Den mest stjerneklare himmelen

Starlight-turisme på Kanariøyene

Astronomisk turisme blir stadig mer populært, og Kanariøyene er det perfekte reisemålet for stjernekikking når som helst på året. Takket være den privilegerte geografiske beliggenheten og klarheten til den beskyttede himmelen, den reneste i hele Europa, er stjernene for hånden.

Contenido

Brisen fra passatvindene og den termiske temperaturinversjonen disse genererer, forhindrer dannelsen av skyer, og dette gjør himmelen på Kanariøyene til den klareste i Europa. Beskyttet av den såkalte himmelloven, den første i verden som tok seg av nattlig lysforurensning, og som kontrollerer radioelektrisk og atmosfærisk forurensning samt regulerer luftruter, slik at ingenting skal forstyrre observasjonen av stjernene.

Contenido

Ved de astronomiske anleggene på Kanariøyene, som har stor global relevans, er det blitt utført kosmiske og astrofysiske eksperimenter. Noen av disse autentiske astronomiske fasilitetene har en beliggenhet på 2 400 meter over havet, som for eksempel GREGOR Solar Telescope på Tenerife, det største i Europa, og det astrofysiske observatoriet Roque de los Muchachos på La Palma, et av de meste prestisjefylte i verden. Begge sentrene har åpne dører for å kunne bringe kunnskapen sin til alle. Det finnes også private selskaper som organiserer guidede natt-turer og observasjoner fra spektakulære utsiktspunkter.

Contenido

På Kanariøyene kan du finne tre områder som er anerkjente Starlight-reserver – øya La Palma, Fuerteventura og el Teide og las Cumbres de Tenerife. Denne betegnelsen er gitt til de tre territoriene som holder den naturlige lys-påvirkningen intakt, og som derfor egner seg utmerket til stjernekikking.

Contenido

I tillegg til å gi tilgang til en stjernehimmel som er beskyttet mot lysforurensning, er Gran Canaria hjemsted for en rekke infrastrukturer og turistaktiviteter som fokuserer på opplevelse og beskyttelse av denne naturressursen. Og derfor er den av Unesco anerkjent som en Starlight-destinasjon for turisme. 

Utsiktspunkter på Kanariøyene

Contenido

La Palma

Utsiktstårnet San Borondón, ligger vest på øya og tilbyr klar utsikt til Polarstjernen og stjernebildene Casiopea og Cefeo.

Contenido

Lanzarote og La Graciosa

Fra utsiktstårnet Peñas del Chache, nord for Haría, kan du på måneløse sommernetter se stjernebildet Sagittarius og en rødlig Skorpion.

Contenido

Fuerteventura

Fra utsiktstårnet Morro Velosa, nær Betancuria, kan dobbeltveen til Casiopea og Lillebjørn tydelig observeres, med Polarstjernen pekene nordover.

Contenido

Gran Canaria

På Llanos de Garañón, 1700 meter over havet, er Gemini, Auriga eller Kusken, Tyren og Orion perfekt synlige, og på vårnettene er de spesielt vakre.

Contenido

La Gomera

Alto de Garajonay, det høyeste punktet på øya, med beliggenhet på 1487 meter over havet, er et ideelt naturlig utsiktspunkt for observering av stjernebildene Orion, Gemini, Auriga eller Kusken, Skytten, Skorpionen og Storebjørn – muliggjort av den lave lysforurensningen.

Contenido

El Hierro

Fra til 1885 gikk null-meridianen gjennom Cabo de Orchilla, og på den ble Orchilla-fyret bygget – et ideelt sted der stjernebildet Tyren kan observeres med stor klarhet. 

Contenido

Tenerife

Utsiktspunktet El Palmar, i kommunen Buenavista, som ligger nord på øya, er et utmerket sted for observering av Orion og hans to hunder, Sirius og Procyon, spesielt på slutten av året.