Det du ikke må gå glipp av på La Palma

Opplev Kanariøyene fra viktige steder på øya La Palma

La Palma er kjent for sine omfattende, frodige og eldgamle skoger, men magien i naturrommene strekker seg mye lenger. Stier mellom vulkaner og lave skyer, utsiktspunkter og spektakulære observatorier for stjernekikking, grunne saltsjøer som er åpne mot havet – alt dette er bare begynnelsen på en viktig reise for å oppdage den sanne essensen av øya.

Contenido

Med beliggenhet i hjertet av øya og krysset av dype raviner har denne enorme sirkelen med en diameter på mer enn åtte kilometer, en helt spesiell hovedaktør, vannet. Vannet er alltid tilstede i bekker og små fosser inne i parken.  Men det er ikke den eneste. De imponerende vertikale veggene som omgir kalderaen, er polstret med de intenst grønne og frodige furuskogene, og tilsammen danner de et fantastisk landskap som fester seg på netthinnen. I tillegg til den kanariske furuen, som er et naturlig symbol på øya, lever det her et bredt utvalg av flora- og fauna-arter, mange av dem eksklusive. 

Ved å vandre på stiene i denne herlige naturen vil vi få mulighet til å oppdage nye steder, lytte til lyden av fugler og høre suset fra furuskogen. Etter vandringen inviterer det kjølige vannet i bekkene oss til å stoppe opp for å gjenvinne kreftene og nyte øyeblikket. 

Contenido

Dett er en av de vakreste rutene på planeten og en av de mest kjente på La Palma. I tidligere tider var denne et viktig kommunikasjonsmiddel mellom regionene på La Palma.  Ja, vi må innrømme det, det er vanskelig å gjennomføre den i sin helhet. Men å gå denne stien som tar litt over åtte timer, og som går gjennom naturparken Cumbre Vieja, lar oss se begge sider av øya, det svimlende landskapet, og på klare dager, naboøyene La Gomera, El Hierro og Tenerife. Spektakulært.

Og hvis vi er så heldige å få denne opplevelsen på begynnelsen av sommeren... enda bedre! El corazoncillo, en endemisk plante på Kanariøyenene, er i blomst og viser sin intense gulfarge, som sammen med det grønne i furuskogen tegner en vakker kontrast i det vulkanske terrenget.
 

Contenido

En av de viktigste laurbærskogene i verden ligger på denne øya. Los Tiles er en primitiv og fuktig skog dannet av en rekke plantearter som forsvant fra andre steder på slutten av tertiærtiden. De autoriserte stiene bringer oss til steder med en slik overflod av vekst at den ikke engang lar lyset trenge inn gjennom skogen. Denne frodigheten, derimot, lar oss oppdage gigantiske bregner, tallrike treslag – noen som kan bli enormt høye – bekker, små trebruer... og, med litt flaks vil vi kunne få øye på noen eksemplarer av de unnvikende og sjenerte laurbær-duene som bor i disse skogene.

 

Contenido

Et av de beste astrofysiske observatoriene i verden ligger på toppene av øya, i nesten 2500 meters høyde og i utkanten av den spektakulære Caldera de Taburiente. Sammen med andre faktorer, som for eksempel den privilegerte geografiske posisjonen og en usedvanlig stabil atmosfære, er det nettopp denne høyden som har ført til at verdens astronomi og astrofysikk har fokusert på denne kanariske øya for installering av de beste teleskopene på planeten. Men denne ekstraordinære kvaliteten må bevares. Derfor har Kanariøyenene en spesifikk lov som beskytter himmelen mot lysforurensning.

I tillegg til de imponerende teleskopene der de mest fremragende vitenskapsfolk fra mer enn tjue land utrettelig arbeider, byr det høyeste punktet på La Palma også på andre overraskelser. Bortsett fra å kunne beskue den imponerende Caldera de Taburiente i hele dens størrelse, befinner vi oss i en overveldende vulkansk natur som bare tilsynelatende ligger i dvale – her blomstrer både codeso-busken og gyvel, og lar det hvite og gule ta over landskapet.
 

Contenido

Hovedstaden på øya er en koselig og sjarmerende by hvor livet går sakte. Når vi spaserer gjennom de brosteinsbelagte gatene i det forhistoriske senteret av byen, kan vi beundre trehusbebyggelsen med den bevarte tradisjonelle arkitekturen og de praktfulle utskårede balkongene. Utvilsomt blant de best bevarte på Kanariøyene. Plaza de España er et av de mest besøkte stedene i Santa Cruz de La Palma. Stedet er et eksempel på de beste renessanse-arbeider på Kanariøyene.

Denne lille byen er også vert for interessante festligheter. En av dem er dvergenes dans, Danza de los Enanos, et originalt show som finner sted hvert femte år. En annen er den berømte festivalen Los Indianos, en av de mest unike i Europa.
 

Contenido

På den sørlige delen av øya finner vi dette visuelle skuet der det blendende hvite saltet og det rosa fra de naturlige dammene skiller seg ut mot den mørke vulkanske steinen. I tillegg til landskapets skjønnhet er dette et sted med stor etnografisk verdi. Her brukes fremdeles tradisjonelle metoder for utvinning av salt, og resultatet er et økologisk produkt av ypperste kvalitet – som vi til og med kan ta med som en suvenir.

Og som om dette ikke var nok, ble Salinas de Fuencaliente erklært som et område av vitenskapelig interesse på grunnlag av at det er hekkested for trekkfugler.
 

 

Contenido

Denne unge vulkanen, som ligger nær Fuencaliente-fyret, hadde et utbrudd i 1971. Det vakre landskapet av mørk sand og lava som ble skapt av utbruddet, økte overflaten av øya.

For å lære mer om vulkanologien i området, kan vi besøke det nærliggende besøkssenteret til San Antonio-vulkanen. Herfra går stien som grenser til krateret, og går videre til et utsiktspunkt. Utsikten er ubeskrivelig, så det beste er å være der og oppleve den.