Tradisjon og sport hånd i hånd innen kanarisk latinerseil

De kanariske latinerseilebåtene er et identitetssymbol for Kanariøyene. De stammer fra gamle båter som ble brukt til fiske og til å frakte passasjerer og varer fra store skip til kaien. I våre dager har denne typen seiling blitt til en sport med sterke lokale tradisjoner, spesielt på øyene Gran Canaria og Lanzarote.

Contenido

Latinerseilet er ikke utelukkende et kanarisk fenomen, men de kanariske latinerseilebåtene har sine særegenheter. Denne grenen regnes som øygruppens egen, og har dype røtter på Gran Canaria og Lanzarote, hvor det holdes kappseilinger med mange deltakere og tilhengere.

Imagen
Vela latina
Vela latina
Contenido

Slike båter, med trekantet seil festet i en rå i vinkel på masten, ble brukt i Europa både i store skip som seilte i månedsvis på verdenshavene, og i mindre fiskerfartøy på Middelhavet. På Kanariøyene ble det muligens innført av spanjolene og portugiserne som kom til øyene etter den spanske erobringen av dem.

Contenido

Mot slutten av 1800-tallet, da havneaktiviteten i Las Palmas de Gran Canaria blomstret, begynte man å bruke disse båtene til småhandel mellom skipene som lå for anker i bukten, og lokale kjøpmenn. Opphavet til kappseilingene kan man finne i konkurransen mellom disse båtene om å komme først frem til skipene utenfor byen.

Contenido

Disse konkurransene ble etterhvert populære, og ble et innslag i de årlige landsbyfestene. Det er dokumentert at den første regattaen ble holdt i 1900 under landsbyfesten Fiestas de la Naval i farvannet ved Puerto de la Luz, og at den var en stor publikumssuksess.

I de første tiårene på 1900-tallet ble det arrangert regattaer for båter med latinerseil, fra 1909 i regi av Real Club Náutico de Gran Canaria. Likevel stammer det første reglementet man kjenner til, fra så sent som 1933. Fra da av har "los botes de vela latina" som er det lokale navnet på Gran Canaria, blitt stadig mer populære. De har gått fra tradisjon til sport, og har i våre dager fått status som vernet kulturminne av kanariske myndigheter.

Contenido

Regattaene med båter med latinerseil som arrangeres ved kysten utenfor Las Palmas de Gran Canaria, er utvilsomt den mest populære kappseilingen innen latinerseil i hele øygruppen. Seilenes spesielle dimensjoner og det spesielle ved at de er rigget for å kun seile kryss i konkurranser, gir båtene egenskaper som gjør dem unike i verden.

Båtene konkurrerer mellom mars og september. Banen går fra sør til nord, parallelt med byens kystlinje. På den måten kan publikum følge regattaen fra landjorden. Startlinjen ligger i området som kalles "la mar fea" ("styggehavet") ved innseilingen sør i Las Palmas de Gran Canaria, og mållinjen ligger på høyde med Muelle Deportivo.

Contenido

Federación de Vela Latina Canaria står for organisasjonen av kappseilingene. "Las pegas", eller "bote contra bote" er betegnelsen for provinsmesterskapet Det er den viktigste tittelen, og den alle deltakerne trakter etter. De organiseres også andre konkurranser i løpet av sesongen: Copa Isla de Gran Canaria, Torneo Eliminatorio og Trofeo Federación. Hver av dem har sine særegenheter og betydning innen sporten.

Contenido

Den kanariske latinerseilbåten har dimensjoner og egenskaper som gjør den spesiell. Størrelsesforholdet mellom skroget og seilet virker helt ulogisk, og det er virkelig spektakulært å se dem seile. Båten har en lengde på 6,55 og seil på 12 meter. Mannskapet består av minst 8 og maksimalt 13 personer, og hver av dem har sin egne funksjon.

En spesiell ting som gjør det enklere å forstå hvorfor sporten er så rotfestet i Las Palmas de Gran Canaria, er at de fleste båtene er forbundet med en bydel eller et strøk i byen. Mange av dem eies dessuten av en familie, og mannskapet er gjerne knyttet til en båt generasjon etter generasjon.

Contenido

Den andre grenen innen latinerseil på Kanariøyene er "barquillos", som brukes på Lanzarote og Fuerteventura. Den mest populære typen av "barquillo" har en lengde på 5 meter, men det finnes også en på over 8 meter. En stor forskjell i forhold til Gran Canarias "bote" er blant annet formen på skroget og at den seiler i alle retninger i forhold til vinden.

Opprinnelsen til "barquillos" på Lanzarote er også fiskerbåtene som fisket i områder rundt Lanzarote. Under den populære San Ginés-festen i Arrecife organiserte fiskerne kappseilinger med båtene sine. Som organisert sport ble det imidlertid ikke etablert et regelverk før på 1980-tallet. Nå for tiden konkurrerer de ulike ligaene på øyene fra april til november, og sesongen avsluttes alltid med Campeonato de Canarias, hvor det samles båter fra Lanzarote, Fuerteventura og Gran Canaria.