Kaktusfiken

Kanarisk supermat med mange gode egenskaper

Kanariøyene ligger i krysningspunktet for sjøfartsruter mellom Europa, Amerika og Afrika, og har historisk vært et viktig handelssted. Av tradisjonelle lokale produkter utmerker kaktusfikenen seg. Denne frukten ble hentet hit fra Amerika på 1400-tallet og har tilpasset seg øygruppens klima perfekt. På øyene finner man to varianter, som har forskjellig frukt. Begge har mange gode næringsegenskaper og regnes som supermat med lavt kaloriinnhold. Den kan spises rå, kokt eller til og med som tilbehør til utsøkte oster. Den brukes også i juice, syltetøy og alle mulige slags oppskrifter. Den er rett og slett en sunn og naturlig måte å sette litt farge på kanariske retter.

00:00
Título
Kaktusfiken fra Kanariøyene
Vídeo
Póster
Imagen poster - Producto Canario - Tuno
Imagen poster - Producto Canario - Tuno
Tipo
Ancho completo
Contenido

Kaktusfiken har blitt brukt til medisinske formål siden den reduserer glukoseinnholdet i blodet og dermed regulerer opptaket av sukker i tarmen. Den er også et effektivt middel mot gulsott. Dessuten hevder doktoravhandlingen til forskeren Juan Francisco Loro Ferrer, publisert av Universitetet i Las Palmas på Gran Canaria, at kaktusfiken er et effektivt behandlingsmiddel mot mage-/tarmsykdommer og leversykdommer. I tillegg brukes den mot hoste, problemer i bronkiene og astma.

Fikenkaktusen kom altså til øyene fra det amerikanske kontinent, tilpasset seg de tørre områdene i øygruppen og har blitt benyttet i folkemedisinen siden.

Contenido

Det å spise kaktusfiken kan selvsagt ikke helbrede eller forebygge en sykdom på egen hånd. Sammen med andre sunne vaner og kombinert med et balansert kosthold kan den imidlertid ha svært positiv effekt på kroppen vår.

Faktisk regnes kaktusfiken som supermat på grunn av næringsinnholdet. Den gir kroppen mye mer kalium, vitamin E, magnesium, kalsium og vitamin K enn for eksempel bananer eller dadler. De to sistnevnte har mer vitamin C, men kaktusfiken overgår dem i innholdet av alle andre mineraler og vitaminer.

Imagen
Imagen - Producto Canario - Tuno - 02
Imagen - Producto Canario - Tuno - 02
Contenido

Fra bruk i den lokale folkemedisinen har den skaffet seg en plass i kokebøkene til profesjonelle kokker på Kanariøyene. Du kan faktisk finne kaktusfiken på menyen i restauranter på alle nivåer, fra enkle spisesteder til eksklusive etablissementer med Michelin-stjerner. Det kan være i form av en enkel juice eller syltetøy, en mousse eller en forfriskende og sursøt kald suppe med fiken og eplesorbé. Kaktusfiken er en ingrediens som gjør hvilken som helst rett til en kanarisk delikatesse.

Imagen
Imagen - Producto Canario - Tuno - 03
Imagen - Producto Canario - Tuno - 03
Contenido

Kaktusfiken brukes også til å lage noen av de mest typiske produktene på Kanariøyene. For eksempel brukes den til å sette farge og smak på enkelte nyutviklede oster. Dessuten smøres den på utsiden av osten, på samme måte som gofio eller olivenolje på mer tradisjonelle oster.

Når det gjelder drikke, har Alexis Álvarez (som har 1 Michelin-stjerne) brukt den som erstatning for tomat i cocktailen Bloody Mary, men den er også brukt på mange andre måter som utnytter fruktens antioksiderende, diuretiske og fordøyelsesfremmende egenskaper. For eksempel brukes den i likør (som aperitiff, dessert eller i en cocktail), i urtete og i kanarisk håndverksøl laget av lokale frukter som varierer fra sesong til sesong: mango, avokado, banan og selvsagt kaktusfiken. Kaktusfiken er uten tvil en svært original måte å sette farge og smak på en hvilken som helst rett med et produkt som er sunt og 100 % kanarisk