Frontera landsbygdpark

Natur og bygdeturisme på El Hierro
Frontera landsbygdpark er et stort naturområde som kombinerer natur og et godt tilbud innen bygdeturisme på den yngste av Kanariøyene. El Hierro har fått status som biosfærereservat av Unesco. Den er knapt 268 kvadratkilometer stor, er den vestligste og sydligste av Kanariøyene, og markerte slutten på den kjente verden for karttegnerne for noen århundrer siden. Den sørvestlige halvdelen av dette landområdet er et ypperlig sted for bygdeturisme: Frontera landsbygdpark, der mennesket og naturen fremdeles lever i fredelig sameksistens.
Aktiviteter i Frontera landsbygdpark
Den fjellrike øyen El Hierro har skoger, tørre soner og uendelig mange vulkankjegler. Denne mosaikken av landskapstyper og habitater slutter aldri å overraske. På en og samme dag kan besøkende bade ved et marint verneområde, se de forvridde buskene av fønikiaeiner som minner oss om hvordan århundrenes gang former omgivelsene, og vandre langs stier i skyggefulle urskoger som oppsto i fjerne tider. Og når kreftene tar slutt kan man fylle på med en tallerken papegøyefisk servert med poteter og krydret saus etter lokal oppskrift i et av de få marine verneområdene på Kanariøyene.
Høyde
1337 m
Flora interest
Trekking routes
Wildlife interest
Localidad
La Frontera

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
El Sabinar

Den berømte forvridde fønikiaeineren på El Hierro

Helt vest på øyen El Hierro finnes det en skog av flere århundrer gamle busker som viser en ufattelig evne til å tilpasse seg elementene. Dette er et sted der besøkende virkelig føler respekt for naturen. Det dreier seg om El Sabinar, en åpen skog av stedegne fønikiaeinerbusker. med skjeve, forvridde stammer formet av vinden. Denne naturperlen ligger i et felles beiteområde der kyr og sauer går fritt omkring, ikke langt fra helligdommen Nuestra Señora de los Reyes.

Når de besøkende har satt fra seg bilen og kikket seg rundt, oppdager de raskt at det er en busk som skiller seg ut, den såkalte Sabina de El Hierro, et stort eksemplar som minner om en danserinne med ryggen spent i bue og håret som et slør på bakken. Buskens umiskjennelige form har gjort den til et symbol for øyen. Den gjenspeiler tilpasningsevnen og skjønnheten til folket som bor i Frontera landsbygdpark og ellers på El Hierro.

Imagen
Título
Nettverk av stier (Frontera)

Vandre langs tradisjonelle ruter på El Hierro

Roen som hersker sørvest på El Hierro, der Frontera landsbygdpark ligger, gjør det til en sann fryd å vandre langs de mange stiene som finnes her. Det kan være ganske bratt mange steder, men fabelaktig utsikt og deilig ren luft veier opp for det. Noen av stiene brukes fremdeles under tradisjonelle feiringer, som den berømte pilegrimsveien som brukes under Bajada de la Virgen de los Reyes, og som i våre dager utgjør del av langruten GR-131.

Hoya del Morcillo er et godt utgangspunkt for å utforske nettverket av stier. Det er et campingområde midt i en skog av kanarifuru, nær tettstedet El Pinar. Derfra kan man velge blant flere deler av ruten PR-EH 1: den som går til fiskerlandsbyen La Restinga i sør, den som går gjennom den forfriskende laurbærskogen i Mencáfete nord i parken, og de som fører til de flotte buktene Las Playas og Frontera.

Imagen
Título
Orchilla-fyret

Nullmeridianen gikk gjennom El Hierro

Det vestligste punktet på Kanariøyene og på øyen El Hierro er en slette med rødlig lava og vulkanske kratre. Midt i dette området rager et enkelt fyrtårn over en hvit og grønn bygning. Dette er Orchilla-fyret, som markerte planetens nullmeridian de 250 årene før Greenwich overtok rollen. For conquistadorer som var innom Kanariøyene på vei hjem fra Amerika, var lyset fra fyret dessuten det første tegnet på at Europa var nær.

Rundt fyret ser man lava i merkelige formasjoner, vulkanske rør i berget som man kan gå inn i, og enorme eksemplarer av kanarivortemelk formet som flerarmede lysestaker. De mest interesserte har nok lyst til å se nullmeridian-monumentet og få seg et dokument utstedt av øyens turistråd som bevis på at de har vært her. Etter å ha stått på den gamle nullmeridianen kan man ta landevei HI-500 i retning Taibique og besøke den eksotiske stranden El Verodal, som består av rød vulkansk grus.

Imagen
Título
El Julán

Et besøkssenter for bimbache-folket

El Julán er en enorm fjellside av lava som skråner ned mot Mar de las Calmas, sør på El Hierro. I huler i fjellsiden skjuler det seg helleristninger skapt av bimbache-folket, stammene som bodde på øyen før spanjolene gjorde sitt inntog. Dette stedet ligger så atskilt fra tettstedene at besøkende ikke kan se en eneste bygning eller landevei herfra. Det er som om naturen har slukt alle tegn på sivilisasjon.

Skjult i en avkjørsel fra landevei HI-400 ligger imidlertid informasjonssenteret for kulturparken El Julán. Utstillingen viser hvor viktig dette stedet var for økonomien, kulturen og politikken i tidligere tider. Dyktige guider tar dessuten de besøkende med på en åtte kilometer lang tur til helleristningsfeltene Los Letreros og Los Números, til en såkalt tagoror – et gammelt samlingssted for bimbache-folket – og mange andre interessante steder.

Imagen
Título
Helligdommen Nuestra Señora de los Reyes

Tempelet for El Hierros skytshelgen i La Dehesa

Den kjæreste figuren blant den vesle befolkningen på El Hierro er øyens skytshelgen, La Virgen de los Reyes, eller Kongenes jomfru. Denne Maria-skikkelsen er oppkalt etter hellige tre kongers dag, eller dagen for herrens åpenbaring, den 6. januar. Det var nemlig på denne datoen i 1546 at øyboerne mottok en liten utskåret trefigur av jomfru Maria. Den var en gave fra et skip som var på vei til Amerika, og som fikk hjelp av øyboerne da det havnet i nød.

Jomfrufiguren oppbevares i øyens helligdom Nuestra Señora de los Reyes. Dette beskjedne og fredelige tempelet ligger i de lave lyngkledde åsene i La Dehesa, et felles beiteområde i 600 meters høyde i den vestlige delen av øyen og Frontera landsbygdpark. Her er det fint å ta et stopp og få fred i sjelen når man er på vei til de forvridde fønikiaeinerne eller utsiktspunktet Bascos.

Imagen
Título
Det marine verneområdet La Restinga

Dykking og fersk fisk sør på El Hierro

Utenfor sørkysten i Frontera landsbygdpark ligger et marint verneområde med overraskende rikt plante- og dyreliv. Det marine verneområdet La Restinga-Mar de Las Calmas ligger ved det sørligste punktet på øyen El Hierro, i en vid og fredelig bukt som heter Mar de Las Calmas. De 750 hektarene med intens blåfarge er et paradis for sportsdykkere, undervannsfotografer og fiskerne i området.

En flåte av fiskebåter som brukes til bærekraftig fangst i området, har havnen La Restinga like i nærheten som base. Derfra går det også båter som tar med dykkere på jakt etter elegante skater, fyldige amberjacks og snikende murener. Om kvelden møtes fiskere, dykkere og turister på restaurantene i La Restinga for å spise papegøyefisk eller andre lokale fiskeslag, selvsagt akkompagnert av et glass med den utsøkte hvitvinen som produseres på øyen.

Bærekraft
Sostenibilidad
- Kast aldri fra deg avfall av noe slag i naturen, inkludert sigarettsneiper. Matrester bidrar til spredning av gnagere og villkatter som utgjør en alvorlig trussel for dyrelivet.
- Respekter dyrene, ikke forstyrr dem og ikke mat dem. Hvis du oppdager et skadet dyr, gi beskjed på nødnummer 112. Heller ikke må du plukke blomster og planter.
- Samle ikke på steiner og ta ikke med deg noen andre ting fra naturen. Gjør heller ikke endringer i naturen ved å stable steiner for å lage de dessverre berømte «tårnene».
- Gå ikke på steder som ikke er tillatt, og respekter skiltene til stiene. Å forlate de anviste veiene medfører skade på naturen og kan være farlig for deg og de som følger deg.
- Tenn ikke bål utenfor de tillatte områdene og vær spesielt forsiktig i sommermånedene.
- Legg vekt på å ikke forstyrre roen i naturen med overdreven støy (høy musikk, roping...).
7
10
262
10045