SISTE NYTT: Coronavirus (COVID-19) her

KANARIØYENE OG

OPPDAGELSEN AV AMERIKA

Kanariøyene spilte en svært viktig rolle under Kristoffer Colombus' reise til Amerika. I tillegg å være den siste havnen i Europa der karavellene kunne kaste loss, var de et sted der man kunne fylle opp lageret på mange vis, fordi øyenes naturrikdommer, kvaliteten på vannet og folkets gjestfrihet gjorde at ekspedisjonen la seg til her i mange uker for å samle krefter til den lange reisen.

Når du besøker Kanariøyene, kan du føle den livgivende kraften, og du vil forstå hvorfor Kristoffer Columbus valgte disse øyene for å fylle lagrene for den viktigste reisen i historien.

/

Mot en ny verden

Den 3. august 1492, la karavellene Santa María, Pinta og Niña ut fra Palos de la Frontera og ut mot Kanariøyene, den siste havnen, før den alternative reiseruten mot India.

De kom til øyene den 9. august, der de benyttet sjansen til å gjøre ferdig båtene og verve noen sjømenn fra Kanariøyene, kjent for sine ferdigheter og kunnskaper innen sjøfart. Endelig, den 6. september, startet Kristoffer Columbus' ekspedisjon mot det østlige Asia. Den gang kunne ingen forutse det som skulle skje. Etter flere uker oppsto det spenning blant besetningen, og det var også et forsøk på mytteri.

Den 12. oktober 1492, etter 36 dager til sjøs, ropte sjømannen Rodrigo de Triana "Land i sikte" høyt oppe fra masten på Pinta. Kristoffer Columbus hadde endret historien.

/

Kanariøyene i Amerika

To omstendigheter gjorde Kanariøyene til et obligatorisk stoppested på veien mot den nye verden: de lå midt i Kanaristrømmen (en forgrening til Golfstrømmen), og var Vest-Europas siste bastion. Fra det øyeblikk Columbus ble klar over disse momentene, har Kanariøyene og Amerikas historie vært nært knyttet til hverandre.

Det var fra disse øyene man sendte de første frøene fra sukkerrør og bananplanter til Amerika. Det samme gjaldt for griser, geiter, hunder og sauer, som snart ble utbredt på Antillene. Motsatt vei kom den amerikanske poteten, via Kanariøyene, der den raskt tilpasset seg, før den ble eksportert videre til hele Europa.

I tillegg ble mange innbyggere fra Kanariøyene med på reisene og grunnla med tiden byer som Buenos Aires i 1535, eller andre som Santa Marta, Caracas, Montevideo og Havanna, der man fremdeles kan merke Kanariøyenes innflytelse.

Huset til Columbus

Gran Canaria

Huset er bygget oppå det gamle huset til guvernøren, som Kristoffer Columbus ba om hjelp for å reparere Pinta etter skadene den hadde fått etter turen fra den iberiske halvøy. Det bevarer originale deler fra det 17. århundre, og er regnet for svært verneverdig. Bare det å være der gjør at du kan oppdage og lære om alt som skjedde rundt den første reisen til Amerika samt om Kanariøyenes innflytelse i denne begivenheten. Se >

La Gomera

Huset til Columbus på La Gomera er det ideelle stedet for å oppdage hvorfor den genovesiske sjømannen var svak for denne øyen. Den store mengden materialer, både arkeologisk og historisk, tar deg med på en reise rundt på datidens Gomera og til den viktige rollen øyens innbyggerne hadde i oppdagelsen. I tillegg ligger museet i et vakkert hus bygget i typisk kanarisk byggestil fra det 17. århundre. Huset er rehabilitert i tråd med den originale formen som fungerer som en eksepsjonell ramme rundt alle hemmellighetene bak denne begivenheten. Se >

/

En eventyrlig spasertur

La Gomera

Det sies at Kristoffer Columbus ble fascinert den første gangen han gikk i land på La Gomera. Det finnes til og med en legende som forteller at i byen San Sebastian utspilte det seg en betydningsfull kjærlighetshistorie mellom sjømannen og Beatriz de Boadilla, Guvernørfruen. Denne ruten kunne ikke starte andre steder enn fra grevens tårn, La Torre del Conde, der øybeboerne har fortalt at det forelskede paret møtte hverandre hemmelig. I dag er det en av de mest besøkte monumentene, og inne bevares en interessant kartsamling. Få meter unna ligger La Casa de la Aguada, guvernørfamiliens første bolig. Det fortelles at Columbus hentet vann til sin første reise fra denne brønnen. Den korte turen slutter like i nærheten, ved kirken Iglesia de la Asunción, der Columbus i følge tradisjonen satte seg ned for å be om at reisen skulle gå bra.