Vallebrón

Vandring gjennom legendariske fjell og oldtidslandsbyer
Den første delen av den landlige stien i Vallebrón nord på Fuerteventura går ganske nær Tindaya, et symbolsk fjell på Fuerteventura som hadde hellig betydning for urfolket. Fra dette punktet når du fjellet Enmedio, der en unik jordbruksmetode kan beskues før du deretter går rundt fjellet Muda. Den siste delen av turen fører deg til de sentrale slettene gjennom La Matilla til byen Tefia, der eremitasjen for helgenen Augustin ble bygget i 1714.
Vandring i dalen i selskap med rovfugler og blant kanarivortemelk
Ruten i Vallebrón har 16 kilometer med stier og går gjennom dalen i en U-form, delt inn i to områder med naturlig vegetasjon, hovedsakelige kanarivortemelk og tørre kratt med de naturlig hjemmehørende plantene "aulaga"(kurvplantefamilien), "mato" og parkinsonia. Fuglelivet er svært interessant, for eksempel "guirre", som er en kanarisk variant av åtselgribb, og den naturlig hjemmehørende svartstrupen. Denne turen har høy vanskelighetsgrad og tar fem timer, og den går langs stier, kjerreveier og bilveier gjennom kommunene La Oliva og Puerto del Rosario. Ha på deg egnede klær og sko, og ta med solkrem og nok mat og drikke.
Length
15,7 km
Public transport
Localidad
La Oliva - Puerto del Rosario
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Vallebrón
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Vallebrón, Fuerteventura
Título
Nuestra Señora de la Candelaria, Tindaya

Vi starter vår rute ved siden av kapellet Tindaya, under beskyttelse av Virgen de Candelaria. Det er en beskjeden kirke fra 1800-tallet, med et enkelt rektangulært skip dekket med de tre farvann og fliser. I sin fasade stikker klokketårnet som er bygd i stein seg ut, mot den hvite fasaden.

Imagen
Subtítulo
Vallebrón, Fuerteventura
Título
Utkikksposten Tindraya

Når vi forlater fjellet Tabaibas på ene siden, når vi toppen av Vallebrón, hvor vi har en fantastisk utsikt over fjellet Tindaya. Med sine 400 meter, står den imponerende trachytic vulkanen mot Llano de Esquinzo.

Innbyggerne fra øya,  majos, anser dette som et hellig fjell. Det mest betydningsfulle sporet etter fot-formede utskjæringer på Kanariøyene finner vi på denne toppen.

Imagen
Subtítulo
Vallebrón, Fuerteventura
Título
Gavias og cadenas

Du har nesten ikke begynt på turen inn i dalen før du er omringet av gavias, det tradisjonelle kultur systemet til Fuerteventura. Terrassene er omgitt av vegger av jord, og vannet kanaliseres fra ravinen og gjennom rørene. Gavia fylles med vann så jorden kan "drikke" og deretter renner vannet til den neste.

Cadenas kan også bli sett i bakkene fra dalen. Disse stein murene er bygget parallelt til juvet og bryter opp skråningen. På denne måten, beholder de begge jord og vann, slik at regnvann gjør jordbruk mulig, mens på samme tid, hindrer erosjon.

Imagen
Subtítulo
Vallebrón, Fuerteventura
Título
Vallebrón

Disse husene okkuperer solsiden av dalen, ved fotenden av fjellet Enmedio som deler den øvre delen av krateret i to. Omgitt av gavias, lager husene et urbant landskap midt imellom palmetrær som perfekt blander seg inn i sine naturlige omgivelser og på en smart måte, ikke forstyrrer bruken av fruktbar jord.

Imagen
Subtítulo
Vallebrón, Fuerteventura
Título
Nateros

Når vi begynner stigningen, etter å ha passert et sett av tradisjonelle hus, kommer du til noen små hager på en ravine med noen frukttrær på en liten åskam langs stien. Det er nateros, en annen genial metode skapt for å fange det rennende vannet. Slam som vasker opp langs skråningen danner små topper som ser ut som krem eller nata når de er fylt med vanndammer, og dermed gir opphav til navnet natero.

Steinmurer som bryter strømmen av vann fører til opphopning av slam og skaper små områder hvor det er mulig å plante frukttrær som trives takket være beholdt fuktighet.

Imagen
Subtítulo
Vallebrón, Fuerteventura
Título
På el cuchillo

De lange, skarpe åsene som skiller dalene kalles cuchillos (kniver) på Fuerteventura. Den smale ryggen hvor vi har gått fra en skråning til en annen, bare noen få meter, ville være i utkanten av cuchillos. Det er langvarig erosjon har laget denne koniske formen. denne kjeden av cuchillos, som er typisk for lesiden, er karakteristisk for Majorero landskapet.

Imagen
Subtítulo
Vallebrón, Fuerteventura
Título
En tomt for sport

Landsbyen fra La Matilla er omgitt av gavias, og i sentrum finner vi den gamle epoken, med regelmessige dimensjoner. Kanskje du kan finne det rart å se en gammel basketballkurv og en mur-domstol i sentrum på denne grusplassen.

Størrelsen på tomten derimot, forteller om hvor viktig landbruket var, og hvordan årene med godt regn ble ansett som et spiskammer i øygruppen.

Imagen
Subtítulo
Vallebrón, Fuerteventura
Título
På sletten Tefía

Tefía er en by på den sentrale sletten i Fuerteventura, den største geografiske sletten på øya som strekker seg fra La Oliva og nesten til helt til begynnelsen av Jandía eidet. Det er en åpen plass med små hauger fylt med landsbyer som i Tefia,som er lukket inn fra havet av fjellene langs kysten.

Du kan avslutte ruten i Tefía ved å besøke La Alcogidas ecomuseum, som beskriver den tradisjonelle landlige livsstilen. Dette vil være en god måte for deg å avslutte din tur til de gamle dyrkningsområdene på øya.

Bærekraft
Sostenibilidad
- Kast aldri fra deg avfall av noe slag i naturen, inkludert sigarettsneiper. Matrester bidrar til spredning av gnagere og villkatter som utgjør en alvorlig trussel for dyrelivet.
- Respekter dyrene, ikke forstyrr dem og ikke mat dem. Hvis du oppdager et skadet dyr, gi beskjed på nødnummer 112. Heller ikke må du plukke blomster og planter.
- Samle ikke på steiner og ta ikke med deg noen andre ting fra naturen. Gjør heller ikke endringer i naturen ved å stable steiner for å lage de dessverre berømte «tårnene».
- Gå ikke på steder som ikke er tillatt, og respekter skiltene til stiene. Å forlate de anviste veiene medfører skade på naturen og kan være farlig for deg og de som følger deg.
- Det er tryggere å holde kjæledyret i bånd.
- Legg vekt på å ikke forstyrre roen i naturen med overdreven støy (høy musikk, roping...).
4
54784
10 13
262
10045