Det du ikke må gå glipp av på La Palma

Viktige steder på La Palma for å nyte Kanariøyene

La Palma er kjent for sine store, løvrike, tusen år gamle skoger, men naturens magi går langt utover dette. Stier mellom vulkaner og skyhav, spektakulære utsiktspunkter og teleskoper der du kan betrakte stjernene, eller saltsletter som ligger åpne mot havet, er bare begynnelsen på en viktig rute for å bli kjent med øyas sanne vesen

Contenido

Denne enorme sirkelen, som ligger i hjertet av øya og er gjennomskåret av dype raviner, har en helt spesiell hovedperson, nemlig vannet, som alltid er til stede i bekker og små fossefall inne i parken. De imponerende loddrette veggene som omgir kalderaen, er også dekket av den frodige furuskogens intense grønnfarge, noe som skaper et storslått landskap som etterlater et varig inntrykk på netthinnen. Kanarisk furu, som er et naturlig symbol på øya, lever her sammen med en rekke forskjellige arter fra flora og fauna, mange av dem eksklusive.

Når vi vandrer på stiene i dette naturlige vidunderet, kan vi oppdage alle kriker og kroker, lytte til lyden av fuglene og suset fra trærne. Etter vandringen inviterer det kjølige vannet i bekkene oss til å stoppe for å lade batteriene og nyte øyeblikket.

Contenido

Dette er en av de vakreste rutene i verden og en av de mest berømte på La Palma, ettersom den tidligere var et viktig kommunikasjonsmiddel mellom de ulike regionene på øya. Riktignok er den tøff i sin helhet, men denne ruten, som tar litt over åtte timer og går gjennom naturparken Cumbre Vieja, gir deg mulighet til å se begge sider av øya, fantastisk natur og, på klare dager, naboøyene La Gomera, El Hierro og Tenerife. Spektakulært!

Hvis vi er så heldige å få oppleve dette på begynnelsen av sommeren, står corazoncillo, en plante som er endemisk for Kanariøyene, i full blomst og gir en intens gulfarge i store tepper som sammen med furutrærnes grønne farge skaper en vakker kontrast til det mørke vulkanske jordsmonnet.

Contenido

En av verdens viktigste laurbærskoger finnes på denne øya. Los Tilos er en primitiv og fuktig skog som består av en rekke plantearter som forsvant fra andre steder på slutten av tertiærtiden. Stiene fører oss inn i en slik frodighet at det i enkelte deler av skogen ikke engang er mulig for lyset å trenge gjennom. Denne frodigheten gjør det til gjengjeld mulig å støte på gigantiske bregner, en rekke treslag – noen av dem kan nå enorme høyder – bekker og små trebroer. Med litt flaks kan vi observere noen eksemplarer av de sky og unnvikende laurbærduene som lever i disse skogene.

 

Contenido

Et av verdens beste astrofysiske observatorier ligger på toppen av øya, nesten 2500 meter over havet og på kanten av den spektakulære Caldera de Taburiente. Det er nettopp denne høyden, sammen med andre faktorer som den gode geografiske beliggenheten og den usedvanlig stabile atmosfæren, som har fått astronomer og astrofysikere verden over til å vende blikket mot Kanariøyene for å installere de beste teleskopene i verden. Men denne ekstraordinære kvaliteten må bevares. Derfor har Kanariøyene en egen lov som beskytter himmelen mot lysforurensning.

I tillegg til de imponerende teleskopene der de mest fremragende forskerne fra mer enn tjue land arbeider utrettelig, har det høyeste stedet på La Palma andre overraskelser i vente. I tillegg til at vi kan betrakte den imponerende Caldera de Taburiente i all sin prakt, er vi omgitt av en fantastisk vulkansk natur som tilsynelatende ligger brakk – helt til gullregn og gyvel blomstrer. Da er det hvitt og gult som tar over landskapet.

En visitt på besøkssenteret Roque de los Muchachos er også et must, der hele familien kan lære om universets hemmeligheter på en underholdende og lærerik måte. 

Contenido

Øyas hovedstad er en koselig og sjarmerende by der livet går sin gang uten hastverk. Når vi spaserer gjennom de brosteinsbelagte gatene i det historiske sentrumet, kan vi beundre den omhyggelig bevarte tradisjonelle arkitekturen, med de praktfulle balkongene på herskapshusene i utskåret tre, som utvilsomt er blant de best bevarte på Kanariøyene. Plaza de España er et av de mest besøkte områdene i Santa Cruz de La Palma og et av de beste eksemplene på renessansearkitektur på Kanariøyene.

Stranden i Santa Cruz de la Palma er 1200 meter lang og 50 meter bred, og byr på mange muligheter for de som ønsker å avkjøle seg med en dukkert.

Denne lille byen er også vertskap for noen merkelige feiringer. En av dem er Danza de los Enanos, et originalt show som finner sted hvert femte år som en del av Bajada de la Virgen, og den berømte festivalen Los Indianos på karnevalsmandag, en av de mest unike festlighetene i Europa.

Contenido

På den sørlige delen av øya finner vi dette naturlige kunstverket der saltets blendende hvite farge og dammenes rosafarge skiller seg ut mot den mørke vulkanske berggrunnen. I tillegg til den ubestridelige naturskjønnheten er dette et sted av stor etnografisk verdi, siden det fortsatt brukes tradisjonelle metoder for å utvinne saltet, noe som gir et økologisk produkt av ekstraordinær kvalitet som vi også kan ta med hjem som suvenir.

Som om ikke dette var nok, er saltslettene i Fuencaliente erklært som et område av vitenskapelig interesse som hekkeplass for trekkfugler.

 

Contenido

Den nye vulkanen på La Palma ligger i kommunen El Paso og er et resultat av utbruddet som rystet øya 19. september 2021. Vulkanen var aktiv i 85 dager og spydde ut rundt 200 millioner kubikkmeter lava. 

I dag må alle utflukter til vulkanen arrangeres av et selskap som driver med aktiv turisme. Besøkene går langs en enkel sti og avsluttes i nærheten av vulkanens kjegle, som ligger 1131 meter over havet. Det anbefales å bruke komfortabelt og slitesterkt fottøy, samt beskyttelse mot vind og sol. 

Det er også mulig å betrakte vulkanen fra noen av de nærliggende utsiktspunktene. Blant de flotteste er Time-utsiktspunktet (ved inngangen til Tijarafe kommune), Tajuya-utsiktspunktet (i El Paso kommune) og småbåthavnen i Tazacorte, hvorfra man kan se noen av de nye fajanas. 

Contenido

I nærheten av den rolige landsbyen Las Tricias ligger en av de mest spesielle skogene på øygruppen. Området er kjent som Dragos de Buracas, og her finnes en av de største konsentrasjonene av dragetrær på Kanariøyene. Å vandre blant dem og beundre deres skjønnhet er en av de flotteste aktivitetene på øya.

Imagen
Playa de Nogales
Playa de Nogales
Contenido

Hvis du vil nyte sol og vann, kan du dra til Playa de Nogales, et paradis med svart sand og blått vann nord på øya. Hvis du foretrekker et mer komfortabelt alternativ, kan du besøke bassengene i La Fajana, et naturlig spa for alle, ettersom beliggenheten gjør at de er beskyttet mot bølgene. 

For de som liker å gå på tur, er kommunen Villa de Garafía, med sine vakre, bratte kløfter og sin fantastiske utsikt, ideell for en avslappende dag. Eller du kan ta en tur gjennom Hilera de la Cumbre i tillegg til noen av alternativene som er nevnt ovenfor. 

Til slutt kan det anbefales å besøke Mirador de El Time, som med sin sensasjonelle utsikt over kommunene El Paso, Los Llanos de Aridane og Tazacorte minner oss om de tusen grunnene til at La Palma er kjent som La Isla Bonita. I tillegg får vi en enestående panoramautsikt over den nye vulkanen på La Palma, lavastrømmene og fajanas som den har gitt opphav til.