De utsøkte vinene som oppstår av asken fra en vulkan

En vinmakerproduksjon som stiger opp av asken på nytt

På Kanariøyene ligger noen av de eldste vinmarkene på europeisk territorium. Her finnes druevarianter som er uten like i verden, ettersom det var et av få steder som unnslapp vinlusepidemien som ødela alle vinstokker i Europa på 1800-tallet. Et godt eksempel på denne vintradisjonen finner vi i det lille distriktet La Geria på Lanzarote, der de i flere århundrer har klart det kunststykke å gjøre lava om til vin. Denne bragden er en oppvisning i oppfinnsomhet og tilpasningsdyktighet, og er premiert med egen opprinnelsesgaranti.

Contenido

Å besøke vinmarkene i La Geria er som å reise til en annen verden. Den fascinerende harmonien som kratrene utstråler, fargekontrastene ... Men under den hypnotiske overflaten skjuler det seg en mye mer inspirerende virkelighet. Frem til begynnelsen av 1700-tallet var denne dalen kjent for korndyrking. Denne typen jordbruk krevde oppfinnsomme løsninger på problemet med den sparsomme nedbøren på øyen. Alt gikk bra frem til 1730, da vulkanen Timanfaya hadde et utbrudd. Åkrene ble dekket av lava og aske. Man skulle tro det var slutten på jordbruket her, men for La Geria var det bare begynnelsen.

Contenido

Etter å ha tilpasset seg klimaet bestemte de lokale bøndene seg for å ta fatt på en mye større utfordring: å få det golde lavalandskapet til å blomstre. Og for å få det til, fant de opp en dyrkingsmetode som er helt unik i verden. De gravde hull i den vulkanske grunnen til de nådde ned til fruktbar jord. Deretter gjorde de gropene videre for å slippe til sollyset, og plantet vinstokker. I tillegg bygget de små, buede steinmurer rundt dem for å beskytte mot vinden. For tilføre næring til disse uvanlige åkrene brukte innbyggerne i La Geria oppfinnsomheten sin på nytt, og dekket området med lapilli (små lavafragmenter). Disse fragmentene, som lokalbefolkningen kaller "picón", har en form og porøsitet som gjør at man kan utnytte hver eneste duggdråpe. Rekke etter rekke ble dalen fylt av perfekt sirkelformede groper i bakken som brukes til å lage legendarisk vin, og som har fått status som vernet naturområde.

Druene fra disse vinstokkene er også noe utenom det vanlige. I skarp kontrast med fargen på landskapet vokser grønne druer av typen Malvasía Volcánica, en variant som stammer fra Lanzarote, og som brukes til å lage mange forskjellige viner, hovedsakelig aromatisk hvitvin, men også rødvin, rosévin og musserende vin. For å smake på dem, og for å besøke markene, er det bare å følge skiltene i landskapet i kommunene Yaiza, Tías, Tinajo, San Bartolomé og Teguise. Flere vinprodusenter tar imot besøkende, som kan prøvesmake forskjellige viner med noe å spise attåt, lære om områdets historie, eller simpelthen nyte landskapet.

Imagen
Vinos_07.jpg
Vinos_07.jpg
Contenido

Øygruppens vulkanske opphav gjør at alt foregår i et eget tempo. Mange prosesser utføres mer eller mindre for hånd. Likevel har mineralrikdommen og salt fra Atlanterhavet gitt Kanariøyene en betydelig status blant vinkjennere over hele verden. I skrivende stund har territoriet elleve opprinnelsesgarantier (fem av dem på Tenerife), og over 130 druevarianter er identifisert med genteknologi. Dette utrettelige arbeidet har ført til internasjonal anerkjennelse opp gjennom årene.

Contenido

Jo større innsats man legger ned, desto bedre smaker frukten. Det høres kanskje ut som en frase fra en selvhjelpsbok, men for øyboerne på La Gomera er denne tankegangen en del av deres identitet. Jordbrukerne i dette området har jobbet i århundrer i bratte fjellsider med å dyrke Forastera Gomera, en unik druevariant som er høyt skattet i vinindustrien for sin karakteristiske syrlighet. Den største nytelsen man kan kombinere disse vinene med, er landskapet, men når man kan velge mellom spektakulære steinterrasser, panoramautsikt over dalen eller solnedgang ved havet, er det ikke lett å bestemme seg.