En vandring gjennom den kanariske vinens historie

Fra de første vinrankene til nåtidens mest prisbelønte og eksporterte viner.

På Kanariøyene produseres noen av verdens mest særegne viner. Siden territoriet unngikk herjingene til vinbladlusen som rammet det europeiske fastlandet på 1800-tallet, har man bevart flere titalls varianter som forsvant fra resten av planeten. Nå hører de naturlig hjemme her, og byr på unike smaksopplevelser. Førsteklasses klima, vulkansk jordsmonn og godt stell sørger for resten på kanariske vingårder. Å nyte disse anerkjente og prisbelønte vinene er en stor opplevelse takket være et helt unikt landskap og jordsmonn.

00:00
Título
Vin fra Kanariøyene
Vídeo
Póster
Imagen poster - Producto Canario - Vinos
Imagen poster - Producto Canario - Vinos
Tipo
Ancho completo
Contenido

Av de 7493 km² med territorium som utgjøre den kanariske øygruppen, brukes 6757 hektar til vindyrking på de sju største øyene. På vingårder på svært forskjellige klimanivåer, fra tilnærmet havnivå til høyder på oppunder 1700 meter i de mest fjellrike områdene, dyrker øyenes vinbønder bortimot hundre forskjellige varianter med stor omhu. De tidligste av disse variantene kom til øyene for mer enn 500 år siden.

Contenido

De første vindruevariantene ble brakt hit av munker, oppdagelsesreisende, conquistadorer, handelsreisende og europeiske kolonister etter erobringen av øyene på 1400-tallet. De eldste fortellingene om hvordan vindruene ble brakt til Kanariøyene, nevner "Aníbals vinranker", på Fuerteventura. Aníbal var conquistadoren Gadifer de La Salles uekte sønn, og han gav navn til disse vinrankene som ble plantet mellom 1402 og 1412.

Andre tidlige referanser er fortellingene om de første vinrankene som ble plantet på Tenerife i 1457 av portugiseren Fernando de Castro og på El Hierro i 1526 av engelskmannen John Hill.

Contenido

På 1800-tallet førte import av vinranker fra USA som var infisert med vinbladlus, til et skadedyrangrep som resulterte i store ødeleggelser i vindistrikter over hele Europa. Dette førte til en drastisk reduksjon i antallet druevarianter, som overlevde ene og alene takket være den kanariske øygruppen. Takket være sin geografiske isolasjon unngikk de skadedyrene. Det er det som gjør vin fra Kanariøyene unik: Druene kommer fra vinranker som er utryddet i resten av verden.
 

Imagen
Imagen - Producto Canario - Vinos - 02
Imagen - Producto Canario - Vinos - 02
Contenido

Det ligger mer enn 500 år med dyrking av unike varianter bak produksjonen av disse helt spesielle vinene. I tillegg kommer mutasjoner, krysninger, vinbøndenes seleksjoner og selvsagt det særegne vulkanske jordsmonnet og øyenes klimaforhold som har vært med på å skape et slags mikrokosmos innen vinens verden som byr på originalitet og spesielle egenskaper. Contenido

Det finnes mange kjente sitater om kanariske viner, spesielt malvasía-vin, fra litteraturens verden. To av de mest kjente finner vi hos forfatterne William Shakespeare ("Henrik IV"), Walter Scott ("Ivanhoe"). Ikke fullt så kjente er det faktum at "Canary wines" var med på å finansiere den amerikanske uavhengighetskrigen.

Det tette forholde mellom irske eksportører som hadde etablert seg på Tenerife, og noen av de sentrale amerikanske grunnlovsfedrene (finansmannen Robert Morris og politikeren og diplomaten Benjamin Franklin) er nedtegnet i flere dokumenter. Disse dokumentene viser hvordan hemmelig handel med de prestisjefylte kanariske vinene på denne tiden ble brukt av Morris og Franklin til å finansiere krigen mellom de tretten amerikanske koloniene og Storbritannia.
 

Imagen
Imagen - Producto Canario - Vinos - 03
Imagen - Producto Canario - Vinos - 03
Contenido

Det finnes elleve beskyttede opprinnelsesbetegnelser for kanariske viner: en av regional art (Canary Wine), flere som omfatter hele øyer (El Hierro, La Palma, La Gomera, Gran Canaria, Lanzarote), og de resterende som gjelder for spesielle vindistrikter på Tenerife (Abona, La Orotava, Tacoronte-Acentejo, Valle de Güímar og Ycoden-Daute-Isora). Det er verdt å trekke frem spesielt anerkjente og berømte varianter som de to malvasia-druene (vulkansk og aromatisk), listán blanco, vijariego og marmajuelo blant de hvite druene, og listán negro, negramoll, vijariego og baboso negro blant de røde.

Contenido

Det dreier seg om originale viner basert på eksklusive druevarianter som utmerker seg med vulkansk mineralpreg og som tikler ganen med sine aromaer, friskhet og syrlighet.

Contenido

De kanariske vinlandskapene kjennetegnes av heroisk vindyrking fra den ene enden til den andre av øygruppen, fra de underlige landskapene med vulkanaske i La Geria på Lanzarote til etterlevningene etter vinrankevarianter som ennå ikke er oppdaget og katalogisert, i laurbærskogene i Valle de El Golfo på El Hierro.  Mellom disse ytterpunktene finnes et bredt spekter av landskap formet av menneskers innsats for å forvandle ørkensletter eller ulendte fjellområder til parseller der man dyrker vindruer i forhold som er ekstreme både for plantene og for de som dyrker og høster druene.

Imagen
Imagen - Producto Canario - Vinos - 07
Imagen - Producto Canario - Vinos - 07
Contenido

Resultatet er rødvin, hvitvin, rosévin, søtvin og musserende vin laget med forskjellige produksjonsmetoder og med maksimal respekt for råvarene. De nytes selvsagt lokalt på øyene, men også i andre land i Europa og helt til andre siden av verden i USA, Japan og Kina. Når kanariske viner deltar i internasjonale vinkonkurranser, ender det som regel med mange premier.