Kanarisk kurvfletting

Håndverk med råstoff fra kanaripalmen

Opp gjennom historien har kanaripalmen blitt brukt som råmateriale for å lage mange slags ting til bruk i hverdagen: fra kurver, hatter og vesker til koster, lamper og flaskeholdere. Kurvflettingskunsten har faktisk dype røtter på Kanariøyene, og har gått i arv fra generasjon til generasjon av håndverkere.

00:00
Título
Kanarisk kurvfletting
Vídeo
Póster
Imagen poster - Producto Canario - Cestería
Imagen poster - Producto Canario - Cestería
Tipo
Ancho completo
Contenido

Bladene fra kanaripalmen er råmaterialet som brukes av de fleste håndverkerne i øygruppen. Nærmere bestemt er det den delen av palmen som lokalt kalles "pírgano", dvs. bladstilken, som brukes i kanarisk kurvfletting. Fra stilken stikker det ut blader, som blant annet brukes til å lage hatter og osteformer som kalles "empleitas". 

Bladstilken ble i tidligere tider også brukt til å lede husdyr, og som kosteskaft i kanariske hjem. Takket være håndverkernes kreativitet og teknikker har den også fått et viktig rolle innen håndverket, som materiale i kurver og dekorasjonsgjenstander.

Imagen
Imagen - Producto Canario - Cestería - 01
Imagen - Producto Canario - Cestería - 01
Contenido
Contenido

Et av de første trinnene i prosessen er å la bladstilken tørke i solen slik at palmebladene kan fjernes. I denne delen av prosessen er det viktig at overflaten på bladstilken ikke løsner, for når den er på plass, blir sluttproduktet mer solid. For å gjøre det enklere å flette for hånd, fuktes bladstilken i vann. Når de skal lage kurver, begynner håndverkerne med bunnen, før de lager veggene og gir kurven den endelige formen.

Contenido

Man kan lage mange slags produkter ved å flette bladene til kanaripalmen, og hver enkelt håndverker pleier å spesialisere seg på en bestemt vare, som de setter sitt personlige preg på. 

Contenido

Før i tiden ble de fleste kurvflettingsartikler brukt til transport av matvarer og andre ting. Da var det vanlig å bruke kurver til å oppbevare nylaget brød, transportere druer under druehøsten, eller frakte fangsten etter en lang dag med fiske på havet. I våre dager finner vi alle mulige slags ting laget av kanaripalme, for eksempel blomsterkurver eller kurver for å sile kokte poteter til den populære lokale spesialiteten papas arrugadas.Imagen
Imagen - Producto Canario - Cestería - 10
Imagen - Producto Canario - Cestería - 10
Contenido

En av de mest kjente produktene er den tradisjonelle hatten fra La Graciosa, som også kalles "sombrera". De lages vanligvis av "sombrereras", kvinnelige håndverkere fra øyen La Graciosa som har lært kunsten fra sine mødre eller bestemødre. Det er et rotekte lokalprodukt som er laget med omhu og kjærlighet, og som er veldig praktisk som beskyttelse mot solen.

Contenido

I tillegg til den tradisjonelle, funksjonelle bruken av kurvflettingsprodukter, lages det også motetilbehør og dekorative artikler med tydelig kanarisk personlighet. I tillegg til de nevnte hattene fra La Garciosa, har vi vesker, lamper, matter og andre gjenstander med karakterisk håndlaget sjarm.