Nublo landsbygdpark

Det største naturområdet på Gran Canaria

Nublo landsbygdpark, det største naturområdet på øyen Gran Canaria, har mye spennende å by på både når det gjelder natur og kultur, ikke minst øyens viktigste natursymbol, den vulkanske monolitten Roque Nublo. Denne 26 000 hektar store parken på vestsiden av Gran Canaria omfatter 30 små landsbyer og har fått status som biosfærereservat av Unesco. Den rike naturarven omfatter kjølige furuskoger oppunder fjelltoppene og kratt med stedegne ørkenplanter i nedre del av juvene.

Aktiviteter i Nublo landsbygdpark

Flere landeveier nord og vest på øyen gir atkomst til parken og dens utsiktspunkter (Roque Bentayga), piknikområder (Llanos de la Pez), strender (Veneguera), campingområder (Presa de las Niñas) og sjarmerende landsbyer (Artenara). Dessuten finnes det et godt tilbud av privat overnatting i området. Besøkende kan ta turen opp til foten av Roque Nublo, prøve søt og god bienmesabe fra Tejeda og ta bilder av de store demningene. Og ved Roque Bentayga besøkssenter starter mange stier, for eksempel den som går til den uberørte stranden Güi Güi.

Høyde
1.670 m
Flora interest
Perfoming center
Trekking routes
Public transport
Wildlife interest
Localidad
Tejeda

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
Klippeblokken Roque Nublo

Romantisk solnedgang i skyggen av Nublo

Nublo er en prismeformet monolitt av vulkansk opphav. Den er vel 80 meter høy, har oppstått som følge av erosjon av materialet som omgav den, og ligger i det høyeste området midt på øyen Gran Canaria. Steinalderstammene som bodde på øyen for mer enn 500 år siden så på fjellet der denne steinformasjonen står som et hellig sted. For nåtidens innbyggere er den et symbol på Gran Canaria, og et fint sted for å se en romantisk solnedgang over øyens skogkledde, kjølige fjelltopper.

Man kommer til foten av klippeblokken, i 1750 meters høyde, ved å gå opp en kort, bratt sti fra landeveien GC-600. Stien forbinder også Nublo med to naboblokker med merkverdige former: El Fraile og La Rana, eller Munken og Frosken. Hvis man går opp hit om ettermiddagen, er man garantert en imponerende solnedgang over skyhavet, med Tenerife og Atlanterhavet i horisonten. Et perfekt øyeblikk for å minnes den stemningsfulle sangen til den kanariske sangkomponisten Néstor Álamo: “Skyggen av Nublo, klippene i Tejeda, kjeden av mine fjell, fjellene i mitt land...”.

Imagen
Título
Roque Bentayga besøkssenter

Et museum ved den hellige klippeblokken i Tejada

Roque Bentayga besøkssenter er det beste stedet å planlegge og begynne besøket i Nublo landsbygdpark. De ansatte på dette moderne museet gir deg gode råd om hvordan du kan få mest mulig ut av besøket i Gran Canarias største naturområde. Dessuten forteller det moderne og elegante anlegget den interessante historien om naturen og menneskene omkring Roque Bentayga, en steinformasjon som står på et nesten pyramideformet fjell, og som ble sett på som hellig av fortidens kanariere.

Senteret ligger ved landevei GC-671, nær tettstedet Tejeda i midten av øyen. Her kan besøkende sette fra seg bilen, skue utover fra senterets utsiktspunkt og beundre den imponerende Tejeda-kalderaen og klippeblokken Roque Nublo i det fjerne. Inne i senteret finnes det interessante utstillinger, informasjonstavler og en åtte minutter lang video. Utenfor starter en sti opp til Roque Bentayga. Den går innom "almogarén", der de gamle kanarierne holdt sine religiøse seremonier.

Imagen
Título
Demningruten

Fotturisme ved kunstige innsjøer på Gran Canaria

Man kan godt kalle Gran Canaria vannmagasinenes øy, og noen av de fineste landskapene på øyen er tilknyttet disse kunstige innsjøene. Derfor er en av de mest populære turene i Nublo landsbygdpark en rute som tar deg med til tre av øyens største vannmagasiner, gjennom imponerende juv, forbi palmelunder og små furuskoger som byr på landskap som er til å ramme inn og henge opp på veggen.

Denne 15 kilometer lange rundturen går i lett terreng. Den besøker demningene Chira, Soria og Cueva de las Niñas. To av dem ligger innenfor grensene til landsbygdparken, øverst i hvert sitt juv sør på øyen. Startstedet er selve Chira-dammen, og et av de vakreste stoppestedene er fossen Caidero de Soria. Det er best å utsette turen til en annen dag hvis det har regnet mye de siste ukene, eller hvis værmeldingen varsler nedbør.

Imagen
Título
Tradisjonelle produkter

Opplev tradisjoner i Nublo landsbygdpark

De få stedene i Nublo landsbygdpark på Gran Canaria der det bor folk, har bevart sine fascinerende tradisjoner og deilige lokale produkter. Første stopp på tradisjonenes rute er tettstedet Tejeda midt på øyen, der de bruker lokale mandler til å lage sin berømte marsipan og produktet bienmesabe. På stedets Senter for medisinplanter kan man lære gamle råd om helse, og hver dag holdes det marked der man kan kjøpe søtsaker og årstidens frukt.

Neste stopp er tettstedet Artenara lengre vest. Der lager man en fantastisk gryterett av hirse og lokale poteter. Det drives også tradisjonell sauedrift med sommer- og vinterbeite, som gir melk som det lages fremragende ost av. I to landsbyer i nærheten av Artenara har man tatt vare på to helt spesielle typer håndverk: i husene i hulene i Acusa lager de sopelimer av palmeblader, og i Centro Locero de Lugarejos lages det keramikk av samme type som ble laget før spanjolene kom hit: uten dreieskive og uten ovn.

Imagen
Título
Naturlig flora

Et botanisk kontinent i miniatyr

Kanariøyenes flora er et fantastisk avvik i forhold til resten av verden, bevart takket være geografisk isolasjon og vern av landområder. Et slikt verneområde er Nublo landsbygdpark. Parken har omkring 308 typer planter og sopp. 51 av dem forekommer naturlig bare på Kanariøyene, og en av dem bare i denne parken. Terrenget, som strekker seg fra fjelltoppene til kysten, utgjør en enorm variasjon av habitater.

I nærheten av Cruz de Tejeda (1949 m.o.h.), parkens og øyen høyeste punkt, finner vi kanarifuruskoger med forfriskende skygge. På vei nedover juvene kan vi se piletrær i elveleiene og tepper av planter som klynger seg til berget i klippene. Vi kan også få øye på enkelte eksemplarer av trær i pistasjslekten og palmer som hører naturlig hjemme her. Og lengre nede, der heten virkelig trykker, omgis vi av ørkenplanter som kanarivortemelk og beslektede arter. I oppsummering: et botanisk kontinent i miniatyr.

Imagen
Título
Nettverk av stier (nublo)

Tur opp til Cruz de las Nieves og ned til stranden Güi Güi

De 26 000 hektarene i Nublo landsbygdpark på Gran Canaria har stier på kryss og tvers, både lange og korte, bratte og flate, tunge og lette. Den mest berømte er den som går opp til selveste Roque Nublo. Men det er mange andre spennende steder man kan nå til fots, som øyens høyeste punkt, Las Nieves (1949 m.o.h.), som ligger 3,7 kilometer fra det flotte campingområdet Llanos de la Pez, i de fjellrike områdene midt på øyen.

En annen populær sti, som er litt mer krevende og 12 kilometer lang (frem og tilbake), er den som går fra den lille landsbyen Tasartico nedover gjennom frodig vortemelkkratt til den uberørte stranden Güi Güi, på øyens vestkyst. En annen sti av samme lengde følger ryggen mellom toppene Cruz de Tejeda og Cruz de María. Her pleier passatvinden å blåse og dra med seg skydekket omtrent i samme høyde som stien ligger på.

Bærekraft
Sostenibilidad
- Kast aldri fra deg avfall av noe slag i naturen, inkludert sigarettsneiper. Matrester bidrar til spredning av gnagere og villkatter som utgjør en alvorlig trussel for dyrelivet.
- Respekter dyrene, ikke forstyrr dem og ikke mat dem. Hvis du oppdager et skadet dyr, gi beskjed på nødnummer 112. Heller ikke må du plukke blomster og planter.
- Samle ikke på steiner og ta ikke med deg noen andre ting fra naturen. Gjør heller ikke endringer i naturen ved å stable steiner for å lage de dessverre berømte «tårnene».
- Gå ikke på steder som ikke er tillatt, og respekter skiltene til stiene. Å forlate de anviste veiene medfører skade på naturen og kan være farlig for deg og de som følger deg.
- Tenn ikke bål utenfor de tillatte områdene og vær spesielt forsiktig i sommermånedene.
- Legg vekt på å ikke forstyrre roen i naturen med overdreven støy (høy musikk, roping...).
2
10
262
10045