Hva er navnet på Europas eneste bebodde øy uten asfalt?

Slik lever folket som valgte sykkelen for å ta vare på landskapet

Ingen motorveier, ingen støy, ingen forurensning. Det som for de fleste høres ut som en utopi, er helt normalt på La Graciosa. På den minste av Kanariøyene foregår livet i et annet tempo, rett og slett fordi naturen krever det. Flerfargede vulkaner, undersjøiske postkortmotiver, små drømmestrender og attraksjoner i dimensjoner som man fort kunne ha oversett fra asfalterte veier.

Imagen
Caleta de Sebo. La Graciosa.
Caleta de Sebo. La Graciosa.
Contenido

Hvis det finnes et paradis, så er det godt mulig at det har koordinatene 29° 15′ 07″ N 13° 30′ 29″ V. Der ligger La Graciosa, det åttende underverk i den kanariske øygruppen. En fredelig avkrok på 29 kvadratmeter som i sin helhet er vernet naturområde. Det finnes bare én måte å komme hit på, og det er fra naboøyen Lanzarote. Fra kystlandsbyen Órzola går det daglige snøggbåter til denne skjulte perlen. Den sju kilometer lange fotturen fra kyst til kyst er som en reise i tiden, selv om det ikke er godt å vite om det er til en enklere fortid eller en sunnere og bedre fremtid.

Contenido

De drøye 700 personene som bor her, lever i fullstendig harmoni med naturen. Derfor finner man ikke den minste asfaltflekk eller strukturer som broer, selv ikke mellom de viktigste tettstedene Caleta de Sebo og Pedro Barba. Av miljøhensyn foregår all transport langs grusveier og stier som følger landskapet og innbyr til å nyte omgivelsene uten stress eller hastverk. De vanlige fremkomstmidlene her er sykkel eller beina, siden man kan gå fra den ene siden av øyen til den andre på to timer, men det finnes også terrengbiltaxier for de som foretrekker det. Av praktiske grunner har noen av innbyggerne bil, men øyrådet forsøker å begrense det til elbiler. Til tross for alt dette består La Graciosa av 90% uberørt natur, hvilket gjør den til en av få virkelig fredelige pletter som er igjen i Europa.

Contenido

La Graciosa inngår i et naturreservat av stor miljømessig verdi: Chinijo-øygruppen. Dette området, som også omfatter småøyene Alegranza, Montaña Clara, Roque del Este og Roque del Oeste samt en del av nordlige Lanzarote, er et fantastisk sted.

 

Imagen
Delfiner. Kanariøyene.
Delfiner. Kanariøyene.
Contenido

Ikke all skjønnheten er å finne på landjorden. Med et areal på over 700 kvadratkilometer er Chinijo-øyene det største marine verneområdet i hele EU. Det omfatter flere fuglereservater, som gjør at der er lett å få øye på sjøfugler som eleonorafalk og fiskeørn. Og hvis vi dykker ned under havoverflaten, finner vi en magisk verden med over 228 fiskearter og det største mangfoldet av tang og tare på hele Kanariøyene. Dette undersjøiske landskapet er boltreplass for forskjellige delfinarter, finnhval, grindhval, spekkhogger og spermhval, spesielt i migrasjonsperioder.