Det er på tide å sette en kaktus på menyen

Contenido

Matsektoren har en direkte innvirkning på miljøet. Miljøpåvirkningen generert av landbruks- og husdyrbruk er en nøkkelfaktor for å forstå prosessen med forringelse som miljøet for tiden gjennomgår. Befolkningsvekst, sammen med klimaendringer og den økende trusselen om tørke, har gjort måten vi mater oss selv på, uholdbar.

Med mål om å forbedre matsikkerheten i tørre soner, har FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) laget rapporten «It's time to put cactus on the menu», som fremhever viktigheten av denne planten som mat. I følge denne rapporten, "Selv om de fleste kaktusene er uspiselige, har Opuntia-arten mye å tilby, spesielt hvis den behandles som en avling i stedet for en vill urt. Kaktus kan være en avgjørende matforsyning for befolkningen og fôr til dyr. I tillegg lagrer kaktus vann i bladene og kan gi opptil 180 tonn vann per hektar. Av alle disse grunnene har FAO vurdert kaktusen som en av fremtidens matvarer.

Dyrking av nopal, sølvfiken, piggete eller piggete pære – blant andre valører avhengig av området – vinner terreng, drevet av det økende behovet for planter som er motstandsdyktige mot tørke, ufruktbar jord og stigende temperaturer. I Mexico – opprinnelseslandet til nopalen – anslås det at det årlige forbruket per innbygger av nopalitos – de ømme bladene til nopalen – er mer enn seks kilo. I Brasil er det mer enn 500 000 hektar med kaktusplantasjer som er bestemt til å levere fôr, og i Tigray-området -i Etiopia- har de rundt 360 000 hektar.

For tiden kan vi finne mer enn et dusin arter av Opuntia på Kanariøyene. María Gloria Lobo Rodrigo, koordinator for programmer ved Canarian Institute of Agricultural Research, som utvikler et forskningsprosjekt med tittelen "Omfattende studie av bruken av Opuntia for å skaffe derivater og funksjonelle ingredienser gjennom bruk av innovative teknologier", indikerer at "det er bevis på tilstedeværelsen av stikkende pærer i skjærgården siden begynnelsen av 1500-tallet, da den dominikanske friaren Bartolomé de las Casas, som var en del av en ekspedisjon til Amerika i 1502, så et eksemplar i hagen til det dominikanske klosteret i Las Palmas fra Gran Canaria. Mange andre eksemplarer ble introdusert av erobrerne av Amerika, inkludert Hernán Cortés».

Dyrking av piggete pærer på Kanariøyene har hatt stor betydning gjennom historien. "Opuntiaene er planter som alt kan brukes av. Dens frukter, kladoder eller nopalitos kan konsumeres som grønnsaker og til og med blomster for å lage urtete. For øyeblikket tilhører de mest kommersialiserte stikkende pærene Opuntia ficus indica-varianten, og vi kan finne forskjellige kultivarer som kan være hvite, oransje eller røde, og jordbær eller lilla," forklarer Lobo.

Men forbruket av piggete pærer hører ikke fortiden til, snarere tvert imot. "På Kanariøyene er de mye konsumert, spesielt i landsbyene, siden bønder bruker dem ved mange anledninger som grenser for å skille landet. I tillegg blir de ikke bare konsumert som frisk frukt, de blir også tørket og omgjort til porreto-fiken», sier Lobo. Selv de nye kanariske kokkene begynner å innlemme dem i noen oppskrifter, for eksempel kaktusburgeren, som i 2017 ble innlemmet i det gastronomiske forslaget til kunst-, kultur- og turismesentrene på Cabildo de Lanzarote.

Den viktigste fordelen med denne maten er dens enkle dyrking. "Det er en mat som dyrkes med lite vann, vokser i dårlig jord og ikke krever dyr arbeidskraft. Vi må imidlertid ikke glemme at den i Spania er inkludert i katalogen over invasive arter, et faktum som gitt dens fordeler og hvis den blir dyrket riktig, trenger den ikke å true noe økosystem", sier Lobo.

I tillegg til den gastronomiske bruken har pærene andre funksjoner. «Innholdet av antioksidanter (karotenoider, betalainer, flavonoider, fenolforbindelser, vitamin C osv.) gir den antikreftaktivitet. I tillegg er den høy i fiber, B-vitaminer, magnesium, kalium og kalsium, og de gir bare mellom 30 og 50 kalorier/100g. På Kanariøyene, i tillegg til å konsumere fruktene, ekstraheres slimet fra spadene deres for å lage solkremer og spadene eller klodene brukes i dyrefôr (spesielt geiter) og til å røyke geitost», forklarer Lobo.

Til slutt må vi fremheve produksjonen av "kanarisk cochenille" med sertifikatet Protected Designation of Origin (PDO). «På 1800-tallet ble dyrkingen av vinkviksen sterkt utviklet for å få karminsyre fra kochenille ( Dactylopius coccus ), et insekt som vokser på piggete pærer. Fargestoffet som oppnås fra cochenille er et naturlig fargestoff som kan brukes både i mat og i tekstil-, kosmetikk- eller farmasøytisk industri. I 2016 registrerte EU den beskyttede opprinnelsesbetegnelsen «Cochineal from the Canary Islands» i Community Register, som betyr europeisk anerkjennelse for dette produktet fra øygruppen, det eneste i verden som for øyeblikket har dette kvalitetsmerket». Wolf kommenterer.