En rute blant vulkanene på La Palma

En tur til episenteret av et av de mest fascinerende naturfenomenene i verden

På grunn av utbruddet i 2021 er det fortsatt mange som tenker på vulkaner når de hører navnet La Palma, men virkeligheten er så mye mer. Øyen har alltid vært et sted der man har kunnet nyte naturen, strendene, kulturen, historien, mattilbudet og de lokale tradisjonene under en unik stjernehimmel. Turstier, vannkilder, grotter. La Palma har flere uforglemmelige opplevelser enn vulkaner.

Imagen
Volcán Cumbre Vieja. La Palma.
Volcán Cumbre Vieja. La Palma.
Contenido

Med en varighet på 85 dager ble utbruddet i september 2021 det lengste på 400 år, da det slo rekorden som vulkanen Tehuya hadde hatt siden 1585. Det sentrale lavadeltaet vokste jevnt og trutt, og lavastrømmene i det nordlige området var aktive i månedsvis, noe som skapte et lavadelta nummer to av mye mindre størrelse. Deler av lavastrømmene og utslippssentrene som oppsto under utbruddet, utgjør nå landskapsvernområdet Tamanca.

Contenido

La Palma er kjent som vulkanenes land. Territoriet legger til rette for å studere dette naturfenomenet på nært hold, uten risiko. De fleste vulkanene ligger i Cumbre Vieja, en stor fjellrygg i den sørlige delen, som er det mest aktive og best bevarte vulkanområdet på Kanariøyene. Det er også her man finner starten på den berømte Vulkanruten, en tursti som krysser øyen i lengderetningen og tar oss med til disse kjempene som har vokst opp fra jordens indre.

Contenido

Turstien starter ved Refugio de El Pilar og går derfra til Fuencaliente, hvor vulkanen Teneguía ligger. Utbruddet her i 1971 var det siste på La Palma før utbruddet i 2021. Derfra går turen nedover til saltbassengene og fyrtårnet i Fuencaliente, som er øyens sørligste punkt og stedet hvor ruten slutter.  

Fra turisthytten Refugio del Pilar, på omkring 1500 meters høyde, følger turen en rute på cirka 18 kilometer hvor man kan se kratre, lavasjøer og størknede lavastrømmer bevokst med vegetasjon. Et stykke lenger på vei, i vel 2000 meters høyde, finner vi Las Deseadas, hvor det er mulig å ta en pause og nyte det som for mange er den beste utsikten på La Palma. På skyfrie dager med klar sikt kan man skimte Tenerife, La Gomera og El Hierro.

Contenido

I tillegg Teneguía, hvor man kan bevege seg inn i området som ble mest berørt for 50 år siden, finnes det andre vulkaner hvor man kan se enda mer.

Noen tiår før Teneguía og Tagoro, i 1949, var det vulkansk aktivitet i San Juan-vulkanen på La Palma (også kalt Nambroque). Med tiden har vegetasjonen vokst seg inn på terrenget og skapt spektakulære kontraster mellom svart og grønt. Dette kan man studere på nært hold ved å gå en tur over de gamle størknede lavastrømmene.

Contenido

Den eldste og derfor kanskje minst kjente – men like fascinerende – er San Antonio-vulkanen. Den ligger i Los Canarios, den siste delen av vulkanruten, og er resultatet av et utbrudd i 1677–1678. Det dreier seg om en vulkan som er lett tilgjengelig for alle turentusiaster, siden stien er fullstendig tilrettelagt for bevegelseshemmede. Krateret har nesten perfekt sirkelform, og er et fantastisk sted å for å beundre utsikten mot Teneguía i all dens prakt.

Contenido

Takk til dr. Juana Vegas Salamanca, koordinator for Grupo de Investigación en Patrimonio y Geodiversidad del Instituto Geológico y Minero de España (Consejo Superior de Investigaciones Científicas), for samarbeidet med å skrive denne artikkelen.