Teide nasjonalpark

Teide, Spanias høyeste fjelltopp

Teide nasjonalpark er et sted der man virkelig kan se hvilken kreativ skaperkraft vulkaner kan ha. Dette fjellet midt på øyen Tenerife er formet som et amfiteater med 15 kilometer i diameter, og er resultatet av talløse utbrudd. Området er kronet av Spanias høyeste fjelltopp, 3715 meter høye Teide. Alle som har berørt de underlige lavaformene med sine egne hender og sett den klare himmelen her, forstår hvorfor denne naturperlen er den mest besøkte nasjonalparken i Europa og har fått status som biosfærereservat av Unesco.

En nasjonalpark sentralt på Tenerife

En nasjonalpark sentralt på Tenerife

Høyde
2.400 m
Flora interest
Catering
Parking
Perfoming center
Trekking routes
Public transport
Wildlife interest
Localidad
La Orotava, Guía de Isora, Icod de los Vinos, Fasnia, Granadilla de Abona, La Guancha, San Juan de la Rambla, Adeje, Santiago del Teide, Los Realejos, Vilaflor, Garachico

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
Tur til toppen av Teide

Taubane og sti til toppen av Teide

Å ta turen til toppen på denne 3718 meter høye vulkanen er en uforglemmelig opplevelse. Fra det Teide nasjonalpark og øyen Tenerifes høyeste punkt har man imponerende utsikt over fjellveggen Las Cañadas, vulkanen Pico Viejo som ligger like ved Teide og, hvis det er god sikt, de andre seks Kanariøyene. Det er viktig å huske at dette høyfjellsområdet krever godt fottøy og klær som egner seg for forholdene. Dessuten må man beskytte seg mot solen og være oppmerksom på at høyden kan være problematisk for kroppen.

Turen til toppen av Teide kan man ta i en taubane som går fra foten av fjellet til et punkt like under toppen på åtte minutter. Man kan også gå opp en sti. Turen begynner ved Montaña Blanca og tar omkring seks timer. I begge tilfeller må man ha adgangstillatelse hvis man vil helt til topps, og man kan overnatte i turisthytten Altavista for å se den vakre soloppgangen fra det høye.

Imagen
Título
Roques de García

Postkortmotivet Teide

De underlige formene til klippeblokkene Roques de García, med Teide i bakgrunnen, er det mest typiske fotomotivet i Teide nasjonalpark. Den mest berømte av disse naturlige monolittene er Roque Cinchado, som ser ut som en diger sopp som utfordrer tyngdekraften der den står med sin skjeve, uregelmessige form. Klippeblokkene utgjør del av en enorm linje med vulkansk materiale som har motstått århundrers erosjon.

Denne mye besøkte attraksjonen ligger i nærheten av besøkssenteret Cañada Blanca og Teides parador-hotell. Atkomsten er kjent som La Ruleta, og har parkeringsplass, utsiktspunkt og informasjonspunkt. Fra La Ruleta går det en sti med trapper som er hugget ut i steinen oppover forbi disse vulkanske bergknattene. Her er det nesten som man kan ta og føle på den geologiske historien som ligger i berggrunnen.

Imagen
Título
Nettverk av stier

Fotturisme i høyfjellet på Kanariøyene

For å virkelig få maksimalt ut av besøket i Teide nasjonalpark er det ingenting som slår det å snøre på seg solid fottøy, utstyre seg for en dag i fjellet og gå en skikkelig tur i det store og godt vedlikeholdte nettverket av stier. Av de fire viktigste rutene er det to som er spesielt verdt å nevne: oppstigningen fra Montaña Blanca til det høyeste punktet på øyen Tenerife, fjelltoppen Teide, som er en krevende tur på fem og en halv time; og Siete Cañadas, som er en lang tur, men der terrenget ikke er krevende.

De andre hovedrutene er to rundturer: den som går til Roques de García, som er middels krevende og starter ved parador-hotellet, og turen til Arenas Negras, som ikke er krevende og starter ved besøkssenteret El Portillo. I tillegg til disse fire rutene finnes det andre som man kan lese om på en "nettguide"’ og i parkens offisielle trykksaker.

Imagen
Título
Teide astrofysiske observatorium

Besøke de store teleskopene på Tenerife

Fjelltoppene på Tenerife har en av de beste himlene for stjernekikking på den nordlige halvkule. Derfor ligger et av verdens viktigste teleskopanlegg i nærheten av Teide nasjonalpark: Teide astrofysiske observatorium, som har flere enn 10 teleskoper for observasjon av solen og nattehimmelen. Observatoriets klynge av hvite kupler er en stor attraksjon i seg selv.

Den ligger i Izaña-området, ved landevei TF-21 fra La Laguna, og administreres av Kanariøyenes astrofysiske institutt. Grupper på 15 eller flere personer kan besøke anlegget på dagtid mellom månedene april og desember, etter søknad. I det siste har stjernekikking blitt en svært populær aktivitet på Teide, og stadig flere private selskaper tilbyr nattlige ekskursjoner.

Imagen
Título
Minas de San José

En flerfarget slette ved Teide

I Minas de San José er det lett å se for seg at man er på en annen planet istedenfor i Teide nasjonalpark. Las Minas er sletter med gyllen grus og blokker av okerfarget stein i forvridde former. Like ved ligger enorme størknede vulkanske lavastrømmer, og i det fjerne ser man den enorme fjellveggen Las Cañadas del Teide, som domineres av Alto de Guajara, en spesiell og vakker fjelltopp.

Denne kombinasjonen av farger, teksturer og særpregede elementer gjør Las Minas til et av de mest populære stedene i parken blant fotoentusiaster og filmregissører. En rekke filmer er filmet her, også store internasjonale produksjoner. To eksempler er "Wrath of the Titans" fra 2012, regissert av Jonathan Liebesman og "One Million Years B.C." fra 1966, regissert av Don Chaffey.

Imagen
Título
Llano de Ucanca

Stillhet og skjønnhet i Tenerifes høyfjell

Ucanca-sletten er en stor flate av sand og sedimenter i gylne fargetoner som ligger mellom de merkverdige klippeblokkene Roques de García og den store fjellveggen Las Cañadas, i hjertet av Teide nasjonalpark. Den helt spesielle beliggenheten, stillheten og landskapets underlige skjønnhet gjør Ucanca til et magisk sted for mange, og et favorittsted blant de som oppsøker naturen for å lade batteriene.

For å komme til Ucanca må man kjøre sørover langs landeveien gjennom parken (TF-21)og forbi Teide parador-hotell. Man må sette fra seg bilen i en parkeringsfil og gå det siste stykket. Denne sletten kan være dekket av grunne regnpytter som av og til vokser til en stor, kortlevd innsjø med krystallklar overflate der Teide speiler seg med imponerende skarphet.

Imagen
Título
La Tarta

Lag av farget vulkanaske på vei til Teide

La Tarta er rett og slett et snitt i jordoverflaten like ved en av landeveiene inn i Teide nasjonalpark. Dette hakket avslører et ganske forbløffende syn: uendelig mange lag med vulkanaske av forskjellige farger og en tykkelse på flere hundre meter som er lagt for dagen av et dramatisk skrått snitt i berggrunnen. Til sammen ser det nesten ut som en kake med sjokolade og krem ("La Tarta" betyr "Kaken"), og det er et underlig syn når man besøker det for første gang.

Stedet befinner seg i en skarp sving i landeveien TF-24, i kort avstand fra parkens østlige grense. I selve svingen ligger utsiktspunktet ved La Tarta, to plattformer på forskjellig nivå og med informasjonstavler som forklarer hvordan denne merkverdige formasjonen oppsto. Herfra kan man skimte Teide og de røde, furukledde fjellsidene som skråner fra toppen ned mot havet.

Imagen
Título
Besøkssenteret El Portillo

Lære hvordan øyen Tenerife og Teide oppsto

Aller helst bør man begynne besøket i Teide nasjonalpark i El Portillo besøkssenter. Adgangen til dette moderne anlegget er gratis. Det har en sone med informasjon, sal for filmfremvisninger og en botanisk hage. Det overordnede temaet er hvordan øyen Tenerife og Teide oppsto. Den viser også i detalj hvilke geologiske, biologiske og landskapsmessige verdier som gjorde at denne nasjonalparken fikk status som del av verdensarven av Unesco i 2007.

Senteret ligger nær atkomsten til nasjonalparken fra landsbyene La Orotava og La Laguna (henholdsvis landevei TF-24 og TF-21), omtrent 300 meter fra et tettsted ved navn El Portillo, der man finner restauranter, kafeer og suvenirbutikker. Anlegget drives med solkraft, er tilrettelagt for bevegelseshemmede, og er tilpasset omgivelsene på en elegant måte.

Imagen
Título
Besøkssenteret Cañada Blanca (parador-hotell)

Besøke og overnatte i Spanias høyestliggende parador-hotell

Besøkssenteret Cañada Blanca og Teide parador-hotell ligger i et attraktivt anlegg med kvadratisk form og materialer i farger av jord og mørk vulkanstein i 2152 meters høyde. Stedet ligger like ved de karakteristiske klippeblokkene Roques de García, ved foten av fjellryggen sør i parken, berømte Cañadas del Teide. Et besøk i dette senteret er obligatorisk for alle besøkende i parken.

De mest vitelystne må ta turen innom Cañada Blanca besøkssenter, som er et lyst og moderne anlegg der kunnskap om alt parken har å by på formidles. De som har lyst til å tilbringe en natt under en av verdens klareste stjernehimler, kan benytte seg av Las Cañadas del Teide parador-hotell. Det er et tostjerners statseid hotell med restaurant som er åpen for publikum, basseng, badstue og treningsrom. De som bare vil slappe litt av, kan benytte seg av kafeen og suvenirbutikkene.

Bærekraft
Sostenibilidad
- Kast aldri fra deg avfall av noe slag i naturen, inkludert sigarettsneiper. Matrester bidrar til spredning av gnagere og villkatter som utgjør en alvorlig trussel for dyrelivet.
- Respekter dyrene, ikke forstyrr dem og ikke mat dem. Hvis du oppdager et skadet dyr, gi beskjed på nødnummer 112. Heller ikke må du plukke blomster og planter.
- Samle ikke på steiner og ta ikke med deg noen andre ting fra naturen. Gjør heller ikke endringer i naturen ved å stable steiner for å lage de dessverre berømte «tårnene».
- Gå ikke på steder som ikke er tillatt, og respekter skiltene til stiene. Å forlate de anviste veiene medfører skade på naturen og kan være farlig for deg og de som følger deg.
- Tenn ikke bål utenfor de tillatte områdene og vær spesielt forsiktig i sommermånedene.
- Legg vekt på å ikke forstyrre roen i naturen med overdreven støy (høy musikk, roping...).
1
10
262
10045