Caldera de Taburiente nasjonalpark

Nasjonalpark med kanarifuru på den vakre øyen

Et fotografi kan ikke gjengi hvor spektakulær denne fordypningen er, med en diameter på åtte kilometer og dybde på en og en halv kilometer, dekket med tykk skog av kanarifuru og gjennomskåret av dype juv. Dette er et sted man må se med egne øyne. Caldera de Taburiente nasjonalpark, midt på øyen La Palma, er den største attraksjonen på det som kalles "Den vakre øyen" og er erklært biosfærereservat av Unesco. Naturen her er en verdifull skatt av geologisk og biologisk mangfold.

Caldera de Taburiente, La Palma største attraksjon

Ekskursjoner for å beundre nattehimmelen, fotturer gjennom øyens åpne indre, bading under fargerike fosser... Her er det mye forskjellig å finne på. Når man skal utforske Taburientes hemmeligheter, må man snøre på seg godt fottøy og ta beina fatt langs en av de bratte stiene mellom monumentale furutrær. Eventuelt kan man stikke innom det moderne besøkssenteret El Paso og deretter kikke over kanten av kalderaen fra det flotte utsiktspunktet La Cumbrecita.

Høyde
669 m
Flora interest
Parking
Perfoming center
Trekking routes
Wildlife interest

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Fargerik foss
Título
Fargerik foss i Las Angustias-juvet

En av de største attraksjonene i Caldera de Taburiente nasjonalpark er den fortryllede fargefossen: en halvnaturlig foss som ligger ganske bortgjemt til en avstikker fra stien gjennom Las Angustias-juvet. I en av Rivanceras-juvets buktninger kommer denne seks meter høye muren til syne, fargelagt på naturlig måte i mange toner av grønt, gult og oransje, og med rennende vann året rundt.

De gule og oransje fargetonene kommer fra jernet som er oppløst i vannet i juvet, som er blant de mest jernholdige på La Palma. Grønnfargene kommer fra alger og moser. Resultatet er en fargepalett som forandrer seg etter årstiden og vannføringen i juvet. For å få se dette lille underverket er det bare å følge stien til denne skjulte delen av parken.

Imagen
Taburiente. La Palma
Título
Campingområde i Caldera de Taburiente

Campingområdet inne i selve Caldera de Taburiente nasjonalpark er det eneste overnattingstilbudet i dette naturområdet, og den beste måten å virkelig komme i nærkontakt med naturen. Plante- og dyrelivet på øyen La Palma er ganske så harmløst, så det å overnatte i telt eller under åpen himmel i dette ubeskyttede området under de majestetiske furutrærne i Taburiente, er en trygg og forfriskende opplevelse.

Oppholdet er gratis, men man må bestille plass på forhånd. Man kommer dit ved å følge en drøye fem kilometer lang sti som går fra Los Brecitos til Taburiente-elven. Servicetilbudet på stedet omfatter blant annet trebord, drikkevann, toalett, og dessuten vaktpersonale. Like ved står det runde Taburiente-senteret, som gir informasjon om stiene og naturverdiene i parken.

Imagen
Título
Nettverk av stier i Caldera de Taburiente

Inne i Caldera de Taburiente nasjonalpark skal all ferdsel foregå til fots Derfor finnes det et enestående nettverk av stier, med meget godt skilting og topp vedlikehold. Det finnes to hovedinnganger til parken: utsiktspunktet ved La Cumbrecita, 27 minutters kjøring besøkssenteret El Paso, og Los Brecitos, en time fra tettstedet Los Llanos de Ariadne.

I grove trekk består nettverket av en langrute med koden GR-131, som går langs kanten av kalderaen og opp til den høyeste toppen på La Palma, klippeblokken Los Muchachos (2426 meter), og de mange variantene av kortruten med koden PRLP-13, som går gjennom juv med sildrende vann og furutrær. Den mest populære er den som går sakte i sikksakk ned fra Los Brecitos og følger det buktende Las Angustias-juvet.

Imagen
Título
Taburiente-stranden

Inne i Caldera de Taburiente nasjonalpark, langt fra kysten på øyen La Palma, finner vi en spesiell type strand. Det dreier seg om flater av rullesteiner og grus som ligger langs en av de få kontinuerlige elvene på Kanariøyene: Taburiente-elven. Her kan fotturister glede seg over klukkende vann mens de beundrer omgivelsene med kalderaens bratte klippevegger.

For å komme til Taburiente-stranden må man gå ned stien fra Los Brecitos til campingområdet. Turen tar omkring to timer, og går langs åssider dekket med kanarifuru, inkludert enkelte monumentale eksemplarer. Til slutt kommer det kalde vannet i Taburiente-elven til syne. Det snirkler seg frem mellom underlige steinformasjoner og skogholt med en kraftig grønnfarge. Like i nærheten ligger campingområdet og det tilhørende serviceanlegget.

Imagen
Título
Det astrofysiske observatoriet ved Roque de los Muchachos

Det astrofysiske observatoriet ved Roque de los Muchachos er et anlegg med flere enn 10 store instrumenter for observasjon av solen og nattehimmelen. Dette komplekset ligger i nesten 2400 meters høyde, i den sørlige delen av Caldera de Taburiente nasjonalpark. Det er erklært astronomisk kulturarv av Unesco, og er et fascinerende sted både utvendig og innvendig, der man kan bli med på guidet omvisning.

Observatoriet ligger nær landevei LP-4, en time og tjue minutters kjøring fra øyhovedstaden Santa Cruz de La Palma. Anlegget, som omfatter verdens største optiske teleskop, Grantecan, kan besøkes på dagtid og i grupper, etter forhåndsbestilling. Det finnes også private firma som organiserer astronomiske safarier her og på andre astronomiske observasjonsposter på La Palma, en øy som er Starlight-sertifisert takket være himmelens fremragende kvalitet.

Imagen
Título
Besøkssenteret El Paso

Naturperlene i Caldera de Taburiente nasjonalpark er det best å utforske med støvler på beina og sekk på ryggen. Likevel byr besøkssenteret El Paso på et interessant og velformidlet virtuelt besøk i parken som ingen som kommer til området bør gå glipp av. Fra den perfekte modellen av øyen La Palma til den audiovisuelle projeksjonen som tar for seg kalderaens opphav, er alle informasjonselementene enkle å forstå og svært lærerike.

Senteret forteller om geologien, dyrelivet og plantelivet i parken, og legger spesielt vekt på den unike verdien i de mange stedegne artene, altså arter som ikke finnes noe annet sted i verden. Det blir også forklart hvordan kalderaen spilte en viktig rolle i øyens vannforvaltning og økonomi. Dessuten får man se hvordan stedet spilte en viktig rolle i spanjolenes erobring av Kanariøyene i det 15. århundre.

Bærekraft
Sostenibilidad
- Kast aldri fra deg avfall av noe slag i naturen, inkludert sigarettsneiper. Matrester bidrar til spredning av gnagere og villkatter som utgjør en alvorlig trussel for dyrelivet.
- Respekter dyrene, ikke forstyrr dem og ikke mat dem. Hvis du oppdager et skadet dyr, gi beskjed på nødnummer 112. Heller ikke må du plukke blomster og planter.
- Samle ikke på steiner og ta ikke med deg noen andre ting fra naturen. Gjør heller ikke endringer i naturen ved å stable steiner for å lage de dessverre berømte «tårnene».
- Gå ikke på steder som ikke er tillatt, og respekter skiltene til stiene. Å forlate de anviste veiene medfører skade på naturen og kan være farlig for deg og de som følger deg.
- Tenn ikke bål utenfor de tillatte områdene og vær spesielt forsiktig i sommermånedene.
- Legg vekt på å ikke forstyrre roen i naturen med overdreven støy (høy musikk, roping...).
5
10
262
10045