De beste vulkanske vinene finnes på La Palma

En guide til viner dyrket i varmen fra lavaen

La Palmas viner, som lagres på tefat, kommer fra vinranker dyrket i vulkansk jordsmonn. Disse to særegenhetene, sammen med druesortene som ble dyrket før vinlusen kom, gir vinen en unik smak som passer for de mest eksklusive ganer.
For å forstå hvor utsøkt vinen fra La Palma er, må man sette seg inn i den tradisjonelle og unike måten å gjære druene på i tefat laget av kanarisk furutre og den århundrelange dyrkingen i den unge vulkanske jordsmonnet. Denne unike eliksiren produseres i ulike områder på øya, som Puntallana, San Andrés y Sauces, Barlovento, Garafía, Puntagorda og Tijarafe.

Contenido

La Palma byr på mange vinkjellere for historieinteresserte besøkende.

Bodegas Tamanca, som ble grunnlagt i 1996 som en liten familiebedrift, ligger i nærheten av Cumbre Vieja-området, stedet for det siste vulkanutbruddet på øya. Vinene fra disse vingårdene drar nytte av det rike vulkanske jordsmonnet, noe som gir dem et bredt utvalg av hvite, røde og malvasia-viner. For å komme til vingårdene må du bruke den nye Las Manchas-veien, med avkjørsel fra Tajuya-krysset i El Paso kommune, som ble bygget etter utbruddet. I tillegg til en av de tradisjonelle restaurante, selger disse bodegaene vinen direkte. Faktisk plasseres fatene på bordene til gjestene.

LaBodega Teneguía, som ligger like i nærheten av Fuencaliente sentrum, har 70 års historie. De mer enn 15 forskjellige vinene, som riktignok ikke er gjæret på fat, kjennetegnes av druene som er dyrket i vulkansk jordsmonn, der vulkanen Teneguía hadde sitt siste utbrudd i 1971. Bodegaen er det eldste samvirkelaget på øya og produserer sine viner med druer fra samarbeidspartnere i alle La Palmas kommuner. For interesserte besøkende har bodegaen et utsalgssted der man også kan smake på de fantastiske vinene eller få en omvisning.

Til sist kommer vinene fra Bodega Vega Norte, som gjæres på tefat, fra kommunene Garafía, Puntagorda og Tijarafe. Der ligger vinmarkene i svært bratte skråninger, gjennomskåret av mange dype raviner. Derfor ligger de fleste vinmarkene høyt oppe, mellom 1000 og 1500 meter over havet. Bodegaen ligger i Tijarafe kommune, ved hovedveien mellom Tijarafe og Puntagorda. Der kan du kjøpe vinen, og hvis du ønsker det, kan du kombinere den med vinene og ostene fra La Palma.

Contenido

Vinhuset Juan Matías Torres er et av de mest sympatiske og internasjonale vinhusene på La Palma. Victoria Torres er femte generasjon av en vinbondefamilie som skjemmer bort druene sine dyrket i vulkansk jord og deretter gjærer vinen i sine gamle tefat.

Victoria Torres lager alle sine viner på en håndverksmessig måte, med spontangjæring og uten kjølekontroll. I vingården følger hun økologiske kriterier, deler den biodynamiske filosofien og bruker plantepreparater, men "uten pålegg". Mange av oppgavene, både i vingården og i vineriet, utføres fortsatt for hånd. Hovedvingården ligger i Fuencaliente, og vinene er etterspurt over hele Spania og i land som Japan.

Bodegas Perdomo, i den idylliske landsbyen Las Tricias i Garafia kommune, er en liten familievingård med marker som ligger mer enn 1200 meter over havet, og som har D.O. La Palma. I samme kommune ligger Bodegas Tagalguén o som tilbyr økologisk vin av høy kvalitet, laget på tradisjonelt vis.

Det er denne veien de unike vinene fra Isla Bonita har fulgt, og som La Denominación de Origen de Vino de La Palma, har stått for i mer enn 25 år, ikke bare på disse vingårdene, men også på mange andre, og som du kan lese mer om på Denominación de Origen's hjemmeside.