Kanarisk kultur

Hver av de åtte øyene som utgjør Kanariøyene, har sin egen identitet og særegenhet, Av denne grunn er det å snakke om kanarisk kultur som å snakke om mangfold og rikdom, om blanding av kulturer og utenlandsk påvirkning. Utover det å kjenne til livet til de første innbyggerne, de symbolske monumentene, de historiske bygningene og arbeidet til kunstnere som har satt sine spor, er det viktig å oppdage de populære folkefestene og de mest forankrede skikkene som definerer den kanariske karakteren. Vennlig og åpen, rolig og nær, en kanarier vil ikke la deg dra uten at du har følt deg hjemme.

00:00
Título
Islas de vida auténtica
Vídeo
Póster
Cultura-identidad-Poster-Vídeo
Cultura-identidad-Poster-Vídeo
Tipo
Ancho completo
Contenido

Øyer med rytme 

Hver øy har sin musikk. Slik forstås den kanariske folkloren til parrandas, isas, malagueñas, seguidillas og folías som følger med på hver pilegrimsreise, kalt romerías, de populære folkefestene som feires i hver eneste by på Kanariøyene. Og til disse rytmene, som gjenskapes på instrumenter som også er kanariske – som strengeinstrumentet timple samt chácaras, en type kastanjetter fra La Gomera – danses det. Iført vakre tradisjonelle, håndbroderte og fargerike drakter danser kanarierne tango fra El Hierro, tajaraste fra La Gomera og sirinoque fra La Palma. 

For å lære mer om påvirkningene som kanarisk musikk er farget av, fins det ingenting bedre enn å besøke Timple-museet som ligger i Teguise (Lanzarote), eller museet Néstor Álamo, på Gran Canaria. 
 

 

Contenido

Kanariøyenes kunst

I tillegg til musikere med internasjonal berømmelse – som den store tenoren Alfredo Kraus, en av de beste lyriske tenorer i det tyvende århundret, og komponisten Teobaldo Power – har Kanariøyenes kunst sine egne navn med internasjonal berømmelse som er like viktige, som Lanzarote-kunstneren César Manrique, en visjonær og pioner innen økologi, malerne Óscar Domínguez og Néstor Martín-Fernández de la Torre samt skulptøren Martín Chirino. 

 

Imagen
Cultura-Carnaval
Cultura-Carnaval
Contenido

Karnevalfesten 

Karnevalet er en av de mest populære og berømte folkefestene på Kanariøyene. Mye mer enn en feiring er karnevalet på Kanariøyene en fortreffelig festival. Gatene oversvømmes av en eksplosjon av glede og farger, rytme og bevegelse. Den beste måten du kan nyte dette på, er å male ansiktet og blande deg med mengden i takt med trommer og latinsk musikk, om det så er dag eller natt. Det må finnes en grunn til at karnevalene på spesielt Tenerife og Gran Canaria er blant de beste i verden, de tiltrekker seg tusenvis av turister hvert år. 

Contenido

Kanarisk historie

Det finnes mange muligheter til å lære om historien til Kanariøyene. Som for eksempel å besøke Risco Caído, bosetningen til de første nybyggerne og av UNESCO erklært som en verdensarv. Videre, Cueva Pintada og Cenobio Valerón på Gran Canaria, det arkeologiske området Belmaco på La Palma, og El Julan på El Hierro, en viktig arkeologisk arv. Obligatoriske besøk fortjener også de arkeologiske museene på La Gomera og Tenerife, sistnevnte med en interessant samling Guanche-mumier.

Det må ikke glemmes at den privilegerte geografiske beliggenheten og de eksepsjonelle forholdene for navigering, gjorde øyene til avgjørende havner for så viktige milepæler som oppdagelsen av Amerika. Bygningene der Christopher Columbus oppholdt seg da han passerte gjennom øygruppen på vei til den nye verden, kan fortsatt besøkes på La Gomera og Gran Canaria. 

 

Contenido

Autentisk for Kanariøyene

Få ting er så autentiske på Kanariøyene som plystrespråket som har gått i arv fra generasjon til generasjon gjennom århundrer. Det ble anerkjent som en immateriell kulturarv i 2009, og er fullt integrert i skolene der det undervises som et obligatorisk fag, for å sikre at det blir bevart.

I tillegg til Kanariøyenes pilegrimsreiser og karnevaler feires det andre store festivaler hvert femte år, las bajadas, store religiøse folkefester som feieres med stor entusiasme. Eksempler er la Virgen de los Reyes på El Hierro, la Virgen de Guadalupe på La Gomera, la Virgen de Las Nieves på La Palma, med sin berømte og intime dans av dvergene. Disse er like magiske og unike som de fargede sandteppene som pryder gatene i Villa de La Orotava, i anledning feiringen av Corpus Christi, Kristi Himmelfartsdag. Autentiske, forbigående kunstverk som er verdt å oppleve.

Imagen
Cultura-Auténtico Canario
Cultura-Auténtico Canario