Lyden av kanarisk musikk

Tradisjon og folklore på Kanariøyene

Den tradisjonelle kanariske musikken har sine dypeste røtter i kulturen til urbefolkningen. Over tid har den skapt sin egen personlighet ved å trekke på en rekke påvirkninger, men uten å miste sin essens. Dette har ført til at stilen er mye mer variert enn den opprinnelige.

Contenido

Musikken på Kanariøyene har vært en motor for etableringen av bånd og har forent folket til ulike tider av livet. Ved pløying og tresking på åkeren, av Ranchos de Ánimas -– grupper som synger og spiller under enkelte ritualer – og til dansene folías, isas og malagueñas når det er tid for dans. Å oppleve musikken på populære og tradisjonelle fester, på festivaler og konserthus, bidrar til å lære litt mer om kanarisk kultur.


Contenido

Etter mer enn 30 år med utmerket kunstnerisk kvalitet, har den internasjonale musikkfestivalen på Kanariøyene etablert seg i internasjonal sammenheng. Med orkestre fra hele, verden skiller den seg ut blant andre klassiske musikkfestivaler. Ikke forgjeves er dette den første som innleder den musikalske aktiviteten i Europa hvert år. På grunn av de milde temperaturene som råder året rundt, starter festivalen i januar og fortsetter i februar. 

Contenido

Også kjent som Auditorio de Las Palmas de Gran Canaria, bærer det navnet Alfredo Kraus – den mest internasjonale kanariske tenoren og elsket av sitt store publikum – som takk for hans arbeid i musikkens verden. Auditoriet er tegnet av arkitekten Oscar Tusquets og reist på en vulkansk fjellsokkel. Det har 25 rom som dekker en overflate på 16750 m2, og er også vert for enkelte konserter fra den internasjonale musikkfestivalen på Kanariøyene.

Contenido

Tidligere kalt Auditoriet på Tenerife, er det nåværende navnet en hyllest til den tidligere presidenten for Kanariøyenes regjering, som var pådriver for konstruksjonen. Med sine rene linjer og kurver har den et moderne og imponerende design, og er verket til arkitekten Santiago Calatrava. En turistattraksjon med et komplett program som tilbyr musikkkonserter av ulike stiler og ulike scenekunst-forestillinger.  

Contenido

Kanariøyene har mange egne instrumenter, som for eksempel chácaras, herreño-fløyten, tamburen fra La Gomera, El Hierro og, selvfølgelig, kongen av kanariske instrumenter, strengeinstrumentet timple.  Alle akkompagnerer festligheter og populære sammenkomster og gir rytme til dansen for de Hellige Tre Konger og romerías, der det ikke mangler på sirinoque, sorondongo, isas, seguidillas, endechas og siotes.