-Fernández de la Torre ble født i Las Palmas på Gran Canaria i 1887. Fra tidlig alder fikk hans kunstneriske gaver ham til å skille seg ut, og dette fikk han til søke nye miljøer for å tilfredsstille sine interesser. Madrid, Brussel, London og til slutt Paris, der han tok del i fremveksten av Art Nouveau, eller Jugendstil, og etablerte sitt eget studio. Dette brukte han som scenario til å konsolidere seg selv som en kunstner med global prestisje, med utstillinger i de beste salene i Europa og Latin-Amerika, der han vant viktige priser.

På begynnelsen av 30-tallet i forrige århundre vendte Néstor tilbake til Gran Canaria, og her etablerte han atelieret sitt og tok på ny kontakt med sine kunstneriske og følelsesmessige røtter. Det var på dette tidspunktet at han begynte på sitt mesterverk, som han aldri kunne fullføre – Poema de los Elementos – Elementenes Poesi.

Contenido

Néstors verk trekker ut symbolismen og bygger på den for å skape et av sin tids mest unike estetiske universer. Med utgangspunkt i en lokal virkelighet skaper han en kunstnerisk globalitet som bringer deg til den legendariske opprinnelsen av øyene. I hans verk er det ikke plass for klisjeer, lokalisme og banal folklore. Bare for mytologi og nytolkning av klassikerne.

Verket hans på Kanariøyene

Contenido

Pueblo Canario er det store universet til Néstor Martín-Fernández de la Torre, et sted som tydelig gjenspeiler Kanariøyenes store innflytelse på kunstnerens skaperverk. Prosjektet ble etablert med den hensikt å spre kanarisk kultur blant besøkende, og Néstor designet det i sin helhet. Selv om han aldri fikk se arbeidet sitt fullført, ble det utført med største respekt fra skissene hans. Dette er et flott arkitektonisk kompleks der du kan spasere blant bygninger inspirert av tradisjonelle kanariske konstruksjoner og fordype deg i øyenes kulturelle verdier.
 

Contenido

Innenfor det arkitektoniske komplekset til Pueblo Canario ligger dette kunstgalleriet i «nykanarisk» stil fra 1956, som inneholder det meste av kunstnerens arbeid. Et område med 12 rom som tilbyr både midlertidige og permanente samlinger der du kan se de viktigste maleriene Epitalamio, El Niño Arquero og de to samlingene som omfatter Poema de los Elementos. I tillegg tilbyr museet muligheten til å arrangere guidede turer for å kunne bli kjent med dybden av detaljene i verkene hans.
 

Contenido

Dette teateret er en av de beste stedene til fordypning i mangfoldet av Néstors verker. Etter brannen i 1918 fikk kunstneren i oppdrag av sin bror, arkitekten Miguel Martín-Fernández de la Torre, å dekorere den nye bygningen. Han hadde ansvaret for utformingen av sceneteppet, sceneåpningen og et stort antall fresker for ulike deler av bygningen. Spesiell omtale krever Salón Saint-Saëns der du vil gjenkjenne kunstnerens personlighet på lerretet, border, glassmalerier, lamper og små trestatuer.