Bienmesabe og andre delikatesser fra La Palma

En guide til de typiske dessertene på Isla Bonita (den vakre øya).

Sukker og søtsaker har alltid spilt en viktig rolle i La Palmas historie. Det var ikke uten grunn at den første eksportavlingen som ble brakt hit av flamlendere, portugisere og andalusiere på begynnelsen av 1500-tallet, var sukkerrør. Konfekt er den største skatten i gastronomien på en øy der krisen i sukkerrørsmarkene og sukkermøllene tvang dem til å forvandle sukker til søtsaker, syltetøy, kaker og bakverk.

Imagen
Merdillo Llanos de Argual
Merdillo Llanos de Argual
Contenido

I tillegg til sine natur- og kulturrikdommer er La Palma kjent for sitt store utvalg av tradisjonelle søtsaker og desserter. De er håndlaget i vedfyrte ovner, og for å smake på dem er det bare å besøke noen av bondemarkedene på øya, prøve dem etter et måltid på en restaurant eller kjøpe dem i små butikker, forretninger og supermarkeder. Tilberedt med mandler, kanel eller sitron er de like mangfoldige som de er velsmakende. Her er en guide til øyas mest berømte søtsaker.

Contenido

Bienmesabe er både lokalbefolkningens og tilreisendes favorittdessert. Bienmesabe er en tradisjonell delikatesse fra Palmeøya som lages av malte mandler, sukker, sitronskall og egg. Den spises vanligvis med en kule vaniljeis.

En annen dessert som har blitt stadig mer populær, er prins Alberto. Den er laget av sjokolade, mandler og sukkerbrød. Pisket krem tilsettes etter smak, noe som øker smaksopplevelsen.

Contenido

Mandelgodterier har en hemmelighet: Mandelsmaken er mye mer fremtredende, og de er knasende sprø og møre på samme tid. De er runde og laget av mandler.

Rapaduras er morsomme å se på og enda morsommere å spise. De er kjegleformede, og hovedingrediensene er sukkerrørshonning, gofio, sukker, mandler, kanel og sitron, og det finnes andre varianter som rapaduras de leche, sjokolade-, kokos- og eggrapaduras.

Contenido

Noe som er veldig typisk for La Palma, er pan de leche (melkebrød), som lages med mel og surmelk, sukker, egg, kanel og sitronskall. Vi kan heller ikke unnlate å nevne mandelost, som lages med egg, sitronskall og kanel, samt mandler. Det anbefales også å spise en is, tilberedt på tradisjonelt vis, ved sjøen.

Det er mye snakk om hvorvidt Barraquito oppsto på La Palma eller Tenerife, men på Isla Bonita sies det at det var en innfødt fra La Palma som først lagde den. Selv om den er en kaffe, er den også en delikatesse, fordi den tilsettes kondensert melk, litt sitronskall, kanel og Licor 43 etter smak.

Contenido

Det finnes en søtsak som er et must på julebordet i Palmas, spesielt til frokost på nyttårsdag og helligtrekongersdag: "Pan de manteca", eller "roscas", som den også kalles av palmeros.

Honningsupper er også typiske for La Palma og lages i karnevalssesongen, spesielt til festivalen Los Indianos. Oppskriften har blitt overlevert fra generasjon til generasjon av bestemødre, og den spises både hjemme og tilbys til besøkende. Denne desserten stammer fra arbeiderne på de gamle sukkerrørsmarkene på øya. De dyppet brødet i "suppen" av sukkerrørsirup. I dag tilberedes de med den samme sirupen, ellers brukes også honning og knuste mandler, hele og ristede mandler.

Contenido

Marquesote palmero er en søtsak man ikke kan få nok av. Den består av sukkerkaker laget av hvetemel, egg og sukker, kuttet i små biter, hvorav noen er dynket i sirup og andre dekket med marengs.

Berømmelsen til disse søtsakene går århundrer tilbake. Det var på 1800-tallet at søtsakene nådde Vatikanets bord. I 1823 besøkte den italienske kanniken Juan María Mastai Ferreti, senere pave Pius IX, La Palma på vei til Chile. Under oppholdet på øya tilbød Luis Van de Walle, markis av Guisla, ham en frokost med lokale bakverk. Det sies at kanniken hadde en forkjærlighet for små marquesoter, uten honningmelon og fylt med søt krem. Etter at han ble valgt til pave, ble disse søtsakene populære på La Palma under navnet piononos; ifølge Luis Van de Walle "har de blitt kalt piononos siden kardinal Mastai tiltrådte som pave, og vi vil benytte enhver anledning til å sende dem til Roma, slik at de kan lindre bekymringene som den kristne verden nå opplever".

Imagen
Marquesote palmero
Marquesote palmero
Título

Restauranter

Imagen
 restaurantes
 restaurantes