Gofio

Supermat med stjernestatus i kanarisk matkultur

Gofio er en matvare som opp gjennom historien har blitt et symbol for kanarisk kultur. Det dreier seg om en type mel laget av ristet korn, hovedsakelig mais (som på Kanariøyene kalles "millo") eller hvete. Det er et produkt man finner i de fleste kanariske kjøkken og som alle reisene bør prøve når de besøker øygruppen. Vi du vite mer om denne supermaten?

00:00
Título
Gofio
Vídeo
Póster
Producto Canario - Gofio
Producto Canario - Gofio
Tipo
Ancho completo
Contenido

Dette beskjedne matproduktet var et basiselement i kostholdet til urfolket på Kanariøyene. Takket være sin høye næringsverdi var det faktisk helt avgjørende for at folket på øygruppen skulle klare å overleve i perioder med matmangel. De kanariske urinnvånerne ristet og malte bygg for å lage gofio, som de etterpå blandet med andre matvarer som honning og geitemelk. Resultatet var et enormt energirikt matprodukt som har vært del av den kanariske kulturen siden før kolonistene ankom øyene.

Contenido

Gofio ristes til den er gyllen og mild eller mørkere og kraftigere etter møllerens og forbrukernes smak og behag. Resultatet er en kanarisk supermatvare som alltid er unik og spesiell. Dessuten er den svært tradisjonsrik. Ute på landsbygden har man faktisk fortsatt å bruke steinene som urfolket brukte til å lage gofio, helt frem til slutten av det 20. århundre. Det brukes også møller med større steiner, drevet av vannkraft eller dyrekraft, og i senere tid også av dieselmotorer og strøm. Selv om produksjonsprosessen har utviklet seg opp gjennom årene, har gofio bevart sin posisjon i det kanariske kjøkkenet og de kanariske hjertene.

Imagen
Imagen - Producto Canario - Gofio - 02
Imagen - Producto Canario - Gofio - 02
Contenido

Dette typiske kanariske matproduktet er rikt på mineraler, ettersom det bevarer alle næringsstoffene i kornet. Det inneholder kalium, kalsium, magnesium, sink, jern m.m. Et variert næringsinnhold som bidrar til å holde menneskekroppen i full vigør.  Dessuten er gofio rikt på proteiner og karbohydrater, samtidig som det inneholder lite fett. Det gjør at det er et godt næringsmiddel for å styrke musklene og lette fordøyelsen, og i tillegg gir det en god metthetsfølelse. Disse sunne egenskapene, kombinert med den deilige smaken, forklarer hvorfor dette matproduktet er så populært blant folk på Kanariøyene.

Contenido

Det finnes uendelig mange måter å bruke gofio på i matlagingen. Det kan brukes i søte desserter og salte retter, og er den udiskutable stjernen i mange lekre kanariske retter.


 

Contenido

En av dem er "gofio escaldado", som lages med en blanding av fiskekraft og dette kanariske melet. Resultatet er en krem med god smak og en tekstur som kan minne om hummus. Den kan spises som forrett eller som tilbehør til andre berømte retter som "papas arrugadas". Andre populære retter er "pella de gofio" eller "gofio amasado". Det består av et stykke gofio formet som et rør, blandet med vann, salt, sukker og olje, som skjæres i skiver og brukes som tilbehør til all slags retter. 

Gofio er et matprodukt som har bevart sin kanariske egenart siden forhistorisk tid, og på den måten har det blitt kongen av øygruppens matkultur. Du har vel ikke tenkt å forlate Kanariøyene uten å smake det?