Kanariske øreringer

Halvmåneformede ringer fylt med kanarisk identitet

Kanariøyene er et av jordens smykker. Men det mest berømte smykket på øygruppen er de kanariske øreringene. Disse halvmåneformede ringene med filigran er en av de mest typiske pyntegjenstandene på Kanariøyene. Allerede i år 2500 fvt. brukte sumeriske kvinner disse spesielle smykkene, som ble tatt i bruk på øyene omkring conquistadorenes tid. Selv om de vanligvis er laget av gull eller sølv, lages de også i andre materialer. Uansett hva de er laget av, dreier det seg om et unikt smykke som gjenspeiler Kanariøyenes autentisitet og skjønnhet.

00:00
Título
Kanariske øreringer
Vídeo
Póster
Imagen poster - Producto Canario - Argollas
Imagen poster - Producto Canario - Argollas
Tipo
Ancho completo
Contenido

Bruken av øreringer og annen ørepynt er kjent fra tidenes morgen. Faktisk har man funnet slike smykker i mange arkeologiske funnsteder fra bronsealderen og sivilisasjonene som fulgte, så det dreier seg om en tradisjon som strekker seg tusener av år tilbake. 

I det gamle Mesopotamia, nærmere bestemt i den sumeriske byen Ur, har man funnet halvmåneformede øreringer som er datert til 2600 til 2500 fvt. Allerede da brukte kvinner mange slags smykker i gull og sølv til å pynte klærne og ansiktene sine. Denne smykketypen er også funnet mange andre steder, så mennesker over hele verden er enig om hvor vakre de er.

Contenido

På grunn av den kastiljanske erobringen og koloniseringen, finnes dette eldgamle smykket i mange forskjellige former på Kanariøyene, laget av dyrebare råvarer. Folkevandringer og kulturell påvirkning gjenspeiles i det daglige arbeidet til øygruppens smykkesmeder. 

Contenido

Selv om den kanariske klesdrakten har utviklet seg og endret seg i takt med de skiftende europeiske motene, har de tradisjonelle kanariske øreringene klart å bevare sin status som et identitetssymbol som er like aktuelt den dag i dag.

Hvis dette er mote, så er det av den varige sorten. Faktisk fastslo utstillingen "Zarcillos" (dvs. "Øreringer") på museet for historie og antropologi på Tenerife at skikken med å lage hull i ørene og henge pynt i dem, har over 5000 års historie.  Den nevnte utstillingen viser de ekte kanariske øreringenes opprinnelse, utvikling og varianter.

Contenido

Såkalte "kanariske øreringer" eller "halvmåneringer" er versjonen som er mest populær og lettest å få tak i av de som selges på øygruppen. Den har en form som minner om oldtidens sumeriske øreringer. De ble nevnt for første gang i 1885 i boken "Skikk og bruk blant folk på landsbygden på Gran Canaria" av Víctor Grau-Bassas. Denne boken inneholder også illustrasjoner av klesdrakter som ble brukt av menn og kvinner på landsbygden på øyene.

Denne runde ørepynten er vanligvis laget av gull. Når de festes, dannes en rosett med en form som minner om en halvmåne. Det finnes også en annen type ørering som kalles "sløyferinger", men de er mye dyrere og derfor ikke så utbredt.
 

Contenido

Øreringene som regnes for å være de tradisjonelle kanariske, er øreringer og dråpeformede øredobber. De kan variere i materialer, størrelse og hvordan de henger. Noen av dem er kjent som S-ringer, kubanske ringer eller kreolske ringer. Enkelte er todelte med et ledd. Øvre del er i kontakt med øreflippen, mens den nedre delen henger fritt fra en liten holder.

Det finnes altså stor variasjon blant de typiske kanariske øreringene. De kan ha forskjellig design, innovasjoner og kunstferdige inngraveringer, men en veldig spesiell ting har de til felles: de representerer noe ekte kanarisk.
 

Imagen
Imagen - Producto Canario - Argollas - 07
Imagen - Producto Canario - Argollas - 07