Tamadaba naturpark

Kanarifuruskog i et biosfærereservat

Tamadaba naturpark er et av de mest uberørte områdene på øyen Gran Canaria. De 7500 hektarene strekker seg fra toppen av fjellene til kysten på øyens østside, i et område som er erklært biosfærereservat av Unesco. Besøkende kan velge mellom fabelaktige naturlige skoger med kanarifuru i høyereliggende strøk, stupbratte fjellvegger på den nesten ufremkommelige kysten og stort biologisk mangfold i elvejuvene.

Severdigheter i Tamadaba naturpark

Etter tjue minutters kjøring fra Artenara langs landevei GC-216, kommer man til øvre del av parken. Der kan man spise piknik under velduftende furutrær i det tilrettelagte friluftsområdet Llanos de La Mimbre, før man tar den spektakulære skogen i øyesyn fra toppen av La Bandera. I lavereliggende strøk forbinder landeveien GC-200 landsbyen Aldea de San Nicolás med utsiktspunktet El Balcón, der man kan se klippevegger ved havet med form som dragehaler, eller den avsidesliggende Guayedra-stranden med et elvejuv med spredte palmer.

Høyde
45 m
Flora interest
Parking
Trekking routes
Public transport
Wildlife interest
Localidad
Artenara, Aldea de San Nicolas, Agaete

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
Furuskogen i Tamadaba

Den store kanarifuruskogen på Gran Canaria

Tamadaba naturpark har en furuskog som rett og slett er spektakulær. Den 2000 hektar store furuskogen i Tamadaba dekker et bratt og forrevent fjellområde nordvest på øyen Gran Canaria, med atkomst fra tettstedene Agaete og Aldea de San Nicolás. Den ble regenerert og gjenplantet i det 20. århundre, og er i dag en av de furuskogene som er i best tilstand på Kanariøyene, og et svært populært friluftsområde på Gran Canaria.

Furuene på Gran Canaria er av en spesiell art: kanarifuruen, som stammer fra disse øyene. Det er et høyt, symmetrisk tre med askegrønn farge og som tåler skogbranner. I den kjølige skyggen under furuene i Tamadaba finner vi velduftende planter og fargerike blomster som stedegne arter i micromeria-, cistus- og tiriltungeslektene. Tretoppene og stammene er dessuten tilholdssted for mange fugler, som de aktive hakkespettene og de få, men flotte teidefinkene på Gran Canaria.

Imagen
Título
Campingområde ved Llanos de La Mimbre

Overnatte i telt eller campingvogn i furuskogen på Gran Canaria

En av de mest populære i naturaktivitetene blant de som bor på Gran Canaria, er å samles i skyggen under furutrærne i Tamadaba naturpark. Kanskje det er derfor øyens største og best utstyrte camping- og grillanlegg ligger i denne furuskogen i fjellene nordvest på øyen. Med plass til 400 personer i telt eller campingvogn er Llanos de La Mimbre den perfekte basen for utforskning av denne naturparken.

Dette camping- og friluftsområdet ligger midt i furuskogen i Tamadaba, ved landevei GC-216 som går rundt fjelltoppen La Bandera. Området er utgangspunkt for en rekke interessante stier, for eksempel den som går opp til den nevnte fjelltoppen La Bandera, eller den 20 kilometer lange klassikeren til San Pedro, som byr på imponerende utsikt mot kystlandsbyen Agaete fra det høye. For å overnatte på Llanos de la Mimbre må man bestille plass.

Imagen
Título
Guayedra-juvet og -stranden

Palmelund og naturlig strand nær Agaete

Guayedra er et langt juv med en liten skog med kanariske palmer som ender i en naturlig strand med svart sand og rullesteiner. Dette lite besøkte stedet ligger bare seks kilometer fra tettstedet og havnen Agaete, nordvest på Gran Canaria. Landevei GC-200 går til selve juvet, og derfra går det en 650 meter lang sti til stranden. Her slutter Tamadaba naturpark, og en dag fullstendig avskjermet fra dagliglivets kjas og mas begynner.

Fra de flotte palmene i nedre del av juvet til trær i pistasjslekten som står igjen etter fortidens store skoger, er plantelivet i Guayedra noe helt for seg selv. Her lever mange planter som er stedegne for Gran Canaria, for eksempel Guayedra-margeritten. En sti tar deg med på en rundtur som går innom Agaete og viser deg hvor fint området er. Og når turen er slutt kan man bade på Guayedra-stranden, men man må være forsiktig med strømmen og bølgene.

Bærekraft
Sostenibilidad
- Kast aldri fra deg avfall av noe slag i naturen, inkludert sigarettsneiper. Matrester bidrar til spredning av gnagere og villkatter som utgjør en alvorlig trussel for dyrelivet.
- Respekter dyrene, ikke forstyrr dem og ikke mat dem. Hvis du oppdager et skadet dyr, gi beskjed på nødnummer 112. Heller ikke må du plukke blomster og planter.
- Samle ikke på steiner og ta ikke med deg noen andre ting fra naturen. Gjør heller ikke endringer i naturen ved å stable steiner for å lage de dessverre berømte «tårnene».
- Gå ikke på steder som ikke er tillatt, og respekter skiltene til stiene. Å forlate de anviste veiene medfører skade på naturen og kan være farlig for deg og de som følger deg.
- Tenn ikke bål utenfor de tillatte områdene og vær spesielt forsiktig i sommermånedene.
- Legg vekt på å ikke forstyrre roen i naturen med overdreven støy (høy musikk, roping...).
2
10
262
10045