Maritim informasjon for sikker seiling på Kanariøyene

Over 30 marinaer og havner som kan ta imot alle typer båter. Kanariøyene besøkes hvert år av hundrevis av fartøy som søker dit for å nyte det gode klimaet og de fremragende forholdene for seiling. Enkelte blir værende i lang tid. Andre forbereder seg til å krysse Atlanterhavet. Men alle trenger detaljert informasjon om kaiplasser, tjenestetilbud for båter og kommunikasjonskanaler. Her forteller vi deg hvor du finner denne informasjonen.

Imagen
Marina Muelle Deportivo. Gran Canaria
Marina Muelle Deportivo. Gran Canaria
Contenido

Kanariøyene er kjent som et svært sikkert turistmål. Og denne sikkerheten, både til lands og til vanns, er noe av det folk setter mest pris på i forhold til andre populære reisemål for seilere, også sammenlignet med de strengeste europeiske standardene.

Seiling på Kanariøyene kan være nokså krevende. Passatvinden, som sørger for glimrende forhold for seiling i øygruppen, krever av og til en god dose erfaring. Derfor er det viktig for alle seilere å kunne søke ly i en god marina, ha tilgang til bedrifter som spesialiserer seg på båtreparasjoner, og et komplett tilbud av kommunikasjon og tjenester i tilfelle nødsituasjoner på havet. Øygruppen har alt dette, slik at seilingen ikke bare er en unik opplevelse, men også en trygg en.

Contenido

Selv om tilbudet av havner og marinaer på Kanariøyene er stort, anbefales det å leie kaiplass på forhånd. Ved å planlegge ruten, hvilke havner man skal besøke og hvilke dager man skal seile, får man garantert avslappende overnattinger ved en flytebrygge. Dermed slipper du også å lete etter et trygt sted å kaste anker.

Derfor anbefales det å kontakte havnene du vil besøke på forhånd for å få oppdatert informasjon, og dessuten anbefalinger og opplysninger om tjenestene marinaen tilbyr. Selv om det i stadig økende grad er mulig å reservere plass på nettet og marinaenes nettsider har detaljert informasjon, er det best å kontakte havnekontoret direkte, enten på e-post eller på telefon.

Contenido

I tillegg er det visse tider på året da det er vanskeligere å finne ledige fortøyningsplasser. Derfor er det veldig viktig å kjenne til Kanariøyenes særegenheter og å planlegge på forhånd for å få en problemfri og sikker reise.

I månedene fra september til november kan det være vanskeligere å finne ledig kaiplass. På den tiden får øygruppen besøk av et stort antall båter som gjør seg klare til å krysse Atlanterhavet. Dette er nemlig den beste tiden på året for å gjennomføre en slik krysning. Da kommer hundrevis av båter til de ulike marinaene rundt om på øyene for å proviantere, utføre reparasjoner eller bare samle krefter før overfarten til Amerika.

Contenido

Kanariøyene har over 30 marinaer og havner med kapasitet for alle typer båter og alle dimensjoner. Dette kan dreie seg om private havner drevet på konsesjon, eller havner som tilhører staten eller kanariske myndigheter. Hver enkelt havn organiserer logistikken sin for å imøtekomme båtfolkets behov, og legger ut all nødvendig informasjon på nettstedene sine.

Contenido

VHF-kanalen som skal brukes for å varsle ankomst, oppgis på den enkelte havnens nettsted. Man bør bruke denne kanalen til å ta kontakt med havnekontoret eller havnesjefen og følge deres instrukser. I enkelte tilfeller har marinaene en ventebrygge der man må legge til mens det administrative ordnes. Vanligvis vil ansatte i havnen tilby hjelp til å legge til og fortøye.

Contenido

Sidene til de kanariske havnene tilbyr også detaljert informasjon om tjenester og tilbud for seilere, i tillegg til en liste over alle offentlige havner, private lystbåthavner og havneanlegg. Som del av informasjonstjenestene kan man finne varsler og værmeldinger som er av interesse fra et sikkerhetsmessig standpunkt, inkludert vind og bølger, flo og fjære. Alt dette finner man gjennom lenker til det statlige meteorologiske organet.

Annen relevant informasjon omfatter telefonnumre og radiofrekvenser til bruk i nødstilfeller. Disse tjenestene koordineres av redningstjenesten, Salvamento Marítimo, som er på vakt 24 timer i døgnet. Nødfrekvensene på Kanariøyene er 16 og 70 på VHF, og nødtelefonen fra landjorden er 900 202 202.

Contenido

I tillegg har alle havnekontorer o.l. som mottar nødanrop, myndighet til å sette i gang redningsaksjon ved å ringe Salvamento Marítimo, som vil ta seg av det administrative og koordinere de nødvendige ressursene. Kanariøyene har et komplett nettverk av ressurser som sikrer trygg seiling.