En strand dekket av popcorn. Virkelighet eller fiksjon?

Contenido

Kanariøyene vokter autentiske naturskatter. Noen er kjent (ofte over hele verden) og andre er ennå ikke oppdaget av de fleste turister. I de fleste tilfeller forbløffer de med sin skjønnhet og renhet. Og i noen tilfeller forlater de selv munnen åpen på grunn av deres sjeldenhet. Dette er tilfelle for flere strender som ligger nord på Fuerteventura, som har fått enorm popularitet i nyere tid etter å ha blitt virale på sosiale nettverk. Fjernsyn og aviser rundt om i verden har også gjentatt disse særegne rommene. Grunnen? "Popcornet" som tepper på bakken.

Contenido

Egentlig er det ikke bare en: det er flere. Dette er tilfellet med El Hierro-stranden og Bajo de la Burra-stranden, som ligger i La Oliva kommune, og Punta Elena, i Corralejo. Alle sammen på Fuerteventura. Det er selvsagt ikke popcorn, men dets likhet med poppet mais er slik at det har blitt populært på Instagram under hashtaggen #popcornbeach.

Contenido

Men nei, de er ikke popcorn (kanarifuglene kaller dem tråder eller popcorn), så mye som utsikten får oss til å tro at de er akkurat det. Det er hvite koraller, resultatet av blanding og erosjon av kalkholdige alger med den hvite sanden på stranden. De kalles rhodolitter. For at de skal få en så unik form, må de bruke minst 50 år (før de havner på land vokser de én millimeter i året under vann, så hvis de måler 25 centimeter er de 250 år gamle). Derfor har en strand som El Hierro trengt århundrer for å få sitt nåværende utseende. På den tiden da den var så ettertraktet av pirater (1600-tallet), så den allerede slik ut, og mye tidligere, ettersom noen rhodolitter er over 4000 år gamle. Gjerne forlater de besøkende med munnen åpen, som vanligvis poserer på denne måten og later som om de skal spise en, for senere å laste opp bildet til sosiale nettverk.

Contenido

Akkurat som det ikke faller noen inn å spise "popcornet", bør du ikke bryte det i små biter, langt mindre ta det med hjem. Det er plyndring av naturen som ifølge enkelte kilder når ti kilo i måneden. Ikke engang piratene for århundrer siden gjorde det. Med denne hastigheten vil det snart ikke være noen rester av disse rhodolittene igjen i popcorn . beaches .

Contenido

Denne korallen med en så særegen og lunefull form har en veldig høy miljøverdi. Biologen Francisco Otero, fra Ecoaqua Institute ved University of Las Palmas de Gran Canaria, forklarte til El País at mens de har vært under vann, har de absorbert karbondioksid fra havet, på en måte som bidrar til å bekjempe klimaendringer, og egg av forskjellige marine arter har blitt avsatt i hulrommene. I løpet av årene, en gang på kysten, eroderer de til strandsand.

Contenido

Det må iverksettes tiltak for å ivareta denne ekstraordinære arven. Av denne grunn fremmer offentlige administrasjoner bevisstgjøringskampanjer, og det er lovgivning som beskytter dette naturens under (med sanksjoner for de som tar rhodolitter eller andre elementer, for eksempel sand eller steiner, slik kystloven uttrykker det). Turoperatører, turistguider og innbyggerne i området er også klar over viktigheten av å bevare disse strendene. Det er viktig å fremme bevisstheten om dette naturlige rommet slik at alle kan nyte det i dag og i morgen, akkurat som det var i går. Ansvarlig turisme er nettopp det. Og på Kanariøyene er det en merverdi.