Hemmelighetene ved havseiling mellom Kanariøyene

Åtte ulike øyer, fantastiske strender langs kysten, førsteklasses marinaer og et perfekt klima gjør Kanariøyene til et ypperlig sted for havseiling. Avstandene mellom øyene gjør at det er mulig å reise fra den ene til den andre i løpet av en dag, men likevel krever det en viss erfaring innen seiling i rom sjø. Har du lyst til å prøve deg på havseiling på en trygg måte? Vi har noen gode råd.

Contenido

Øyhopping med seilbåt mellom vulkanske øyer er en opplevelse man aldri glemmer. Men en annen ting man ikke må glemme, er at Kanariøyene ligger ute i Atlanterhavet, og at seilingen kan være krevende. Derfor anbefales det å ta visse forholdsregler før man legger ut på havet. Å inspisere og klargjøre båten og studere værvarselet nøye for å vite hva slags vind- og bølgeforhold man kan forvente, er grunnleggende forberedelser som alle seilere må gjøre før de kaster loss.

En fremtredende egenskap ved øyene er at avstanden mellom de ulike øyene er ganske overkommelig. Man kan legge opp ruter som kan gjøres unna på en dag, så man slipper å seile om natten. Og selv om man praktisk talt kan seile året rundt på Kanariøyene, er det viktig å planlegge når på året man vil gjennomføre turen. De beste månedene for å få en fin opplevelse ute på sjøen, er månedene mai, juni, september og oktober.

Contenido

Kanariøyene byr på mildt og behagelig klima 365 dager i året. Men det betyr ikke at man kan legge ut på seiltur på åpent hav i T-skjorte og badetøy. Man må kle seg skikkelig. Det anbefales å ha med gummistøvler og regntøy i båten, i tillegg til flere klesskift i tilfelle man blir gjennomvåt.
 
En annen ting man må huske når turen skal planlegges, er å tilpasse turen etter de meteorologiske forholdene. For eksempel, hvis det varsles sterk vind fra nordøst, anbefales det å unngå ruter som innebærer seiling mot vinden, for eksempel fra Gran Canaria til Lanzarote. I slike forhold vil en angrepsvinkel tett opp mot vindøyet ikke gi en god seilopplevelse. Da er det bedre å seile lavere, selv om det innebærer flere nautiske mil. Alt i alt vil det gi behageligere seiling.

Contenido

Når man planlegger en rute på åpent hav mellom Kanariøyene, kreves det et visst forarbeid mens man ligger til kai. Vann, mat, diesel, varme og tørre klær – dette er bare noe av det man må sørge for å ha i orden. Detaljer som å fylle dieseltanken, sjekke at gassflasken er full, beregne hvor mye vann man må ha i tankene og hvilke tanker man skal bruke, gir ekstra trygghet ute på havet. For eksempel anbefaler erfarne seilere å unngå å fylle baugtanken hvis seilingen vil foregå mot bølgeretningen.
 
Dessuten er det viktig å stue lasten riktig og sikre alt utstyr før man legger ut. Denne jobben består i å forsikre seg om at alle elementer om bord i båten er festet eller plassert på en sikker måte, både innvendig og utvendig. Hvis ikke kan båtens slagside og bølgebevegelsene få ting til å falle eller velte, noe som kan føre til ulykker eller materielle skader.

Båtene som brukes til denne typen seiling, har utstyr for matlaging under kryssingen. Men værforholdene kan føre til at det blir vanskelig å tilberede et skikkelig måltid ute på sjøen. Derfor må man sørge for å ha med ferdiglaget mat som ikke krever noen form for tilberedning, så man alltid har muligheten til å ta til seg næring. Så får man heller vente med mer ambisiøs matlaging til båten ligger trygt forankret i en av de mange idylliske vikene på Kanariøyene.

Contenido

Når man er ute på åpent hav, og hvis planleggingen og forberedelsene er gjort på skikkelig måte, er det bare å nyte turen. Å føle hvordan havbrisen fyller seilene, navigere på åpent hav, lese sjøen og takle bølgene, og kanskje få følge av en hvalflokk – dette er den unike opplevelsen av å seile på havet rundt Kanariøyene.

Contenido

Hvis man legger opp til nattseiling, er det lurt å avtale soveskiftene på forhånd, og hvor i båten man har tenkt å hvile. Generelt er ikke lugaren i baugen særlig egnet i hardt vær. Det er i denne delen man føler båtens bevegelser mest. Hvis det er meldt kraftig vind, er det dessuten viktig å trimme seilene før det blir mørkt. Det er alltid enklere og tryggere å justere riggen om dagen.

Til slutt må man være klar over at passatvinden har visse egenskaper som påvirker seilingen. Om sommeren er det for eksempel slik at vindstyrken øker utover dagen etterhvert som det blir varmere. Dessuten er det visse områder ved øyene hvor vinden akselererer. Dette fenomenet skjer mellom Gran Canaria og Tenerife, i området som kalles "La Mancha",  og i stredet "Juan primo" mellom Tenerife og La Gomera.

Contenido

Selv om Kanariøyene har et stort antall marinaer fordelt på alle øyene, anbefales det å reservere plass på forhånd så du vet at du har et sted å fortøye før du kommer frem. Hvis man i stedet velger å ligge for anker, er det flere ting man må ta hensyn til når man velger sted:
 

  • Øyene har ikke noen kontinentalsokkel, så dybden øker raskt når man beveger seg bort fra kysten. Derfor må man planlegge oppankringen på forhånd og ha klart for seg hvordan det skal foregå. Faktorer som tidevann, vind og strøm er avgjørende.
  • Nord, nordvest og nordøst av øyene pleier å være de beste områdene for å ligge for anker. Det anbefales å søke ly i en vik hvis man ankrer opp i sør eller sørøst.
  • Når man skal ankre opp eller legge til ved en kai uten flytebrygge, må båten sikres godt, og man må ta hensyn til tidevannet. På Kanariøyene kan det nemlig være vesentlig dybdeforskjell mellom flo og fjære.