Timanfaya nasjonalpark

Montañas de Fuego på Lanzarote

Hvis det ikke hadde ikke vært for den knallblå himmelen, ville mange fotografier fra Timanfaya sett ut som om de var tatt på planeten Mars. Vulkanene og de uberørte lavaslettene i denne 5000 hektar store nasjonalparken på vestkysten av øyen Lanzarote skaper et av de mest maleriske synene man kan finne på Kanariøyene. Stedet er urørt av menneskehender, og hverken vegetasjon eller vær har hatt tid til å endre den rene skjønnheten i dette røde og agatfargede landskapet som er erklært biosfærereservat av Unesco.

Besøke Timanfaya nasjonalpark

Miljøet i Timanfaya er av en slik kvalitet at for å bevare det på best mulig måte gis det bare adgang til visse soner. I noen av disse må man betale inngangspenger. Likevel finnes det et fascinerende aktivitetstilbud her. Det er litt av en opplevelse for barna å kjenne varmen stråle opp fra berget i den sovende vulkanen. De modigste kan sette seg på ryggen av en dromedar og bli med på en ridetur i det mangefargede vulkanlandskapet. Og de vitenskapelig anlagte kan slukke kunnskapstørsten på det fremragende informasjonssenteret Mancha Blanca.

Høyde
194 m
Flora interest
Catering
Parking
Perfoming center
Trekking routes
Public transport
Recreation areas
Wildlife interest

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
Vulkanruten og fotturisme

Fotturisme i Timanfayas lava

Dette er den greieste ruten for å gjøre seg nærmere kjent med de vakre Montañas de Fuego, Ildfjellene, i Timanfaya nasjonalpark på Lanzarote. Besøkende betaler en avgift, og går så til utspringet som heter Islote de Hilario for å vente på en buss som tar dem med langs ruten. Reisen varer omkring 40, og går gjennom et nesten utenomjordisk landskap.

Ruten har lydkommentarer og tar besøkende med til parkens mest karakteristiske steder: tilnærmet uforandrede vulkanske kjegler og rør, merkelige lavastrømmer der det begynner å vokse lav, og felter med rødlig pyroklaster, det vil si luftbåret vulkansk materiale. Eventuelt kan man ta en fottur gjennom dette landskapet, som nesten er urørt siden det oppsto. Det anbefales å bestille plass på Kystruten og Termesana-ruten. Det finnes kortversjoner av begge to, og alle er gratis.

Imagen
Título
Restaurant El Diablo

César Manriques vulkanske grillrestaurant

Det er ikke mange steder i verden man kan spise på en restaurant bygget omkring en ovn som bruker varmen fra en sovende vulkan. Et av dem er restaurant El Diablo, på Islote de Hilario i Timanfaya nasjonalpark Ovnen er et loddrett hull i berget der man griller kjøtt, fisk og andre lokale produkter fra øyen.

En annen attraksjon ved restauranten er designen, som Lanzarotes kunstner og naturverner César Manrique sto for. Han gjorde et viktig bidrag for å ivareta og fremheve skjønnheten til denne øyen som siden har fått status som biosfærereservat av Unesco. Panoramavinduene på restauranten byr på sensasjonell utsikt mot Montañas de Fuego og demonstrasjonene av de kunstige geysirene og naturlige ovnene på Islote del Hilario.

Imagen
Título
Islote de Hilario

Se kunstige geysirer på Lanzarote

Islote de Hilario er turismens senter i Timanfaya, og stedet der man med egne øyne kan se hvorfor vulkanene kalles "Ildfjellene". Dette utspringet er et av stedene der man tydeligst merker varmen de sovende vulkanene på Lanzarote gir fra seg. Noen steder når overflatetemperaturen hele 100 grader celsius. Personalet i parken demonstrerer disse geotermiske avvikene med kunstige geysirer og naturlige ovner.

Man når denne lille bebygde kollen ved å ta landevei LZ-67, der man finner et av parkens symboler: metallskulpturen kjent som El Diablo de Timanfaya, Djevelen i Timanfaya. Avgiften man må betale for å komme inn, inkluderer adgang til Islote de Hilario og billett til Vulkanruten. Inne i anlegget ligger restauranten El Diablo, som i likhet med metalldjevelen er designet av den store kunstneren César Manrique fra Lanzarote, og som har en ovn som bruker varme fra vulkanen.

Imagen
Título
Ridetur på kamel

Ridetur på dromedar i Montañas de Fuego i Timanfaya.

Det eksotiske alternativet til å besøke Timanfaya nasjonalpark til fots eller i bil, er å gjøre det på ryggen av en dromedar. Rideturen koster penger, og begynner i Echadero de Camellos, et område ved landevei LZ-67, i den østlige utkanten av parken. Herfra går det karavaner med dromedarer som bærer to turister hver, og som går en 20 minutter lang tur langs sørsiden av det spektakulære Timanfaya-fjellet.

I løpet av turen blir man godt kjent med disse fredelige dyrene. De er godt tilpasset det tørre klimaet, og nært knyttet til øyen Lanzarotes nyere historie. Når de besøkende blir vant til den svaiende bevegelsen kan de se nærmere på de geologiske undrene man støter på langs ruten: vulkankjegler med flammende farger, store flater av grov lava og fjellsider med finkornet vulkansand. For å få vite mer om dromedarene og rideturen, anbefales det å besøke det lille museet like ved kamelstasjonen.

Imagen
Título
Utbrudd i Timanfaya

Historien om vulkanene på Lanzarote.

Utbruddene som skapte Timanfaya nasjonalpark og forvandlet øyen Lanzarote for alltid, fant sted for nesten 300 år siden, mellom 1730 og 1736. I løpet av disse seks årene fikk et stort antall vulkaner jorden til å skjelve, mens de spydde lava og biter av glødende stein. De lengste og viktigste utbruddene i Kanariøyenes vulkanske historie er godt dokumentert gjennom de detaljerte beskrivelsene til spontane historiefortellere som sognepresten i landsbyen Yaiza.

Vulkanenes voldsomme aktivitet skapte nye landskap, men betydde også slutten for enkelte landsbyer på Lanzarote. I 1736 la mange av lokalbefolkningen ut på en kristen prosesjon og satte opp et kors for å be jomfru Maria som å stoppe elven av lava som truet landsbyen Tinajo. Den brennende lavaen stoppet før den nådde korset, og de takknemlige troende lovte å reise et kapell til ære for Vulkanens jomfru.

Imagen
Título
Besøks- og informasjonssenteret Mancha Blanca

Oppleve et utbrudd i Timanfaya

De moderne og tilrettelagte anleggene i dette informasjonssenteret, sammen med den interessante kombinasjonen av måter å presentere nasjonalparkens verdier, gjør det til et interessant sted for besøkende. Det ligger utenfor parken, ved landevei LZ-67, før man kommer til El Taro og få kilometer fra tettstedet Tinajo. Det er gratis adgang.

Senterets audiovisuelle presentasjon gir en 30 minutters oppsummering av de dramatiske hendelsene som i seks år i det 18. århundre rammet øyen Lanzarote, forvandlet den fullstendig og skapte naturperlen Montañas de Fuego som nåtidens beboere kan glede seg over. Deler av utstillingen, kjent som La Cueva, er et forsøk på å gjenskape følelsen av å oppleve en slik skjellsettende hendelse i egen person.

Bærekraft
Sostenibilidad
  • Kast aldri fra deg avfall av noe slag i naturen, inkludert sigarettsneiper. Matrester bidrar til spredning av gnagere og villkatter som utgjør en alvorlig trussel for dyrelivet.
  • Respekter dyrene, ikke forstyrr dem og ikke mat dem. Hvis du oppdager et skadet dyr, gi beskjed på nødnummer 112. Heller ikke må du plukke blomster og planter.
  • Samle ikke på steiner og ta ikke med deg noen andre ting fra naturen. Gjør heller ikke endringer i naturen ved å stable steiner for å lage de dessverre berømte «tårnene».
  • Gå ikke på steder som ikke er tillatt, og respekter skiltene til stiene. Å forlate de anviste veiene medfører skade på naturen og kan være farlig for deg og de som følger deg.
  • Tenn ikke bål utenfor de tillatte områdene og vær spesielt forsiktig i sommermånedene.
  • Legg vekt på å ikke forstyrre roen i naturen med overdreven støy (høy musikk, roping...).
3
10
262
10045