Hva er det eneste stedet der det produseres kaffe i Spania?

Historien om hvordan en ny jordbruksplante forandret skjebnen til en landsby

Det er ikke bare i Brasil, Colombia, Indonesia og Etiopia det produseres førsteklasses kaffe. Det høres kanskje rart ut, men tusenvis av kilometer unna disse kjente kaffeprodusentene, i en liten kystlandsby sør i Europa, vokser en av verdens mest eksklusive kaffetyper vilt. Valle Agaete har bevart restene – gruten, kan man kanskje si – av det som i sin tid var en innbringende geskjeft for Kanariøyene, men som gradvis ble utvannet opp gjennom hundreårene før den praktisk talt forsvant. Dette er historien.

Contenido

Agaete er den siste landsbyen på Kanariøyene der det fortsatt produseres kaffe. Tradisjonen startet i 1788 da kaffebønnen ble brakt hit fra Tenerife, sammen med andre frø og planter fra andre verdensdeler. Slik oppsto akklimatiseringshagen i Orotava. Her møtte kaffeplanten øygruppens subtropiske klima, som viste seg å være et perfekt habitat. Dermed ble den raskt en av favorittvekstene blant kanariske bønder på 1800-tallet.

Contenido

I årene mellom 1930 og 1940, begynte den imidlertid å forsvinne. Det som tidligere hadde dekket mange hektar med åkere, ble redusert til dette lille siste skansen nordøst på Gran Canaria. Vi vet ikke helt hvordan det gikk til, men varianten Arabica Typica– en av de eldste variantene, som praktisk talt er forsvunnet i våre dager – trivdes i denne dalen full av appelsintrær, der den utvikler utsøkte nyanser av syrlighet og fruktaroma. Kaffeplantene dyrkes med stor omhu. Fruktene vokser vilt og sankes for hånd, og bønnene vaskes ikke, slik at de bevarer all sin smak. Resultatet? En svært aromatisk og kompleks kaffe med meget karakteristisk lett bitter ettersmak som har fått økonomien i området til å blomstre på nytt.

00:00
Título
Café de Agaete
Vídeo
Póster
Café de Agaete - Islas Canarias
Café de Agaete - Islas Canarias
Tipo
Ancho completo
Contenido

Selv om det serveres omtrent 14 000 millioner kaffekopper i året i Spania, kreves det en del innsats for å smake kaffen fra Valle de Agaete hvis man ikke er godt informert. De få kiloene som produseres og de uregelmessige avlingene gjør at den er sjelden å se i kafeer og dagligvarebutikker. Den enkleste måten å prøve den på, er å oppsøke spesialister eller besøke Finca La Laja, et paradis for kaffeentusiaster som ligger i dalen der kaffen dyrkes.

Imagen
playaagaetepuertoPH21882 2
playaagaetepuertoPH21882 2
Contenido

Du må ikke tro at det bare er kaffe de har å by på i denne landsbyen. Innenfor kommunens 45,5 km2 er det plass til det meste. En arkeologisk park, en blomsterhage, flotte strender med krystallklart vann, naturlige bassenger av vulkansk opphav som Las Salinas, turstier, folkefester, vidunderlig utsikt fra Roque Partido og en sjarmerende gamleby. På toppen av det hele er kysten ved Agaete kjent som et sted med spesielt god fersk fisk.

Contenido

Vi kan ikke forlate dette spesielle stedet uten å ta turen innom Tamadaba naturpark. Den et av de mest uberørte områdene i øygruppen, og har fått status som biosfærereservat av UNESCO. I parkens 7500 hektar finnes det både høye fjell og kyststrøk, og dessuten den største furuskogen på Gran Canaria.

Contenido

Den ligger på en slette i 1000 meters høyde, og er et ypperlig turområde. Stiene som fører dit, passer for de fleste, og går gjennom bratt terreng der naturen har kjempet en kamp mot vinden i mange, mange år. Her finner vi Roque Faneque, et 1008 meter høyt fjell som stuper i havet, og som regnes som en av de høyeste klippeveggene i aktiv erosjon i verden.